Świąteczny karp w kilku odsłonach - smażony, duszony i burger. Przepisy Mikołaja Reya

Jego wysokość karp
Wiele osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej bez tradycyjnej potrawy z karpia. W kuchni Dzień Dobry TVN Mikołaj Rey pokazał, jak przygotować: karpia duszonego i karpia smażonego. Na naszym stole pojawił się także burger z karpia.

Karp duszony w suszonych śliwkach z ogórkiem kiszonym

Składniki:

  • 450 g filetu z karpia
  • 3-4 ogórki kiszone
  • 125 ml gęstej śmietany 30 proc.
  • 125 ml śmietanki 30 proc.
  • 125 ml białego wina (wytrawne)
  • 125 g suszonych śliwek (klasyczne lub wędzone)
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 cebule
  • 4 ziemniaki
  • sól
  • pieprz
  • estragon (najlepiej świeży)

Piotr Molecki/East News

Zobacz także:

Karp smażony z karmelizowaną papryką, tatarem ze świeżych warzyw i salsą karaibską

Składniki:

  • filet z karpia ze skórą
  • pęczek kolendry
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 papryczka chili
  • oliwa z oliwek
  • czerwony grejpfrut
  • ogórek wężowy
  • 2 ogórki małosolne
  • papryka żółta/pomarańczowa/czerwona
  • 2 szalotki
  • 1 limonka
  • sól
  • pieprz
  • brązowy cukier do smaku

Przygotowanie:

  1. Pół pęczka posiekanej kolendry połączyć z roztartym ząbkiem czosnku, łyżeczką posiekanej papryczki chili, 3 łyżkami oliwy z oliwek i sokiem z 1/3 grapefruita. Filet z karpia marynować przez 30-45 minut.
  2. Ogórek, ogórki małosolne, odrobinę chili, trochę żółtej papryki, szalotkę pokroić w drobną kostkę (po łyżce stołowej każdego składnika na jedną osobę). Dodać szczyptę cukru i soli, kolendrę.
  3. Pozostałość papryki grillować na rozgrzanej patelni, zdjąć skórkę, pokroić w długie paski, karmelizować z odrobiną cukru na patelni. Skropić sokiem z limonki.
  4. Rozgrzać patelnię teflonową z kroplą oliwy z oliwek i przez 30 sek. podsmażyć na niej filet ułożony skórą do dołu. Patelnię włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i zapiekać przez 10 min.

Przygotowanie sosu:

  1. Filetować grejpfrut, a z pozostałej części wycisnąć sok.
  2. Fileciki pokroić w kostkę, dodać odrobinę oliwy z oliwek, sok z grejpfruta, szczyptę soli, szczyptę cukru i posiekaną kolendrę.
  3. Tak przygotowanym dressingiem polać rybę.

Piotr Molecki/East News

Burger z karpia - przepis Mikołaja Reya

Składniki:

  • bułki burgerowe i ciemne bułki klasyczne
  • 500 g karpia
  • 2 jajka
  • szalotka
  • mały pęczek koperku
  • 3 łyżki bulki tartej
  • skórka z cytryny
  • pieprz
  • sól
  • masło klarowane

Sos keczupowo-majonezowy:

  • ketchup pikantny
  • majonez
  • szczypiorek
  • szalotka
  • ocet czerwony
  • sól
  • pieprz
  • kropla koniaku

Sos chrzanowy:

  • gęsta śmietana
  • chrzan tarty
  • majonez

Dodatki:

  • ogórki małosolne i kiszone
  • świeża pietruszka
  • kiełki słonecznikowe
  • czosnek

Piotr Molecki/ East News

Autor: Iza Dorf

podziel się:

Pozostałe wiadomości