Co zgodnie z tradycją powinno znaleźć się na świątecznym stole? "Dzisiejsza Wigilia to jest dawne pogańskie święto"

Robert Makłowicz
Źródło: Dzień Dobry TVN
Mak – wielka moc małych ziarenek
Mak – wielka moc małych ziarenek
Świąteczne miasteczko DDTVN w Krakowie - poprawka
Świąteczne miasteczko DDTVN w Krakowie - poprawka
Nagroda za przesyłanie snów dzieci
Nagroda za przesyłanie snów dzieci
Świąteczne miasteczko DDTVN w Krakowie
Świąteczne miasteczko DDTVN w Krakowie
Pogoda na dziś
Pogoda na dziś
Makowce na świąteczne manowce
Makowce na świąteczne manowce
Pan od malowania
Pan od malowania
Boże Narodzenie Moniki i Roberta Janowskich + Robert Janowski – „Pójdźmy wszyscy do stajenki”
Boże Narodzenie Moniki i Roberta Janowskich + Robert Janowski – „Pójdźmy wszyscy do stajenki”
Alex Kein w piosence „Święta i prezenty”
Alex Kein w piosence „Święta i prezenty”
Jaką kawę zaproponować gościom na święta?
Jaką kawę zaproponować gościom na święta?
Ubierz się jak gwiazda filmowa
Ubierz się jak gwiazda filmowa
Sennik dla dzieci
Sennik dla dzieci
Jak wyglądają Święta u Smykiewiczów?
Jak wyglądają Święta u Smykiewiczów?
Jazda po autostradzie
Jazda po autostradzie
Jak się jeździ po autostradach w Polsce?
Jak się jeździ po autostradach w Polsce?
Jan Peszek o roli wolnych mediów
Jan Peszek o roli wolnych mediów
Artystyczny kałasznikow
Artystyczny kałasznikow
Zrobię wszystko, by znowu nieść pomoc
Zrobię wszystko, by znowu nieść pomoc
Wiadomości z show-biznesu
Wiadomości z show-biznesu
Newsletter wyłudzający dane
Newsletter wyłudzający dane
Święta Bożego Narodzenia to czas rodzinnych spotkań przy suto zastawionym stole. Wigilijna wieczerza stanowi nie lada gratkę dla smakoszy, którzy przez cały rok czekają na degustację dwunastu tradycyjnych potraw. Niektóre z dobrze nam znanych specjałów pochodzą jeszcze z czasów przedchrześcijańskich i są bezpośrednio związane z pogańskimi zwyczajami naszych przodków. W Dzień Dobry TVN przekonywał o tym znany krytyk kulinarny, Robert Makłowicz.

Symbolika potraw wigilijnych

Grudniowe uroczystości związane są z wieloma wyjątkowymi zwyczajami. Dekorowanie choinki, wypatrywanie pierwszej gwiazdki czy wręczanie upominków bliskim to zaledwie część dobrze nam znanych atrakcji, tworzących niepowtarzalną atmosferę świąt. Dla wielu z nas Boże Narodzenie to przede wszystkim czas spotkań przy stole zastawionym wyszukanymi potrawami. Tradycja nakazuje, by wigilijna wieczerza poprzedzająca świąteczne dni obfitowała w dania przygotowane na bazie konkretnych składników.

- Dzisiejsza Wigilia to jest dawne, jeszcze pogańskie święto przesilenia. Wówczas nasi praprzodkowie łączyli się ze światem tych, którzy odeszli, nie tylko przy pomocy opiatów z maku płynących, ale również grzybów. Grzyby na dzisiejszym stole to jest wynik niezwykle starej, jeszcze pogańskiej tradycji. Dzisiaj to są prawdziwki, a kiedyś to były grzyby halucynogenne. To jest fascynujące z punktu widzenia etnograficznego, socjologicznego i historycznego, że my, często nieświadomie, tak długo mamy te dwa symbole niegdysiejszego odwiedzania zaświatów - zauważył Robert Makłowicz. Zwrócił tym samym uwagę na fakt, że ciasta i inne przysmaki z makiem, jak również dania z dodatkiem grzybów nie bez przyczyny cieszą się tak wielką popularnością w okresie świątecznym.

Ryba na wigilijnym stole

Na suto zastawionym wigilijnym stole nie może zabraknąć ryby, która zdaniem eksperta stanowi równie istotny symbol świątecznej tradycji. To kolejny składnik bożonarodzeniowego menu, po który od dawna sięga się w większości regionów naszego kraju.

- Ryba jest swego rodzaju wyznaniem wiary. Do maku i grzybów dołożono rybę jako symbol chrześcijaństwa - podkreślił Robert Makłowicz. Dodał też, że choć zdecydowana większość z nas w czasie kolacji wigilijnej spożywa karpia, nie jest to ryba ściśle związana z pradawnymi obrzędami.

- Karp był oczywiście bardzo ważnym składnikiem świątecznego stołu jako jedna z ryb. We wczesnym średniowieczu zwłaszcza Cystersi zaczęli budować stawy rybne i hodować ryby, ale były różne ryby na Wigilię. Dominacja karpia to jest wynik PRL-u, żadnej innej ryby na tak dużą skalę handel upaństwowiony i hodowla upaństwowiona nie były w stanie dostarczyć - ocenił ekspert.

Znany krytyk kulinarny nie ma wątpliwości, że podczas kolacji wigilijnej na stole może znaleźć się każda inna ryba, na przykład jesiotr, szczupak czy sandacz. Miłośnicy kuchni azjatyckiej mogą nawet pokusić się o przygotowanie czy zamówienie sashimi. Co ciekawe, 24 grudnia nie musimy rezygnować z jedzenia mięsa pochodzącego od innych zwierząt.

- Jeśli ktoś, kto przestrzega reguł rzymskiego katolicyzmu, zrobi sobie golonkę w piwie na Wigilię, nie złamie żadnej religijnej reguły, bo to jest tylko tradycja - podsumował Robert Makłowicz.

Zobacz także:

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki znajdziesz na platformie Player.pl.

podziel się:

Pozostałe wiadomości