Kuchnia kaszubska. Przepisy na śledzia w zalewie octowej i po kaszubsku, kaszubskie frikasy, pomuchel i brownie

Źródło: Dzień Dobry TVN
Kaszuby na stole
Kaszuby na stole
Daria Ładocha z córkami
Daria Ładocha z córkami
Prosta i tania kuchnia Darii Ładochy
Prosta i tania kuchnia Darii Ładochy
Orzechowe inspiracje Darii Łaochy
Orzechowe inspiracje Darii Łaochy
Egzotyczna kuchnia Darii Ładochy
Egzotyczna kuchnia Darii Ładochy
Tydzień regionalny naszej akcji "W marcu jak w garncu" rozpoczynamy od kuchni kaszubskiej. To stamtąd pochodzi Sylwia Garska-Chmarycz, uczestniczka 9. edycji programu MasterChef. Sprawdź jej przepisy na śledzia w zalewie octowej, śledzia po kaszubsku, kaszubskie frikasy, pomuchel i brownie.

Śledź w zalewie octowej - przepis

Śledź w zalewie octowej
Śledź w zalewie octowej
Śledź w zalewie octowej
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

Składniki:

  • 10 śledzi świeżych
    • 1 butelka octu
      • 10 łyżek cukru
        • 4 liście laurowe
          • 5 ziaren ziela angielskiego
            • 2/3 l wody
              • 4 cebule
                • Sól pieprz
                  • Garść żurawiny suszonej lub rodzynek
                    • Olej do smażenia
                      • Mąka do panierki lub kukurydziana

                        Sposób przygotowania:

                        1. Śledzie obsmażamy w oleju rzepakowym. Na tej samej patelni wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę.
                          1. Po podsmażeniu zalewamy wodą, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, rodzynki bądź żurawinę.
                            1. Wlewamy ocet (do smaku) śledzie możemy ułożyć w słoiku i zalać gorącą zalewą. Zakręcamy słoik i gotowe!

                              Śledź po kaszubsku - przepis

                              Śledź po kaszubsku
                              Śledź po kaszubsku
                              Śledź po kaszubsku
                              Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

                              Składniki:

                              • 5 filetów śledziowych - matiasów
                                • 3 czerwone cebule lub białe
                                  • Garść suszonych śliwek lub rodzynek
                                    • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
                                      • 5 łyżek oleju roślinnego
                                        • Łyżka octu winnego czerwonego
                                          • 1 łyżeczka cukru
                                            • 2 liście laurowe
                                              • pół łyżeczki gorczycy
                                                • 4 ziarna ziela angielskiego
                                                  • szczypta pieprzu i majeranku

                                                    Sposób przygotowania:

                                                    1. Cebule pokroić w drobną kostkę lub piórka. Na patelni podsmażyć cebulę.
                                                      1. Do cebuli dodać śliwki pokrojone w plasterki, łyżeczkę cukru, ziele angielskie, gorczycę, liście laurowe, majeranek i szczyptę pieprzu. Całość chwilę podsmażany.
                                                        1. Dodać łyżkę octu, koncentratu pomidorowego oraz przecier z pomidorów. Można dodać olej, aby było bardziej wilgotne.
                                                          1. Ciepłą zalewą należy polewać pokrojone śledzie.
                                                            1. Można to zrobić przemiennie w słoiku, będzie bardziej kolorowo. Taki śledź może być w słoiku do 10 dni.

                                                              Frikasy kaszubskie - przepis (biały sos z kurczakiem)

                                                              Składniki:

                                                              • 1 cały kurczak
                                                                • pęczek włoszczyzny
                                                                  • 4 liście laurowe
                                                                    • 4 ziela angielskie
                                                                      • 1 cebula
                                                                        • rodzynki
                                                                          • 0,5 kg ryżu
                                                                            • śmietanka 30%
                                                                              • 1 cytryna
                                                                                • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

                                                                                  Sposób przygotowania:

