Karp pieczony jest prosty do przygotowania. Dobrze łączy się z wieloma ziołami i warzywami. Podawany jest okazji świąt, ale nadaje się również jako danie główne na wiele innych okazji. Pieczenie to najlepszy sposób, by zachować aromat i soczystość ryby, ale obniżyć jej kaloryczność. Pieczony 100 g kawałek karpia to niecałe 115 kcal.
Karp w różnej formie tradycyjnie pojawia się na wigilijnym stole. Można podać go jako smażony filet albo zrobić z niego pasztet z konfiturą żurawinową czy rybny bulion. Zobacz, jak te dania przyrządza szef kuchni Sebastian Olma.
Wiele osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej bez tradycyjnej potrawy z karpia. W kuchni Dzień Dobry TVN Mikołaj Rey pokazał, jak przygotować: karpia duszonego i karpia smażonego. Na naszym stole pojawił się także burger z karpia.
Karp pojawia się na wigilijnym stole w większości polskich domów, jednak nie wszyscy za nim przepadają. Z powodu zbyt dużej ilości ości i nieprzyjemnego posmaku mułu. Jak jeść karpia z przyjemnością? Radzi mistrz Andrzej Polan, który w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował karpia w trzech odsłonach: pasztet z karpia, karpia pieczonego z grzybami, ogórkami i śliwkami oraz wyborną kwaśnicę z chrupiącym karpiem. Smacznego!
W świątecznej kuchni Dzień Dobry TVN Ania Stramach, jurorka programu MasterChef przygotowała: karpia z warzywami korzeniowymi, krem z buraków z jabłkiem, tartę z kapustą i grzybami oraz wigilijny kompot z suszu. Smacznego!
W kuchni Dzień Dobry TVN Ania Starmach zdradziła proste przepisy na świąteczne dania, które zachwycą Waszych gości. Oto one: karp z orzechami, krem z zielonego groszku, sernik w kieliszkach z wiśniami oraz deser z płynną czekoladą.