Kuchnia kaszubska. Przepisy na śledzia w zalewie octowej i po kaszubsku, kaszubskie frikasy, pomuchel i brownie

Sylwia Garska-Chmarycz w Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Kaszuby na stole
Kaszuby na stole
Daria Ładocha z córkami
Daria Ładocha z córkami
Prosta i tania kuchnia Darii Ładochy
Prosta i tania kuchnia Darii Ładochy
Orzechowe inspiracje Darii Łaochy
Orzechowe inspiracje Darii Łaochy
Egzotyczna kuchnia Darii Ładochy
Egzotyczna kuchnia Darii Ładochy
Tydzień regionalny naszej akcji "W marcu jak w garncu" rozpoczynamy od kuchni kaszubskiej. To stamtąd pochodzi Sylwia Garska-Chmarycz, uczestniczka 9. edycji programu MasterChef. Sprawdź jej przepisy na śledzia w zalewie octowej, śledzia po kaszubsku, kaszubskie frikasy, pomuchel i brownie.

Śledź w zalewie octowej - przepis

Śledź w zalewie octowej
Śledź w zalewie octowej
Śledź w zalewie octowej
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

Składniki:

  • 10 śledzi świeżych
  • 1 butelka octu
  • 10 łyżek cukru
  • 4 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2/3 l wody
  • 4 cebule
  • Sól pieprz
  • Garść żurawiny suszonej lub rodzynek
  • Olej do smażenia
  • Mąka do panierki lub kukurydziana

Sposób przygotowania:

  1. Śledzie obsmażamy w oleju rzepakowym. Na tej samej patelni wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę.
  2. Po podsmażeniu zalewamy wodą, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, rodzynki bądź żurawinę.
  3. Wlewamy ocet (do smaku) śledzie możemy ułożyć w słoiku i zalać gorącą zalewą. Zakręcamy słoik i gotowe!

Śledź po kaszubsku - przepis

Śledź po kaszubsku
Śledź po kaszubsku
Śledź po kaszubsku
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

Składniki:

  • 5 filetów śledziowych - matiasów
  • 3 czerwone cebule lub białe
  • Garść suszonych śliwek lub rodzynek
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 5 łyżek oleju roślinnego
  • Łyżka octu winnego czerwonego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 liście laurowe
  • pół łyżeczki gorczycy
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • szczypta pieprzu i majeranku

Sposób przygotowania:

  1. Cebule pokroić w drobną kostkę lub piórka. Na patelni podsmażyć cebulę.
  2. Do cebuli dodać śliwki pokrojone w plasterki, łyżeczkę cukru, ziele angielskie, gorczycę, liście laurowe, majeranek i szczyptę pieprzu. Całość chwilę podsmażany.
  3. Dodać łyżkę octu, koncentratu pomidorowego oraz przecier z pomidorów. Można dodać olej, aby było bardziej wilgotne.
  4. Ciepłą zalewą należy polewać pokrojone śledzie.
  5. Można to zrobić przemiennie w słoiku, będzie bardziej kolorowo. Taki śledź może być w słoiku do 10 dni.

Frikasy kaszubskie - przepis (biały sos z kurczakiem)

Składniki:

  • 1 cały kurczak
  • pęczek włoszczyzny
  • 4 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 1 cebula
  • rodzynki
  • 0,5 kg ryżu
  • śmietanka 30%
  • 1 cytryna
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania:

  1. Na kurczaku gotujemy rosół, po ugotowaniu wyciągamy mięso, warzywa z rosołu kroimy w kostkę.
  2. Rodzynki zalewamy gorącą wodą do nasiąknięcia.
  3. Całość zagotowujemy w jednym rondelku, odstawiamy.
  4. Rózgą roztrzepujemy śmietankę, wlewając ją do rosołku, dodajemy nasączone rodzynki, doprawiamy solą i pieprzem. Gdy jest zbyt wodniste, dodajemy odrobinę mąki ziemniaczanej zmieszanej z odrobiną zimnej wody.
  5. Na koniec skrapiamy cytryną. Ryż ugotowany kładziemy na talerz, mięso oraz wszystko polewamy sosem dość sowicie.

Pomuchel po kaszubsku (klopsiki z dorsza) - przepis

Pomuchel po kaszubsku (klopsiki z dorsza)
Pomuchel po kaszubsku (klopsiki z dorsza)
Pomuchel po kaszubsku (klopsiki z dorsza)
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

Składniki:

  • ½ kg mielonego dorsza
  • 1 jajko
  • 150 g bułki tartej
  • Nać pietruszki
  • Sól i pieprz

Sos porowy:

  • 1 biała część pora
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki masła
  • Skórka otarta z całej cytryny lub limonki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • Sól
  • Pieprz cytrynowy
  • Różowy pieprz do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Do mięsa mielonego dodajemy przyprawy wraz z namoczoną bułką tartą i posiekaną pietruszką, formujemy pulpeciki.
  2. Są dwie propozycje przygotowania: można obgotować pulpety w lekkim bulionie lub opiec na patelni.
  3. Pora pokroić w plasterki, następnie w rondelku roztopić 2 łyżki masła, wrzucić pora i skórkę cytrynową lub limonki, dusić ok. 5 minut.
  4. Wlać śmietankę, mleko i sok z cytryny, gotować do zgęstnienia.
  5. Sos przyprawić solą i pieprzem cytrynowym. Polać pulpeciki! Również można zrobić w słoikach.

Kaszubskie brownie - przepis

Składniki:

  • 1 kostka margaryny
  • pół szklanki wody
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki czarnego kakao
  • pół słoika dżemu śliwkowego
  • opcjonalnie jedno jabłko

Sposób przygotowania:

  • Kostkę margaryny zagotuj z cukrem, wodą i kakao. Lekko ostudź.
  • Następnie wbij trzy jajka, wsyp mąkę, proszek do pieczenia, konfiturę i wszystko wymieszaj mikserem.
  • Wrzuć jabłka i całość mieszaj łyżką, przelej do foremki, piecz w 180°C przez 45 min.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości