Karp pieczony. Propozycje podania w wielu odsłonach

Karp na święta Bożego Narodzenia
Karp
Źródło: Nikolay_Donetsk/Getty Images
Karp pieczony jest prosty do przygotowania. Dobrze łączy się z wieloma ziołami i warzywami. Podawany jest okazji świąt, ale nadaje się również jako danie główne na wiele innych okazji. Pieczenie to najlepszy sposób, by zachować aromat i soczystość ryby, ale obniżyć jej kaloryczność. Pieczony 100 g kawałek karpia to niecałe 115 kcal.

Karp pieczony to szybka, aromatyczna i soczysta potrawa, którą możesz podać nie tylko od święta. Komponuje się z ziołami i wieloma warzywami. Najlepiej smakuje pieczony we własnym sosie z dodatkiem masła, które dodatkowo podkreśla soczystość karpia. Sprawdź przepisy na szybkie dania z karpia.

Zobacz wideo: Kuchnia pełna aromatyczna przypraw

Kuchnia pełna aromatycznych przypraw

Źródło: Dzień Dobry TVN
Dania imbirem pachnące
Dania imbirem pachnące
Kuchnia miodem i imbirem pachnąca
Kuchnia miodem i imbirem pachnąca
Cynamonowa kuchnia Sebastiana Olmy
Cynamonowa kuchnia Sebastiana Olmy

Karp pieczony – przepisy

Pieczenie karpia to najszybsza, ale też najzdrowsza forma podania ryby. Pieczenie w szczelnym zamknięciu pozwala zachować soczystość i aromat karpia. Karp dobrze komponuje się z warzywami, ale może być podany tylko z dodatkiem ziół.

Karp pieczony w piekarniku

Porcja na 4 osoby.

Składniki:

  • 1 ½ kg filetów z karpia podzielonych na 6 części,
    • 5 cytryn pokrojonych w krążki,
      • 3 cebule pokrojone w krążki,
        • 2 ząbki czosnku pokrojone w ćwiartki,
          • pęczek świeżej posiekanej natki pietruszki,
            • 3 łyżki oleju,
              • sól,
                • pieprz.

                  Przygotowanie:

                  1. Naczynie wyłóż krążkami cebuli.

                  2. Połóż na nie pokrojone filety z karpia, a te z kolei przykryj krążkami cytryny i natką pietruszki.

                  3. Wszystko oprósz solą i pieprzem, a następnie skrop olejem.

                  4. Naczynie szczelnie przykryj.

                  5. Wstaw do rozgrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez 30 minut.

                  6. Podawaj od razu po przyrządzeniu.

                  Zobacz wideo: Kuchnia. Święta tuż-tuż

                  Kuchnia. Święta tuż-tuż
                  Przepisy na święta Bożego Narodzenia
                  Źródło: Dzień Dobry TVN

                  Karp pieczony w piekarniku – dzwonki 

                  Porcja na 4 osoby.

                  Składniki:

                  • 4 dzwonki karpia,
                    • 4 marchewki pokrojone w talarki,
                      • 3 pomarańcze ze skórką pokrojone w plastry,
                        • pęczek posiekanej świeżej natki pietruszki,
                          • szklanka białego wytrawnego wina,
                            • 2 łyżki oleju,
                              • sól,
                                • pieprz.

                                  Przygotowanie:

                                  1. Na dnie naczynia ułóż dzwonki, oprósz je solą, pieprzem i skrop olejem. 2. Następnie obłóż je marchewką i natką pietruszki. 3. Dookoła ułóż plastry pomarańczy. 4. Wszystko zalej białym winem. 5. Naczynie szczelnie zamknij. 6. Wstaw do rozgrzanego do 180°C piekarnika i zapiekaj przez 30 min. 7. Podawaj od razu po przyrządzeniu.

                                  Karp pieczony z pieczarkami 

                                  Porcja na 6 osób.

                                  Składniki:

                                  • 2 kg filetów z karpia pokrojonych w części,
                                    • 2 cebule drobno posiekane,
                                      • ½ kg pieczarek przekrojonych na pół,
                                        • pęczek posiekanej świeżej natki pietruszki,
                                          • 3 łyżki oleju,
                                            • sól,
                                              • pieprz.

                                                Przygotowanie:

                                                1. Na dnie naczynia ułóż części filetów, oprósz je solą, pieprzem i skrop olejem.

                                                2. Następnie obłóż je cebulą i pieczarkami.

                                                3. Całość posyp natką pietruszki.

                                                4. Naczynie szczelnie zamknij.

                                                5. Wstaw do rozgrzanego do 180°C piekarnika i zapiekaj przez 30 min.

                                                6. Podawaj od razu po przyrządzeniu.

                                                Karp pieczony w folii 

                                                Porcja na 3 osoby. Składniki:

                                                • 1 kg filetu z karpia w całości, 2 łyżki masła,
                                                  • 3 gałązki natki pietruszki,
                                                    • 1 cytryna pokrojona w plastry,
                                                      • sól,
                                                        • pieprz.

                                                          Przygotowanie:

                                                          1. Filet natrzyj masłem, solą i pieprzem.

                                                          2. Na wierzchu rozłóż plastry cytryny i gałązki pietruszki.

                                                          3. Rybę szczelnie owiń folią i wstaw do rozgrzanego do 180°C piekarnika.

                                                          4. Piecz przez 25 -30 min.

                                                          5. Podawaj od razu po przyrządzeniu.

                                                          Karp pieczony w maśle doskonale komponuje się z ryżem jaśminowym, pieczonymi ziemniakami lub podany samodzielnie z dodatkiem pieczywa.

                                                          Karp pieczony w rękawie

                                                          Porcja na 4 osoby Składniki:

                                                          • 1 ½ kg filetu karpia w całości,
                                                            • 1 czerwona papryka pokrojona w paski,
                                                              • 2 łyżki masła,
                                                                • pół łyżeczki tymianku,
                                                                  • pół łyżeczki rozmarynu,
                                                                    • sól,
                                                                      • pieprz.

                                                                        Przygotowanie:

                                                                        1. Filet natrzyj solą, pieprzem i masłem.

                                                                        2. Oprósz przyprawami.

                                                                        3. Włóż razem z pokrojoną papryka do rękawa i szczelnie zakmnij.

                                                                        4. Wstaw do rozgrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez 30 minut.

                                                                        5. Podawaj z pieczonymi ziemniakami, polewając je sosem otrzymanym z pieczonego karpia i papryki.

                                                                        Karp pieczony w cebuli

                                                                        Porcja na 4 osoby Składniki:

                                                                        • 1 sprawiony karp w całości,
                                                                          • 4 cebule pokrojone w krążki,
                                                                            • 4 łyżki masła,
                                                                              • sok z 3 cytryn,
                                                                                • sól,
                                                                                  • pieprz.

                                                                                    Przygotowanie:

                                                                                    1. Karpia natrzyj solą, pieprzem i masłem.

                                                                                    2. Włóż rybę do naczynia i polej sokiem z cytryn.

                                                                                    3. Następnie rybę przykryj pokrojoną cebulą.

                                                                                    4. Naczynie szczelnie przykryj.

                                                                                    5. Wstaw do rozgrzanego do 180°C piekarnika i zapiekaj przez 30 min.

                                                                                    6. Następnie zdejmij pokrywę, zmniejsz temperaturę i zapiekaj przez 10 minut.

                                                                                    7. Podawaj od razu po przyrządzeniu.

                                                                                    Karp pieczony w całości, podany w takiej formie, uświetni niejedną imprezę i kolację rodzinną. Doskonale komponuje się z białym wytrawnym lub półwytrawnym winem. Najlepiej smakuje podany z pieczywem.

                                                                                    Zobacz też:

                                                                                    Autor: Adrian Adamczyk

                                                                                    Źródło zdjęcia głównego: Nikolay_Donetsk/Getty Images

                                                                                    podziel się:

                                                                                    Pozostałe wiadomości

                                                                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                    Materiał promocyjny

                                                                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana