Karp z orzechami - świąteczne danie Ani Starmach

W kuchni Dzień Dobry TVN Ania Starmach zdradziła proste przepisy na świąteczne dania, które zachwycą Waszych gości. Oto one: karp z orzechami, krem z zielonego groszku, sernik w kieliszkach z wiśniami oraz deser z płynną czekoladą.

Karp z orzechami

Składniki:

Ryba:

2 filety z karpia (ewentualnie 4 dzwonki)

2 łyżki masła klarowanego

sól

pieprz

Sos bakaliowy:

100 g orzechów włoskich

50 g migdałów w słupkach

2 łyżki miodu

50 ml białego wina

100 ml śmietanki kremówki

3 łyżki świeżego tymianku

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzej do 180 st. C. Karpia oprósz solą i pieprzem, przysmaż z obu stron na maśle na złoty kolor i przełóż do gorącego piekarnika na mniej więcej 10 min. (w zależności od grubości ryby).

Posiekaj tymianek. Na patelni, na której smażyła się ryba, upraż orzechy i migdały, dodaj białe wino i miód, podgrzewaj na małym ogniu. Dodaj śmietanę i tymianek.

Pieczonego karpia podawaj z bakaliowym sosem.

Krem z zielonego groszku

Składniki:

Groszek ptysiowy:

100 ml wody

75 g mąki

2 małe jajka

30 g masła

sól

Zupa krem:

600 g zielonego groszku (może być mrożony)

800 ml bulionu warzywnego lub bulionu drobiowego

2 cebule

2 ząbki czosnku

100 ml śmietanki kremówki

sól

pieprz

Przygotowanie:

Wodę zagotuj z masłem i solą, dodaj mąkę, wymieszaj. Ciasto podgrzewaj i mieszaj aż do momentu, gdy będzie odchodziło od łyżki.

Piekarnik rozgrzej do 170 st. C. Ściągnij ciasto z ognia, przełóż do miski; pojedynczo wbijaj do niego jajka i mieszaj aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką o średnicy ok. 1 cm. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskaj małe groszki, pamiętając o zachowaniu odpowiednich odstępów. Piecz je ok. 10–15 min.

Cebulę i czosnek posiekaj, przesmaż w dużym garnku na oliwie, dodaj bulion, całość zagotuj. Wrzuć groszek i gotuj go przez kilka minut.

Używając blendera, zmiksuj zupę na gładki krem. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Tuż przed podaniem dodaj do zupy podgrzaną śmietankę i groszek ptysiowy.

Sernik w kieliszkach z wiśniami

Składniki:

Sos wiśniowy:

2 łyżki cukru

200 g drylowanych wiśni (świeżych lub mrożonych)

50 ml wytrawnego czerwonego wina

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1 laska cynamonu

Serniki:

200 g mielonego białego sera (lub twarogu sernikowego)

200 ml śmietanki kremówki

3 łyżki drobnego cukru

1 łyżka cukru waniliowego

6 herbatników kakaowych

6 małych bez

1 banan

1 łyżka brązowego cukru

1 łyżka masła

Przygotowanie:

Wiśnie podgrzej w niewielkim rondlu z czerwonym winem, laską cynamonu i cukrem (kilka zostaw do dekoracji). Część soku odlej, wymieszaj go z mąką ziemniaczaną, dodaj z powrotem do wiśni, wyciągnij cynamon, całość zagotuj.

Banana obierz i pokrój w plasterki. Brązowy cukier skarmelizuj na patelni, dodaj masło, gdy składniki się połączą, dodaj pokrojonego w plasterki banana. Plasterki przewracaj i smaż na patelni przez kilka minut. Następnie ściągnij i ostudź.

Kremówkę ubij, dodaj cukier i cukier waniliowy. Masę delikatnie wymieszaj z białym serem. Herbatniki i bezy drobno pokrusz. W szklankach układaj naprzemiennie herbatniki, bezy, biały ser i banany. Całość polej sosem wiśniowym i udekoruj wiśniami.

Deser z płynną czekoladą

Składniki:

100 g gorzkiej czekolady

50 g mlecznej czekolady

100 g masła

100 g cukru

2 jajka

3 łyżki mąki

30 g kakao

20 ml likieru wiśniowego

50 g wiśni bez pestek (mogą być mrożone)

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzej do 180 st. C. Gorzką czekoladę połam na małe kawałki i rozpuść razem z masłem w kąpieli wodnej. Jajka utrzyj z cukrem, dodaj mąkę, kakao i likier. Powstałą masę połącz z czekoladą. Ceramiczne kokilki napełnij do połowy czekoladową masą, na środku ułóż kilka wiśni oraz odrobinę posiekanej mlecznej czekolady, przykryj kolejną warstwą czekoladowej masy. Kokilki wstaw na 10-12 min. do gorącego piekarnika.

Deser będzie płynny w środku, więc test suchego patyczka nie jest potrzebny.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości