Zobacz też: Przepis na pączki, łatwy i przyjemny >>>
DROŻDŻOWE ROGALIKI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI
Składniki:
Farsz
- 10-15 g suszonych grzybów (namoczonych na noc w zimnej wodzie)
- 1 duża cebula
- 1 łyżka oleju
- 500 g kiszonej kapusty
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 szczypta kminku
- 1 łyżeczka miodu
- 2 łyżeczki soli
- ½ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
Ciasto
- 1 niepełna szklanka letniego mleka
- 1 opakowanie drożdży instant
- ¼ szklanki cukru
- 3 czubate szklanki mąki
- 2 jajka
- ½ kostki roztopionego masła
- ½ łyżeczki soli
W pierwszej kolejności robimy farsz, który musi wystygnąć przed włożeniem do bułeczek. Namoczone grzyby wyjmujemy z wody i kroimy w cienkie paseczki. Cebulę siekamy dość drobno i wrzucamy razem z grzybami na rozgrzany olej (najlepiej w garnku, gdzie farsz będzie się dusił). Gdy się smażą płuczemy kapustę, jeśli jest zbyt kwaśna i siekamy ją z grubsza nożem. Dodajemy do złotej cebulki i grzybów, doprawiamy majerankiem, kminkiem, miodem, solą i pieprzem. Garnek przykrywamy i dusimy wszystko na wolniutkim ogniu około dwóch godzin. Kapustę mieszamy od czasu do czasu i ewentualnie dolewamy trochę wody, jeśli zaczyna przywierać do dna. Po uduszeniu kapustę próbujemy, jeśli jest taka potrzeba ponownie doprawiamy i zostawiamy do wystygnięcia.
Żeby przygotować ciasto do dużej miski wlewamy letnie mleko, wsypujemy drożdże, cukier i pół szklanki mąki. Wszystko mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Gdy masa zacznie lekko bąbelkować dodajemy resztę składników – pozostałą mąkę, jajka, roztopione masło i sól. Wszystko mieszamy na początku łyżką, a później wyjmujemy na blat i 5-10 minut zagniatamy rękoma. Ciasto chowamy do miski i wstawiamy przykryte ściereczką w ciepłe miejsce na około 1 – 1 ½ godziny.
Po tym czasie ciasto wyjmujemy i dzielimy na 3 części. Pierwszy kawałek ciasta wałkujemy na kształt koła (grubość około ½ - 1cm) na podsypanym mąką blacie. Kroimy go jak pizzę, na około 9 kawałków. Na górze każdego trójkącika układamy łyżeczkę farszu z kapusty, zaklejamy brzegi, a ciasto zwijamy jak rogalik. I tak samo postępujemy z resztą ciasta.
Bułeczki układamy w blasze wyłożonej papierem do pieczenia, dość ciasno (bułeczki i tak się ze sobą pozrastają). Zostawiamy je na pół godziny do podrośnięcia. Przed wstawieniem do pieca można je posmarować roztrzepanym jajkiem z łyżką oleju i posypać makiem. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 180oC na 20 minut. Gdy rogaliki są pulchne, pozrastane ze sobą i złote to znak, że można je wyjmować.
Zobacz też: Który przepis na ciasto ze śliwkami wybrać, aby było szybko i smacznie? >>>
SZWEDZKIE PLECIONE BUŁECZKI DROŻDŻOWE
Składniki:
Ciasto
- 1 niepełna szklanka letniego mleka
- 1 opakowanie drożdży instant
- ¼ szklanki cukru
- 3 czubate szklanki mąki
- 2 jajka
- ½ kostki roztopionego masła
- ½ łyżeczki soli
Nadzienie
- 3 łyżki miękkiego masła
- 3 łyżki drobnego cukru
- 1 łyżeczka mielonego kardamonu
- 1 duża pomarańcza
- 1 jajko
- 3 łyżki gruboziarnistego cukru
Pracę zaczynamy od przygotowania ciasta - do dużej miski wlewamy letnie mleko, wsypujemy drożdże, cukier i pół szklanki mąki. Wszystko mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Gdy masa zacznie lekko bąbelkować dodajemy resztę składników – pozostałą mąkę, jajka, roztopione masło i sól. Wszystko mieszamy na początku łyżką, a później wyjmujemy na blat i 5-10 minut zagniatamy rękoma. Ciasto chowamy do miski i wstawiamy przykryte ściereczką w ciepłe miejsce na około 1 – 1 ½ godziny.
