Karp z warzywami korzeniowymi
Składniki:
4 dzwonka karpia
4 marchewki
4 marchewki (korzeń)
1 seler korzeniowy
2 ząbki czosnku
kiść pomidorków koktajlowych
3 cm imbiru
świeży tymianek i rozmaryn
2 łyżki miodu
oliwa z oliwek
sok z cytryny
Przygotowanie:
Rybę obsyp solą, pieprzem, tymiankiem i obsmaż z dwóch stron na patelni. Warzywa obierz i pokrój w drobną kostkę, przysmaż na odrobinie oliwy, przełóż na kwadratowy kawałek papieru do pieczenia, na warzywach ułóż kawałki ryby (jeden kawałek na jeden arkusz papieru i jedną porcję warzyw), dodaj sok z cytryny, rozmaryn, czosnek, miód, starty imbir, pomidorki. Papier zepnij (tak aby powstały „cukierki”), wstaw do piekarnika o temperaturze 180 st. C na 20 min. Smacznego!
Krem z buraków z jabłkiem
Składniki:
6 buraków
500 ml bulionu warzywnego
100 ml śmietanki kremówki
3 jabłka
2 łyżki miodu
świeży tymianek
sól
pieprz
Przygotowanie:
Buraki owiń w folię aluminiową i wstaw na 2 godz. do piekarnika o temperaturze 170 st. C. Po tym czasie obierz je ze skórki i pokrój w dużą kostkę. Jabłka obierz, pokrój w kostkę, skarmelizuj na patelni, dodając miód i tymianek. Bulion i śmietankę podgrzej. Do kielicha blendera wrzuć buraki i jabłka, dodaj bulion, zmiksuj. Masę przelej do garnka, dodaj śmietankę, dopraw do smaku.
Tarta z kapustą i grzybami
Składniki:
Ciasto:
200 g mąki
1 jako
100 g masła
1 łyżka wody
szczypta soli
+
60 g suszonych grzybów
600 g kiszonej kapusty
ziele angielskie
liść laurowy
garść suszonych śliwek
sól
pieprz
Przygotowanie:
Grzyby zalej zimną wodą i odstaw na min. 2 godz. Po tym czasie odcedź je i przełóż do małego garnka, zalej szklanką świeżej wody i gotuj aż będą miękkie. Miękkie grzyby ostudź i cienko pokrój. Kapustę przepłucz, wrzuć do garnka, dodaj ziele angielskie i liście laurowe oraz szklankę wody. Gotuj na małym ogniu ok. godziny. Po tym czasie odcedź, ostudź i drobno posiekaj. Cebulę drobno posiekaj i przysmaż na odrobinie masła. Wymieszaj w misce razem z grzybami, pokrojonymi śliwkami i kapustą. Wszystkie składniki ciasta dokładnie wymieszaj. Zlep ciasto w kulkę i wstaw na min. 30 min. do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkuj, przełóż do formy na tartę, podziuraw widelcem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 15 min. Po tym czasie ciasto wyciągnij, pokryj farszem i wstaw ponownie do piekarnika na ok. 20 min.
Wigilijny kompot z suszu
Składniki:
300 g suszonych jabłek
300 g suszonych gruszek (z ok. 1,5 kg owoców)
500 g suszonych śliwek
100 g wędzonych śliwek
200 g wędzonych gruszek
łyżka goździków
łyżeczka kardamonu
2 laski wanilii
2 x kora cynamonowa
kilka ziaren ziela angielskiego
gwiazdka anyżu
skórka z cytryny
skórka z pomarańczy
2-3 l wody
Przygotowanie:
Wszystkie składniki włóż do garnka, zalej woda, gotuj ok. godziny na małym ogniu. Pozostaw do ostudzenia.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN