Karp pieczony to szybka, aromatyczna i soczysta potrawa, którą możesz podać nie tylko od święta. Komponuje się z ziołami i wieloma warzywami. Najlepiej smakuje pieczony we własnym sosie z dodatkiem masła, które dodatkowo podkreśla soczystość karpia. Sprawdź przepisy na szybkie dania z karpia.
Zobacz wideo: Kuchnia pełna aromatyczna przypraw
Kuchnia pełna aromatycznych przypraw
Karp pieczony – przepisy
Pieczenie karpia to najszybsza, ale też najzdrowsza forma podania ryby. Pieczenie w szczelnym zamknięciu pozwala zachować soczystość i aromat karpia. Karp dobrze komponuje się z warzywami, ale może być podany tylko z dodatkiem ziół.
Karp pieczony w piekarniku
Porcja na 4 osoby.
Składniki:
- 1 ½ kg filetów z karpia podzielonych na 6 części,
- 5 cytryn pokrojonych w krążki,
- 3 cebule pokrojone w krążki,
- 2 ząbki czosnku pokrojone w ćwiartki,
- pęczek świeżej posiekanej natki pietruszki,
- 3 łyżki oleju,
- sól,
- pieprz.
Przygotowanie:
1. Naczynie wyłóż krążkami cebuli.
2. Połóż na nie pokrojone filety z karpia, a te z kolei przykryj krążkami cytryny i natką pietruszki.
3. Wszystko oprósz solą i pieprzem, a następnie skrop olejem.
4. Naczynie szczelnie przykryj.
5. Wstaw do rozgrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez 30 minut.
6. Podawaj od razu po przyrządzeniu.
Zobacz wideo: Kuchnia. Święta tuż-tuż
Karp pieczony w piekarniku – dzwonki
Porcja na 4 osoby.
Składniki:
- 4 dzwonki karpia,
- 4 marchewki pokrojone w talarki,
- 3 pomarańcze ze skórką pokrojone w plastry,
- pęczek posiekanej świeżej natki pietruszki,
- szklanka białego wytrawnego wina,
- 2 łyżki oleju,
- sól,
- pieprz.
Przygotowanie:
1. Na dnie naczynia ułóż dzwonki, oprósz je solą, pieprzem i skrop olejem. 2. Następnie obłóż je marchewką i natką pietruszki. 3. Dookoła ułóż plastry pomarańczy. 4. Wszystko zalej białym winem. 5. Naczynie szczelnie zamknij. 6. Wstaw do rozgrzanego do 180°C piekarnika i zapiekaj przez 30 min. 7. Podawaj od razu po przyrządzeniu.
Karp pieczony z pieczarkami
Porcja na 6 osób.
Składniki:
- 2 kg filetów z karpia pokrojonych w części,
- 2 cebule drobno posiekane,
- ½ kg pieczarek przekrojonych na pół,
- pęczek posiekanej świeżej natki pietruszki,
- 3 łyżki oleju,
- sól,
- pieprz.
Przygotowanie:
1. Na dnie naczynia ułóż części filetów, oprósz je solą, pieprzem i skrop olejem.
2. Następnie obłóż je cebulą i pieczarkami.
3. Całość posyp natką pietruszki.
4. Naczynie szczelnie zamknij.
5. Wstaw do rozgrzanego do 180°C piekarnika i zapiekaj przez 30 min.
6. Podawaj od razu po przyrządzeniu.
Karp pieczony w folii
Porcja na 3 osoby. Składniki:
- 1 kg filetu z karpia w całości, 2 łyżki masła,
- 3 gałązki natki pietruszki,
- 1 cytryna pokrojona w plastry,
- sól,
- pieprz.
Przygotowanie:
1. Filet natrzyj masłem, solą i pieprzem.
2. Na wierzchu rozłóż plastry cytryny i gałązki pietruszki.
3. Rybę szczelnie owiń folią i wstaw do rozgrzanego do 180°C piekarnika.
4. Piecz przez 25 -30 min.
5. Podawaj od razu po przyrządzeniu.
Karp pieczony w maśle doskonale komponuje się z ryżem jaśminowym, pieczonymi ziemniakami lub podany samodzielnie z dodatkiem pieczywa.
Karp pieczony w rękawie
Porcja na 4 osoby Składniki:
- 1 ½ kg filetu karpia w całości,
- 1 czerwona papryka pokrojona w paski,
- 2 łyżki masła,
- pół łyżeczki tymianku,
- pół łyżeczki rozmarynu,
- sól,
- pieprz.
Przygotowanie:
1. Filet natrzyj solą, pieprzem i masłem.
2. Oprósz przyprawami.
3. Włóż razem z pokrojoną papryka do rękawa i szczelnie zakmnij.
4. Wstaw do rozgrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez 30 minut.
5. Podawaj z pieczonymi ziemniakami, polewając je sosem otrzymanym z pieczonego karpia i papryki.
Karp pieczony w cebuli
Porcja na 4 osoby Składniki:
- 1 sprawiony karp w całości,
- 4 cebule pokrojone w krążki,
- 4 łyżki masła,
- sok z 3 cytryn,
- sól,
- pieprz.
Przygotowanie:
1. Karpia natrzyj solą, pieprzem i masłem.
2. Włóż rybę do naczynia i polej sokiem z cytryn.
3. Następnie rybę przykryj pokrojoną cebulą.
4. Naczynie szczelnie przykryj.
5. Wstaw do rozgrzanego do 180°C piekarnika i zapiekaj przez 30 min.
6. Następnie zdejmij pokrywę, zmniejsz temperaturę i zapiekaj przez 10 minut.
7. Podawaj od razu po przyrządzeniu.
Karp pieczony w całości, podany w takiej formie, uświetni niejedną imprezę i kolację rodzinną. Doskonale komponuje się z białym wytrawnym lub półwytrawnym winem. Najlepiej smakuje podany z pieczywem.
Zobacz też:
- Jak wygląda organizacja świąt w wielodzietnej rodzinie? "Mama zawsze robiła gigantyczne zakupy"
- Co zgodnie z tradycją powinno znaleźć się na świątecznym stole? "Dzisiejsza Wigilia to jest dawne pogańskie święto"
- Potrawy świąteczne dla dzieci. Jak przygotować je zgodnie z zaleceniami dietetyka?
- Karp smażony na wigilię - na maśle czy w głębokim oleju? Najlepszy przepis na karpia
Autor: Adrian Adamczyk
Źródło zdjęcia głównego: Nikolay_Donetsk/Getty Images