                                                                                  1. Na kurczaku gotujemy rosół, po ugotowaniu wyciągamy mięso, warzywa z rosołu kroimy w kostkę.
                                                                                    1. Rodzynki zalewamy gorącą wodą do nasiąknięcia.
                                                                                      1. Całość zagotowujemy w jednym rondelku, odstawiamy.
                                                                                        1. Rózgą roztrzepujemy śmietankę, wlewając ją do rosołku, dodajemy nasączone rodzynki, doprawiamy solą i pieprzem. Gdy jest zbyt wodniste, dodajemy odrobinę mąki ziemniaczanej zmieszanej z odrobiną zimnej wody.
                                                                                          1. Na koniec skrapiamy cytryną. Ryż ugotowany kładziemy na talerz, mięso oraz wszystko polewamy sosem dość sowicie.

                                                                                            Pomuchel po kaszubsku (klopsiki z dorsza) - przepis

                                                                                            Pomuchel po kaszubsku (klopsiki z dorsza)
                                                                                            Pomuchel po kaszubsku (klopsiki z dorsza)
                                                                                            Pomuchel po kaszubsku (klopsiki z dorsza)
                                                                                            Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

                                                                                            Składniki:

                                                                                            • ½ kg mielonego dorsza
                                                                                              • 1 jajko
                                                                                                • 150 g bułki tartej
                                                                                                  • Nać pietruszki
                                                                                                    • Sól i pieprz

                                                                                                      Sos porowy:

                                                                                                      • 1 biała część pora
                                                                                                        • 300 ml śmietanki 30%
                                                                                                          • 1 szklanka mleka
                                                                                                            • 2 łyżki masła
                                                                                                              • Skórka otarta z całej cytryny lub limonki
                                                                                                                • 2 łyżki soku z cytryny
                                                                                                                  • Sól
                                                                                                                    • Pieprz cytrynowy
                                                                                                                      • Różowy pieprz do dekoracji

                                                                                                                        Sposób przygotowania:

                                                                                                                        1. Do mięsa mielonego dodajemy przyprawy wraz z namoczoną bułką tartą i posiekaną pietruszką, formujemy pulpeciki.
                                                                                                                          1. Są dwie propozycje przygotowania: można obgotować pulpety w lekkim bulionie lub opiec na patelni.
                                                                                                                            1. Pora pokroić w plasterki, następnie w rondelku roztopić 2 łyżki masła, wrzucić pora i skórkę cytrynową lub limonki, dusić ok. 5 minut.
                                                                                                                              1. Wlać śmietankę, mleko i sok z cytryny, gotować do zgęstnienia.
                                                                                                                                1. Sos przyprawić solą i pieprzem cytrynowym. Polać pulpeciki! Również można zrobić w słoikach.

                                                                                                                                  Kaszubskie brownie - przepis

                                                                                                                                  Składniki:

                                                                                                                                  • 1 kostka margaryny
                                                                                                                                    • pół szklanki wody
                                                                                                                                      • 1 szklanka cukru
                                                                                                                                        • 2 szklanki mąki pszennej
                                                                                                                                          • 3 jajka
                                                                                                                                            • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
                                                                                                                                              • 3 łyżki czarnego kakao
                                                                                                                                                • pół słoika dżemu śliwkowego
                                                                                                                                                  • opcjonalnie jedno jabłko

                                                                                                                                                    Sposób przygotowania:

                                                                                                                                                    • Kostkę margaryny zagotuj z cukrem, wodą i kakao. Lekko ostudź.
                                                                                                                                                      • Następnie wbij trzy jajka, wsyp mąkę, proszek do pieczenia, konfiturę i wszystko wymieszaj mikserem.
                                                                                                                                                        • Wrzuć jabłka i całość mieszaj łyżką, przelej do foremki, piecz w 180°C przez 45 min.

                                                                                                                                                          Zobacz także:

                                                                                                                                                          Autor: Diana Ryściuk

                                                                                                                                                          Źródło: Sylwia Garska-Chmarycz

                                                                                                                                                          Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                                                                                                                                          podziel się:

                                                                                                                                                          Pozostałe wiadomości

                                                                                                                                                          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                                                                          Materiał promocyjny

                                                                                                                                                          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana