Śledź w zalewie octowej - przepis
Składniki:
- 10 śledzi świeżych
- 1 butelka octu
- 10 łyżek cukru
- 4 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 2/3 l wody
- 4 cebule
- Sól pieprz
- Garść żurawiny suszonej lub rodzynek
- Olej do smażenia
- Mąka do panierki lub kukurydziana
Sposób przygotowania:
- Śledzie obsmażamy w oleju rzepakowym. Na tej samej patelni wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę.
- Po podsmażeniu zalewamy wodą, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, rodzynki bądź żurawinę.
- Wlewamy ocet (do smaku) śledzie możemy ułożyć w słoiku i zalać gorącą zalewą. Zakręcamy słoik i gotowe!
Śledź po kaszubsku - przepis
Składniki:
- 5 filetów śledziowych - matiasów
- 3 czerwone cebule lub białe
- Garść suszonych śliwek lub rodzynek
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 5 łyżek oleju roślinnego
- Łyżka octu winnego czerwonego
- 1 łyżeczka cukru
- 2 liście laurowe
- pół łyżeczki gorczycy
- 4 ziarna ziela angielskiego
- szczypta pieprzu i majeranku
Sposób przygotowania:
- Cebule pokroić w drobną kostkę lub piórka. Na patelni podsmażyć cebulę.
- Do cebuli dodać śliwki pokrojone w plasterki, łyżeczkę cukru, ziele angielskie, gorczycę, liście laurowe, majeranek i szczyptę pieprzu. Całość chwilę podsmażany.
- Dodać łyżkę octu, koncentratu pomidorowego oraz przecier z pomidorów. Można dodać olej, aby było bardziej wilgotne.
- Ciepłą zalewą należy polewać pokrojone śledzie.
- Można to zrobić przemiennie w słoiku, będzie bardziej kolorowo. Taki śledź może być w słoiku do 10 dni.
Frikasy kaszubskie - przepis (biały sos z kurczakiem)
Składniki:
- 1 cały kurczak
- pęczek włoszczyzny
- 4 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- 1 cebula
- rodzynki
- 0,5 kg ryżu
- śmietanka 30%
- 1 cytryna
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania:
- Na kurczaku gotujemy rosół, po ugotowaniu wyciągamy mięso, warzywa z rosołu kroimy w kostkę.
- Rodzynki zalewamy gorącą wodą do nasiąknięcia.
- Całość zagotowujemy w jednym rondelku, odstawiamy.
- Rózgą roztrzepujemy śmietankę, wlewając ją do rosołku, dodajemy nasączone rodzynki, doprawiamy solą i pieprzem. Gdy jest zbyt wodniste, dodajemy odrobinę mąki ziemniaczanej zmieszanej z odrobiną zimnej wody.
- Na koniec skrapiamy cytryną. Ryż ugotowany kładziemy na talerz, mięso oraz wszystko polewamy sosem dość sowicie.
Pomuchel po kaszubsku (klopsiki z dorsza) - przepis
Składniki:
- ½ kg mielonego dorsza
- 1 jajko
- 150 g bułki tartej
- Nać pietruszki
- Sól i pieprz
Sos porowy:
- 1 biała część pora
- 300 ml śmietanki 30%
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki masła
- Skórka otarta z całej cytryny lub limonki
- 2 łyżki soku z cytryny
- Sól
- Pieprz cytrynowy
- Różowy pieprz do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Do mięsa mielonego dodajemy przyprawy wraz z namoczoną bułką tartą i posiekaną pietruszką, formujemy pulpeciki.
- Są dwie propozycje przygotowania: można obgotować pulpety w lekkim bulionie lub opiec na patelni.
- Pora pokroić w plasterki, następnie w rondelku roztopić 2 łyżki masła, wrzucić pora i skórkę cytrynową lub limonki, dusić ok. 5 minut.
- Wlać śmietankę, mleko i sok z cytryny, gotować do zgęstnienia.
- Sos przyprawić solą i pieprzem cytrynowym. Polać pulpeciki! Również można zrobić w słoikach.
Kaszubskie brownie - przepis
Składniki:
- 1 kostka margaryny
- pół szklanki wody
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3 jajka
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki czarnego kakao
- pół słoika dżemu śliwkowego
- opcjonalnie jedno jabłko
Sposób przygotowania:
- Kostkę margaryny zagotuj z cukrem, wodą i kakao. Lekko ostudź.
- Następnie wbij trzy jajka, wsyp mąkę, proszek do pieczenia, konfiturę i wszystko wymieszaj mikserem.
- Wrzuć jabłka i całość mieszaj łyżką, przelej do foremki, piecz w 180°C przez 45 min.
Zobacz także:
- Zupa brzadowa prosto z Kaszub. "Smak zdrowia i tradycji"
- Ryba po chojnicku - przepis na dorsza z warzywami
- Tłusty czwartek na Kaszubach, czyli tradycyjne pączki z żurawiną
Autor: Diana Ryściuk
Źródło: Sylwia Garska-Chmarycz
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
podziel się: