Karp z orzechami
Składniki:
Ryba:
2 filety z karpia (ewentualnie 4 dzwonki)
2 łyżki masła klarowanego
sól
pieprz
Sos bakaliowy:
100 g orzechów włoskich
50 g migdałów w słupkach
2 łyżki miodu
50 ml białego wina
100 ml śmietanki kremówki
3 łyżki świeżego tymianku
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzej do 180 st. C. Karpia oprósz solą i pieprzem, przysmaż z obu stron na maśle na złoty kolor i przełóż do gorącego piekarnika na mniej więcej 10 min. (w zależności od grubości ryby).
Posiekaj tymianek. Na patelni, na której smażyła się ryba, upraż orzechy i migdały, dodaj białe wino i miód, podgrzewaj na małym ogniu. Dodaj śmietanę i tymianek.
Pieczonego karpia podawaj z bakaliowym sosem.
Krem z zielonego groszku
Składniki:
Groszek ptysiowy:
100 ml wody
75 g mąki
2 małe jajka
30 g masła
sól
Zupa krem:
600 g zielonego groszku (może być mrożony)
800 ml bulionu warzywnego lub bulionu drobiowego
2 cebule
2 ząbki czosnku
100 ml śmietanki kremówki
sól
pieprz
Przygotowanie:
Wodę zagotuj z masłem i solą, dodaj mąkę, wymieszaj. Ciasto podgrzewaj i mieszaj aż do momentu, gdy będzie odchodziło od łyżki.
Piekarnik rozgrzej do 170 st. C. Ściągnij ciasto z ognia, przełóż do miski; pojedynczo wbijaj do niego jajka i mieszaj aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką o średnicy ok. 1 cm. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskaj małe groszki, pamiętając o zachowaniu odpowiednich odstępów. Piecz je ok. 10–15 min.
Cebulę i czosnek posiekaj, przesmaż w dużym garnku na oliwie, dodaj bulion, całość zagotuj. Wrzuć groszek i gotuj go przez kilka minut.
Używając blendera, zmiksuj zupę na gładki krem. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Tuż przed podaniem dodaj do zupy podgrzaną śmietankę i groszek ptysiowy.
Sernik w kieliszkach z wiśniami
Składniki:
Sos wiśniowy:
2 łyżki cukru
200 g drylowanych wiśni (świeżych lub mrożonych)
50 ml wytrawnego czerwonego wina
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 laska cynamonu
Serniki:
200 g mielonego białego sera (lub twarogu sernikowego)
200 ml śmietanki kremówki
3 łyżki drobnego cukru
1 łyżka cukru waniliowego
6 herbatników kakaowych
6 małych bez
1 banan
1 łyżka brązowego cukru
1 łyżka masła
Przygotowanie:
Wiśnie podgrzej w niewielkim rondlu z czerwonym winem, laską cynamonu i cukrem (kilka zostaw do dekoracji). Część soku odlej, wymieszaj go z mąką ziemniaczaną, dodaj z powrotem do wiśni, wyciągnij cynamon, całość zagotuj.
Banana obierz i pokrój w plasterki. Brązowy cukier skarmelizuj na patelni, dodaj masło, gdy składniki się połączą, dodaj pokrojonego w plasterki banana. Plasterki przewracaj i smaż na patelni przez kilka minut. Następnie ściągnij i ostudź.
Kremówkę ubij, dodaj cukier i cukier waniliowy. Masę delikatnie wymieszaj z białym serem. Herbatniki i bezy drobno pokrusz. W szklankach układaj naprzemiennie herbatniki, bezy, biały ser i banany. Całość polej sosem wiśniowym i udekoruj wiśniami.
Deser z płynną czekoladą
Składniki:
100 g gorzkiej czekolady
50 g mlecznej czekolady
100 g masła
100 g cukru
2 jajka
3 łyżki mąki
30 g kakao
20 ml likieru wiśniowego
50 g wiśni bez pestek (mogą być mrożone)
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzej do 180 st. C. Gorzką czekoladę połam na małe kawałki i rozpuść razem z masłem w kąpieli wodnej. Jajka utrzyj z cukrem, dodaj mąkę, kakao i likier. Powstałą masę połącz z czekoladą. Ceramiczne kokilki napełnij do połowy czekoladową masą, na środku ułóż kilka wiśni oraz odrobinę posiekanej mlecznej czekolady, przykryj kolejną warstwą czekoladowej masy. Kokilki wstaw na 10-12 min. do gorącego piekarnika.
Deser będzie płynny w środku, więc test suchego patyczka nie jest potrzebny.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN