Rogaliki w nietypowym wydaniu - na słodko i wytrawnie

Rogaliki
Rogaliki w nietypowym wydaniu - na słodko i wytrawnie
Źródło: Claudia Totir/Getty Images
Na początku wypiekano je bez nadzienia. Dziś w środku rogalika można znaleźć najrozmaitsze dodatki - od słodkich po wytrawne. Ciasto też powstaje na różne sposoby. Z okazji Dnia Rogalika polecamy nietypowe przepisy na ten wypiek.

Rogaliki, bez względu na to, czym są nadziane, świetnie sprawdzają się w roli bohatera śniadań, przekąsek czy imprezowego menu. Poniżej pyszne, dla wielu dość nietypowe propozycje na rogaliki z nadzieniem wytrawnym i słodkim. Połową sukcesu jest odpowiednie przygotowanie ciasta. A co znajdzie się w środku? Tutaj może ponieść nas fantazja.

Wszystko o kawie

Źródło: Dzień Dobry TVN
Najlepsze przepisy na zimowe kawy
Najlepsze przepisy na zimowe kawy
Kawa na jesienne poranki
Kawa na jesienne poranki
Bogactwo smaku, czyli kawa i jej aromaty
Bogactwo smaku, czyli kawa i jej aromaty
Dzień dobry i smacznej kawusi
Dzień dobry i smacznej kawusi
Czym zastąpić kawę?
Czym zastąpić kawę?

Rogaliki z wytrawnym nadzieniem - przepis

Składniki na ciasto:

  • 50 g mąki pszennej
    • 75 ml śmietany 18%
      • 75 g masła
        • jajko
          • pół łyżeczki soli
            • jajko do posmarowania
              • opcjonalnie: ulubione przyprawy do posypania

                Wytrawne nadzienie do rogalików - kilka propozycji:

                • szpinak z serem feta
                  • gotowy wegetariański paprykarz
                    • mix warzyw na patelnię z niewielkim dodatkiem przecieru pomidorowego i z serem mozzarella
                      • kapusta kiszona z grzybami
                        • czerwona soczewica z pieczarkami
                          • podduszona cukinia, bakłażan i papryka z pomidorami i czosnkiem

                            Jak zrobić wytrawne rogaliki?

                            1. Wszystkie składniki ciasta połączyć, zagnieść na jednolitą masę i schłodzić w lodówce przez godzinę lub całą noc.
                              1. Ciasto podzielić na kilka części i każdą z nich bardzo cienko rozwałkować na kształt okręgu.
                                1. Każdy okręg pokroić na trójkąty (jak pizzę), z których będziemy zwijać rogaliki.
                                  1. Przy najkrótszym boku (brzegu) każdego trójkątnego kawałka ułożyć porcję nadzienia.
                                    1. Całość delikatnie zwinąć i uformować rogaliki.
                                      1. Rogaliki ułożyć na blasze z papierem do pieczenia w niewielkich odstępach i posmarować roztrzepanym jajkiem. Wierzch można posypać solą gruboziarnistą i/lub dowolnymi przyprawami.
                                        1. Piec przez około 20 minut w nagrzanym do 180 st. C piekarniku.

                                          Rogaliki z budyniem i dżemem - przepis

                                          Do ciasta polecamy ten sam przepis, co wyżej lub na ciasto drożdżowe.

                                          Składniki na nadzienie:

                                          • budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru (40g)
                                            • 2 łyżki cukru z wanilią
                                              • 450 ml mleka
                                                • 150 g marmolady

                                                  Jak zrobić rogaliki z budyniem i dżemem?

                                                  1. 350 ml mleka z cukrem zagotować w rondelku.
                                                    1. W pozostałym mleku rozpuścić budyń.
                                                      1. Gdy mleko w garnku zacznie wrzeć, wlać mieszankę budyniową, zmniejszyć ogień i cały czas mieszać, aż budyń będzie jednolity i gęsty. Następnie zdjąć z palnika, wystudzić i przykryć wierzch folią spożywczą, by nie powstał kożuch. Można go też chłodzić w lodówce, aby szybciej uzyskał właściwą konsystencję.
                                                        1. Na pokrojone w trójkąty ciasto nakładać nadzienie: niewielką porcję budyniu i nieco mniejszą dżemu.
                                                          1. Następnie całość delikatnie zwinąć w rogaliki i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
                                                            1. Jeśli używamy ciasta drożdżowego, pozostawić rogaliki na 20 minut do lekkiego wyrośnięcia.
                                                              1. Rogaliki piec przez ok. 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. Przestudzić i oprószyć cukrem pudrem.

                                                                Zobacz także:

                                                                Autor: Diana Ryściuk

                                                                Źródło zdjęcia głównego: Claudia Totir/Getty Images

                                                                podziel się:

                                                                Pozostałe wiadomości

                                                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                Materiał promocyjny

                                                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana