Chleb na zakwasie brzmi znajomo. Ale chrupiący bochenek upieczony na bazie najsłynniejszego gazowanego napoju świata? To niezawodny przepis, który zachwyci gości przy świątecznym stole.
Nietypowe dania wigilijne proponuje Szymon Czerwiński. W naszej kuchni przyrządza podlaską rybę po grecku, śląskie makówki oraz małopolskie moskole z sosem grzybowym. Sprawdź wyjątkowe przepisy.
Karp pieczony jest prosty do przygotowania. Dobrze łączy się z wieloma ziołami i warzywami. Podawany jest okazji świąt, ale nadaje się również jako danie główne na wiele innych okazji. Pieczenie to najlepszy sposób, by zachować aromat i soczystość ryby, ale obniżyć jej kaloryczność. Pieczony 100 g kawałek karpia to niecałe 115 kcal.
Karp to najpopularniejsza polska ryba. Gości co roku na tradycyjnym stole wigilijnym. Najczęściej podawany jest w galarecie, jednak propozycji podania jest wiele. Jak przyrządzić karpia pieczonego, a jak usmażyć karpia?