Gdy ciasto wyrośnie wyjmujemy je z miski i króciutko zagniatamy. Rozwałkowujemy je następnie na podsypanym mąką blacie na prostokąt o wielkości około 30 x 50 cm. Prostokąt z ciasta smarujemy miękkim masłem, posypujemy drobnym cukrem oraz kardamonem, następnie równomiernie ścieramy na powierzchnię skórkę z pomarańczy.
Ciasto składamy na 3 części jak kopertę (powstanie prostokąt o wymiarach mniej więcej 30 x 16 cm). Prostokąt kroimy w poprzek na 13-14 paseczków. Każdy paseczek przekrawamy wzdłuż zostawiając kawałek nieprzekrojonego brzegu. Obydwie końcówki zawijamy jak spiralki, zawiązujemy na supełek, pozostałe brzegi podwijamy pod spód.
Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia na około pół godziny by podrosły. Po tym czasie smarujemy bułeczki roztrzepanym jajkiem i posypujemy gruboziarnistym cukrem. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 175 C na około 20 minut.
Zobacz też: Rolady według przepisu Polana >>>
KLASYCZNE DROŻDŻÓWKI Z JABŁKAMI I KRUSZONKĄ
Składniki:
Ciasto
- 1 niepełna szklanka letniego mleka
- 1 opakowanie drożdży instant
- ¼ szklanki cukru
- 3 czubate szklanki mąki
- 2 jajka
- ½ kostki roztopionego masła
- ½ łyżeczki soli
Jabłka
- 1 ½ kg jabłek (np. antonówka)
- 1 cytryna
- 2 łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki imbiru
- ¼ łyżeczki mielonych goździków
- 6 łyżek cukru waniliowego
Kruszonka
- 1 szklanka mąki
- 5 czubatych łyżek cukru pudru
- ½ kostki zimnego masła
Lukier
- 1 szklanka cukru pudru
- ½ cytryny
- ½ łyżeczki oliwy
Przygotowujemy ciasto - do dużej miski wlewamy letnie mleko, wsypujemy drożdże, cukier i pół szklanki mąki. Wszystko mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Gdy masa zacznie lekko bąbelkować dodajemy resztę składników – pozostałą mąkę, jajka, roztopione masło i sól. Wszystko mieszamy na początku łyżką, a później wyjmujemy na blat i 5-10 minut zagniatamy rękoma. Ciasto chowamy do miski i wstawiamy przykryte ściereczką w ciepłe miejsce na około 1 – 1 ½ godziny.
Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki. Wrzucamy wszystkie do garnka, ścieramy skórkę z cytryny i wyciskamy sok z owocu. Doprawiamy cynamonem, imbirem i goździkami. Możemy użyć całych goździków zamiast mielonych, ale pamiętajmy by wyjąć je przed nałożeniem masy na drożdżówki. Jabłka gotujemy na wolnym ogniu, bez przykrycia około 15 minut. Po podduszeniu dosładzamy cukrem (według przepisu lub do smaku) i studzimy.
Mąkę na kruszonkę wsypujemy do miski, mieszamy z cukrem pudrem. Masło kroimy w kostkę, rozcieramy je szybko z mąką aż powstanie drobna kruszonka.
Wyrośnięte ciasto króciutko zagniatamy, dzielimy na pół. Z każdej połówki toczymy wałek, dzielimy każdy na 10 części. Kawałeczki ciasta rozpłaszczamy w dłoniach lub wałkujemy na kształt koła (nie większego niż 10 cm). W środku koła musimy rękoma lub szklanką uformować wgłębienie, pamiętając by nie przerwać ciasta. Każdy placuszek z ciasta układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, bułeczki powinny zmieścić się na 2 blachach.
Bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem, we wgłębieniu każdej z nich układamy około 2 łyżek jabłek, posypujemy wszystkie kruszonką i wstawiamy po jednej blasze do pieca nagrzanego do 175 C (z termoobiegiem) na około 20 minut. Po upieczeniu zostawiamy do ostygnięcia.
Cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny, który dodajemy stopniowo, aż uzyskamy odpowiednią konsystencję. Na koniec dodajemy oliwę, ponownie mieszamy, po czym polewamy gotowym lukrem ostudzone drożdżówki.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN