Karp pieczony. Propozycje podania w wielu odsłonach

Karp na święta Bożego Narodzenia
Karp
Źródło: Nikolay_Donetsk/Getty Images
Karp pieczony jest prosty do przygotowania. Dobrze łączy się z wieloma ziołami i warzywami. Podawany jest okazji świąt, ale nadaje się również jako danie główne na wiele innych okazji. Pieczenie to najlepszy sposób, by zachować aromat i soczystość ryby, ale obniżyć jej kaloryczność. Pieczony 100 g kawałek karpia to niecałe 115 kcal.

Karp pieczony to szybka, aromatyczna i soczysta potrawa, którą możesz podać nie tylko od święta. Komponuje się z ziołami i wieloma warzywami. Najlepiej smakuje pieczony we własnym sosie z dodatkiem masła, które dodatkowo podkreśla soczystość karpia. Sprawdź przepisy na szybkie dania z karpia.

Zobacz wideo: Kuchnia pełna aromatyczna przypraw

Kuchnia pełna aromatycznych przypraw

DD_20211119_Kuchnia_REP
Źródło: Dzień Dobry TVN
Dania imbirem pachnące
Dania imbirem pachnące
Kuchnia miodem i imbirem pachnąca
Kuchnia miodem i imbirem pachnąca
Cynamonowa kuchnia Sebastiana Olmy
Cynamonowa kuchnia Sebastiana Olmy

Karp pieczony – przepisy

Pieczenie karpia to najszybsza, ale też najzdrowsza forma podania ryby. Pieczenie w szczelnym zamknięciu pozwala zachować soczystość i aromat karpia. Karp dobrze komponuje się z warzywami, ale może być podany tylko z dodatkiem ziół.

Karp pieczony w piekarniku

Porcja na 4 osoby.

Składniki:

  • 1 ½ kg filetów z karpia podzielonych na 6 części,
  • 5 cytryn pokrojonych w krążki,
  • 3 cebule pokrojone w krążki,
  • 2 ząbki czosnku pokrojone w ćwiartki,
  • pęczek świeżej posiekanej natki pietruszki,
  • 3 łyżki oleju,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie:

1. Naczynie wyłóż krążkami cebuli.

2. Połóż na nie pokrojone filety z karpia, a te z kolei przykryj krążkami cytryny i natką pietruszki.

3. Wszystko oprósz solą i pieprzem, a następnie skrop olejem.

4. Naczynie szczelnie przykryj.

5. Wstaw do rozgrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez 30 minut.

6. Podawaj od razu po przyrządzeniu.

Zobacz wideo: Kuchnia. Święta tuż-tuż

DD_20211121_Kuchnia_REP
Kuchnia. Święta tuż-tuż
Przepisy na święta Bożego Narodzenia
Źródło: Dzień Dobry TVN

Karp pieczony w piekarniku – dzwonki 

Porcja na 4 osoby.

Składniki:

  • 4 dzwonki karpia,
  • 4 marchewki pokrojone w talarki,
  • 3 pomarańcze ze skórką pokrojone w plastry,
  • pęczek posiekanej świeżej natki pietruszki,
  • szklanka białego wytrawnego wina,
  • 2 łyżki oleju,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie:

1. Na dnie naczynia ułóż dzwonki, oprósz je solą, pieprzem i skrop olejem. 2. Następnie obłóż je marchewką i natką pietruszki. 3. Dookoła ułóż plastry pomarańczy. 4. Wszystko zalej białym winem. 5. Naczynie szczelnie zamknij. 6. Wstaw do rozgrzanego do 180°C piekarnika i zapiekaj przez 30 min. 7. Podawaj od razu po przyrządzeniu.

Karp pieczony z pieczarkami 

Porcja na 6 osób.

Składniki:

  • 2 kg filetów z karpia pokrojonych w części,
  • 2 cebule drobno posiekane,
  • ½ kg pieczarek przekrojonych na pół,
  • pęczek posiekanej świeżej natki pietruszki,
  • 3 łyżki oleju,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie:

1. Na dnie naczynia ułóż części filetów, oprósz je solą, pieprzem i skrop olejem.

2. Następnie obłóż je cebulą i pieczarkami.

3. Całość posyp natką pietruszki.

4. Naczynie szczelnie zamknij.

5. Wstaw do rozgrzanego do 180°C piekarnika i zapiekaj przez 30 min.

6. Podawaj od razu po przyrządzeniu.

Karp pieczony w folii 

Porcja na 3 osoby. Składniki:

  • 1 kg filetu z karpia w całości, 2 łyżki masła,
  • 3 gałązki natki pietruszki,
  • 1 cytryna pokrojona w plastry,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie:

1. Filet natrzyj masłem, solą i pieprzem.

2. Na wierzchu rozłóż plastry cytryny i gałązki pietruszki.

3. Rybę szczelnie owiń folią i wstaw do rozgrzanego do 180°C piekarnika.

4. Piecz przez 25 -30 min.

5. Podawaj od razu po przyrządzeniu.

Karp pieczony w maśle doskonale komponuje się z ryżem jaśminowym, pieczonymi ziemniakami lub podany samodzielnie z dodatkiem pieczywa.

Karp pieczony w rękawie

Porcja na 4 osoby Składniki:

  • 1 ½ kg filetu karpia w całości,
  • 1 czerwona papryka pokrojona w paski,
  • 2 łyżki masła,
  • pół łyżeczki tymianku,
  • pół łyżeczki rozmarynu,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie:

1. Filet natrzyj solą, pieprzem i masłem.

2. Oprósz przyprawami.

3. Włóż razem z pokrojoną papryka do rękawa i szczelnie zakmnij.

4. Wstaw do rozgrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez 30 minut.

5. Podawaj z pieczonymi ziemniakami, polewając je sosem otrzymanym z pieczonego karpia i papryki.

Karp pieczony w cebuli

Porcja na 4 osoby Składniki:

  • 1 sprawiony karp w całości,
  • 4 cebule pokrojone w krążki,
  • 4 łyżki masła,
  • sok z 3 cytryn,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie:

1. Karpia natrzyj solą, pieprzem i masłem.

2. Włóż rybę do naczynia i polej sokiem z cytryn.

3. Następnie rybę przykryj pokrojoną cebulą.

4. Naczynie szczelnie przykryj.

5. Wstaw do rozgrzanego do 180°C piekarnika i zapiekaj przez 30 min.

6. Następnie zdejmij pokrywę, zmniejsz temperaturę i zapiekaj przez 10 minut.

7. Podawaj od razu po przyrządzeniu.

Karp pieczony w całości, podany w takiej formie, uświetni niejedną imprezę i kolację rodzinną. Doskonale komponuje się z białym wytrawnym lub półwytrawnym winem. Najlepiej smakuje podany z pieczywem.

Zobacz też:

podziel się:

Pozostałe wiadomości