Brzad znaczy susz owocowy
Mikołaj Rey zauroczony kaszubską przyrodą stał się zbłąkanym wędrowcem. Wigilijnej gościnności doświadczył w Kościerskiej Hucie.
- Przygotowujemy naszą zupkę brzadową. To jest zupa z owoców, które rosną w naszych lasach, ogródkach. Jesienią przygotowujemy grzybki, suszymy. Wszelkie owoce tak samo są suszone - tłumaczyła gospodyni Maria Polak.
Zupa brzadowa - jak przygotować?
W skład zupy brzadowej wchodzą m.in.
- suszone jabłka,
- suszone gruszki.
- Wrzucamy je do garnka. Kiedy się pogotują z 10-15 minut, to wrzucamy jeszcze do tego suszone śliwki i wiśnie z kompotu. Na samym końcu grzybki, które były ugotowane oddzielnie. Wody nie wlewamy, tylko same grzyby. Na koniec dolewamy śmietankę, żeby zupę zabielić, a z mąki i jajek robimy kluski - tłumaczyła Anna Miszczak.
Zupa z suszu i grzybów podawana jest nie tylko w wigilię. - My, tutaj na Kaszubach pościmy w piątki, więc to jest jedna z zup. Rybna, grzybowa - to było nasze piątkowe jedzenie - podkreśliła Maria Polak.
Mikołaj Rey od pierwszej łyżki pokochał tę potrawę. - Bardzo delikatna zupka. Naprawdę taki smak zdrowia i tradycji. To jest zaskakujące bardzo, że do owoców grzyb. Ten smak umami i te kluseczki, cudo! - przyznał smakosz.
Jakie są tradycje kaszubskie? Jak brzmią życzenia po kaszubsku? Zobacz materiał wideo.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry Extra znajdziesz na platformie Player.pl.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Przepisy na wegańską wigilię. Co przygotować, aby świętować tradycyjnie?
- Tradycyjne wigilijne potrawy w kuchni Andrzeja Polana
- Jak zrobić farsz do ryby po grecku? Sprawdź 2 proste przepisy
Reporter: Łukasz Kowalski/Mikołaj Rey
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN