Rogaliki w nietypowym wydaniu - na słodko i wytrawnie

Rogaliki
Rogaliki w nietypowym wydaniu - na słodko i wytrawnie
Źródło: Claudia Totir/Getty Images
Na początku wypiekano je bez nadzienia. Dziś w środku rogalika można znaleźć najrozmaitsze dodatki - od słodkich po wytrawne. Ciasto też powstaje na różne sposoby. Z okazji Dnia Rogalika polecamy nietypowe przepisy na ten wypiek.

Rogaliki, bez względu na to, czym są nadziane, świetnie sprawdzają się w roli bohatera śniadań, przekąsek czy imprezowego menu. Poniżej pyszne, dla wielu dość nietypowe propozycje na rogaliki z nadzieniem wytrawnym i słodkim. Połową sukcesu jest odpowiednie przygotowanie ciasta. A co znajdzie się w środku? Tutaj może ponieść nas fantazja.

Wszystko o kawie

DD_20211129_Kuchnia_REP
Źródło: Dzień Dobry TVN
Najlepsze przepisy na zimowe kawy
Najlepsze przepisy na zimowe kawy
Kawa na jesienne poranki
Kawa na jesienne poranki
Bogactwo smaku, czyli kawa i jej aromaty
Bogactwo smaku, czyli kawa i jej aromaty
Dzień dobry i smacznej kawusi
Dzień dobry i smacznej kawusi
Czym zastąpić kawę?
Czym zastąpić kawę?

Rogaliki z wytrawnym nadzieniem - przepis

Składniki na ciasto:

  • 50 g mąki pszennej
  • 75 ml śmietany 18%
  • 75 g masła
  • jajko
  • pół łyżeczki soli
  • jajko do posmarowania
  • opcjonalnie: ulubione przyprawy do posypania

Wytrawne nadzienie do rogalików - kilka propozycji:

  • szpinak z serem feta
  • gotowy wegetariański paprykarz
  • mix warzyw na patelnię z niewielkim dodatkiem przecieru pomidorowego i z serem mozzarella
  • kapusta kiszona z grzybami
  • czerwona soczewica z pieczarkami
  • podduszona cukinia, bakłażan i papryka z pomidorami i czosnkiem

Jak zrobić wytrawne rogaliki?

  1. Wszystkie składniki ciasta połączyć, zagnieść na jednolitą masę i schłodzić w lodówce przez godzinę lub całą noc.
  2. Ciasto podzielić na kilka części i każdą z nich bardzo cienko rozwałkować na kształt okręgu.
  3. Każdy okręg pokroić na trójkąty (jak pizzę), z których będziemy zwijać rogaliki.
  4. Przy najkrótszym boku (brzegu) każdego trójkątnego kawałka ułożyć porcję nadzienia.
  5. Całość delikatnie zwinąć i uformować rogaliki.
  6. Rogaliki ułożyć na blasze z papierem do pieczenia w niewielkich odstępach i posmarować roztrzepanym jajkiem. Wierzch można posypać solą gruboziarnistą i/lub dowolnymi przyprawami.
  7. Piec przez około 20 minut w nagrzanym do 180 st. C piekarniku.

Rogaliki z budyniem i dżemem - przepis

Do ciasta polecamy ten sam przepis, co wyżej lub na ciasto drożdżowe.

Składniki na nadzienie:

  • budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru (40g)
  • 2 łyżki cukru z wanilią
  • 450 ml mleka
  • 150 g marmolady

Jak zrobić rogaliki z budyniem i dżemem?

  1. 350 ml mleka z cukrem zagotować w rondelku.
  2. W pozostałym mleku rozpuścić budyń.
  3. Gdy mleko w garnku zacznie wrzeć, wlać mieszankę budyniową, zmniejszyć ogień i cały czas mieszać, aż budyń będzie jednolity i gęsty. Następnie zdjąć z palnika, wystudzić i przykryć wierzch folią spożywczą, by nie powstał kożuch. Można go też chłodzić w lodówce, aby szybciej uzyskał właściwą konsystencję.
  4. Na pokrojone w trójkąty ciasto nakładać nadzienie: niewielką porcję budyniu i nieco mniejszą dżemu.
  5. Następnie całość delikatnie zwinąć w rogaliki i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  6. Jeśli używamy ciasta drożdżowego, pozostawić rogaliki na 20 minut do lekkiego wyrośnięcia.
  7. Rogaliki piec przez ok. 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. Przestudzić i oprószyć cukrem pudrem.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości