Przepisy kulinarne

Rolady według przepisu Polana

Andrzej Polan w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował rolady. Co powiecie na roladę makaronową, roladę ziemniaczaną i roladę szpinakową?

>>>Zobacz też: Kotlety mielone według Andrzeja Polana

Zwijane rolady

Rolada makaronowa

Składniki:

500 g makaronu spaghetti

10 jajek

2-3 łyżki mąki

100 g sera dojrzewającego, tartego

Pieprz czarny, sól

Natka pietruszki

Szczypiorek

Koper

Przygotowania:

Makaron gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo. Jajka roztrzepujemy, dodajemy mąkę, ugotowany makaron, szczypiorek, natkę, koper i ser tarty. Doprawiamy odważnie pieprzem czarnym, delikatnie solą i wylewamy masę na blaszkę wyłożoną pergaminem. Wstawiamy do piekarnika na około 20 minut, po upieczeniu ciasto makaronowe przekładamy na bawełnianą ściereczkę.

10 plasterków szynki konserwowej

1 chrzan śmietankowy

1 serek kremowy

100 g sera żółtego tartego

Pomidory suszone w oleju

Serek łączymy z chrzanem, pokrojonymi pomidorami suszonymi i serem, smarujemy upieczone ciasto makaronowe, układamy plastry szynki i zwijamy jak klasyczną roladę. Zwiniętą możemy podawać na ciepło jak i też na zimno. Ja włosi swoją frittatę.

>>>Zobacz też: Doskonałe ciasto drożdżowe według Polana

Rolada ziemniaczana z pieczoną gęsią która została po świętach

Składniki:

1 kg gotowanych ziemniaków

1 cebula

Masło klarowane do smażenia

Około 200 g mąki ziemniaczanej

2 jajka

Przygotowanie:

Ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy mąkę ziemniaczaną jak przy robieniu klusek śląskich, przesmażoną cebulę, sól i pieprz do smaku. Ciasto wyrabiamy i wykładamy na folię spożywczą.

Mięso z gęsi

Składniki:

2 cebule

200 g pieczarkek

Natka pietruszki

Przygotowanie:

Cebulę smażymy na miękko na oleju, dodajemy pieczarki i smażymy do odparowania nadmiaru soku, mielimy z mięsem gęsi, doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową, farsz wykładamy na ciasto ziemniaczane, zwijamy wszystko jak klasyczną roladę, owijamy folią spożywczą i gotujemy w wodzie około 40 minut.

Rolada szpinakowa z pieczoną papryką i serem

Składniki:

1 opakowanie szpinaku rozdrobnionego mrożonego

4 jajka

2 łyżki mąki

Sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

Szpinak przesmażamy na maśle krótko, dodajemy pieprz, sól, gałkę muszkatołową. Dokładnie mieszamy i dodajemy mąkę, żółtka i pianę z białek. Masę wykładamy na papier do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 10 minut. Upieczony blat po wyjęciu zwijamy w roladę i odstawiamy do przestudzenia.

4 papryki czerwone

200 g oliwki czarne bez pestek

Natka pietruszki

Sok z cytryny

300 g serka kremowego typu Philadelphia

Oliwki miksujemy na puree z kilkoma kroplami zalewy, natką pietruszki i sokiem z cytryny. Takim puree smarujemy nasz zielony biszkopt, kładziemy plastry upieczonej papryki, obranej ze skóry, smarujemy serkiem kremowym i zwijamy roladę, owijajmy folią i wstawiamy do lodówki.

Więcej przepisów:

W kuchni DDTVN burak w roli głównej

Kolorowa i słodka kuchnia Andrzeja Polana

Ciasto drożdżowe na słodko i wytrawnie



Co sądzisz o tym artykule?
5
0
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0