Rogaliki, bez względu na to, czym są nadziane, świetnie sprawdzają się w roli bohatera śniadań, przekąsek czy imprezowego menu. Poniżej pyszne, dla wielu dość nietypowe propozycje na rogaliki z nadzieniem wytrawnym i słodkim. Połową sukcesu jest odpowiednie przygotowanie ciasta. A co znajdzie się w środku? Tutaj może ponieść nas fantazja.
Wszystko o kawie
Najlepsze przepisy na zimowe kawy
Kawa na jesienne poranki
Bogactwo smaku, czyli kawa i jej aromaty
Dzień dobry i smacznej kawusi
Czym zastąpić kawę?
Rogaliki z wytrawnym nadzieniem - przepis
Składniki na ciasto:
- 50 g mąki pszennej
- 75 ml śmietany 18%
- 75 g masła
- jajko
- pół łyżeczki soli
- jajko do posmarowania
- opcjonalnie: ulubione przyprawy do posypania
Wytrawne nadzienie do rogalików - kilka propozycji:
- szpinak z serem feta
- gotowy wegetariański paprykarz
- mix warzyw na patelnię z niewielkim dodatkiem przecieru pomidorowego i z serem mozzarella
- kapusta kiszona z grzybami
- czerwona soczewica z pieczarkami
- podduszona cukinia, bakłażan i papryka z pomidorami i czosnkiem
Jak zrobić wytrawne rogaliki?
- Wszystkie składniki ciasta połączyć, zagnieść na jednolitą masę i schłodzić w lodówce przez godzinę lub całą noc.
- Ciasto podzielić na kilka części i każdą z nich bardzo cienko rozwałkować na kształt okręgu.
- Każdy okręg pokroić na trójkąty (jak pizzę), z których będziemy zwijać rogaliki.
- Przy najkrótszym boku (brzegu) każdego trójkątnego kawałka ułożyć porcję nadzienia.
- Całość delikatnie zwinąć i uformować rogaliki.
- Rogaliki ułożyć na blasze z papierem do pieczenia w niewielkich odstępach i posmarować roztrzepanym jajkiem. Wierzch można posypać solą gruboziarnistą i/lub dowolnymi przyprawami.
- Piec przez około 20 minut w nagrzanym do 180 st. C piekarniku.
Rogaliki z budyniem i dżemem - przepis
Do ciasta polecamy ten sam przepis, co wyżej lub na ciasto drożdżowe.
Składniki na nadzienie:
- budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru (40g)
- 2 łyżki cukru z wanilią
- 450 ml mleka
- 150 g marmolady
Jak zrobić rogaliki z budyniem i dżemem?
- 350 ml mleka z cukrem zagotować w rondelku.
- W pozostałym mleku rozpuścić budyń.
- Gdy mleko w garnku zacznie wrzeć, wlać mieszankę budyniową, zmniejszyć ogień i cały czas mieszać, aż budyń będzie jednolity i gęsty. Następnie zdjąć z palnika, wystudzić i przykryć wierzch folią spożywczą, by nie powstał kożuch. Można go też chłodzić w lodówce, aby szybciej uzyskał właściwą konsystencję.
- Na pokrojone w trójkąty ciasto nakładać nadzienie: niewielką porcję budyniu i nieco mniejszą dżemu.
- Następnie całość delikatnie zwinąć w rogaliki i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Jeśli używamy ciasta drożdżowego, pozostawić rogaliki na 20 minut do lekkiego wyrośnięcia.
- Rogaliki piec przez ok. 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. Przestudzić i oprószyć cukrem pudrem.
Zobacz także:
- Najlepszy przepis na rogale świętomarcińskie
- Kruche rogaliki - przepis
- Drożdżowe bułeczki - sprawdzone przepisy!
Autor: Diana Ryściuk
Źródło zdjęcia głównego: Claudia Totir/Getty Images
podziel się: