Karp duszony w suszonych śliwkach z ogórkiem kiszonym
Składniki:
- 450 g filetu z karpia
- 3-4 ogórki kiszone
- 125 ml gęstej śmietany 30 proc.
- 125 ml śmietanki 30 proc.
- 125 ml białego wina (wytrawne)
- 125 g suszonych śliwek (klasyczne lub wędzone)
- 1 duży ząbek czosnku
- 2 cebule
- 4 ziemniaki
- sól
- pieprz
- estragon (najlepiej świeży)
Piotr Molecki/East News
Zobacz także:
- Przepis na uszka z grzybami według Agnieszki Kręglickiej
- Legendarny sernik siostry Anieli. Przepis!
- Andrzej Polan i jego przepis na świąteczną roladę makową z kajmakowym kremem
Karp smażony z karmelizowaną papryką, tatarem ze świeżych warzyw i salsą karaibską
Składniki:
- filet z karpia ze skórą
- pęczek kolendry
- 1 ząbek czosnku
- 1 papryczka chili
- oliwa z oliwek
- czerwony grejpfrut
- ogórek wężowy
- 2 ogórki małosolne
- papryka żółta/pomarańczowa/czerwona
- 2 szalotki
- 1 limonka
- sól
- pieprz
- brązowy cukier do smaku
Przygotowanie:
- Pół pęczka posiekanej kolendry połączyć z roztartym ząbkiem czosnku, łyżeczką posiekanej papryczki chili, 3 łyżkami oliwy z oliwek i sokiem z 1/3 grapefruita. Filet z karpia marynować przez 30-45 minut.
- Ogórek, ogórki małosolne, odrobinę chili, trochę żółtej papryki, szalotkę pokroić w drobną kostkę (po łyżce stołowej każdego składnika na jedną osobę). Dodać szczyptę cukru i soli, kolendrę.
- Pozostałość papryki grillować na rozgrzanej patelni, zdjąć skórkę, pokroić w długie paski, karmelizować z odrobiną cukru na patelni. Skropić sokiem z limonki.
- Rozgrzać patelnię teflonową z kroplą oliwy z oliwek i przez 30 sek. podsmażyć na niej filet ułożony skórą do dołu. Patelnię włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i zapiekać przez 10 min.
Przygotowanie sosu:
- Filetować grejpfrut, a z pozostałej części wycisnąć sok.
- Fileciki pokroić w kostkę, dodać odrobinę oliwy z oliwek, sok z grejpfruta, szczyptę soli, szczyptę cukru i posiekaną kolendrę.
- Tak przygotowanym dressingiem polać rybę.
Piotr Molecki/East News
Burger z karpia - przepis Mikołaja Reya
Składniki:
- bułki burgerowe i ciemne bułki klasyczne
- 500 g karpia
- 2 jajka
- szalotka
- mały pęczek koperku
- 3 łyżki bulki tartej
- skórka z cytryny
- pieprz
- sól
- masło klarowane
Sos keczupowo-majonezowy:
- ketchup pikantny
- majonez
- szczypiorek
- szalotka
- ocet czerwony
- sól
- pieprz
- kropla koniaku
Sos chrzanowy:
- gęsta śmietana
- chrzan tarty
- majonez
Dodatki:
- ogórki małosolne i kiszone
- świeża pietruszka
- kiełki słonecznikowe
- czosnek
Piotr Molecki/ East News
Autor: Iza Dorf
podziel się: