Dieta dziecka powinna obfitować w zdrowe i lekkostrawne produkty, a tradycyjne świąteczne potrawy nie zawsze odpowiadają jej wymogom. Podczas komponowania bożonarodzeniowego menu warto pamiętać o tym, że składniki niektórych specjałów mogą zaszkodzić najmłodszym członkom rodziny. Za sprawą drobnej modyfikacji klasycznych przepisów możemy przygotować pożywne, a jednocześnie niezwykle apetyczne dania. Przekonuje o tym Magdalena Adamczak, dietetyk kliniczny i specjalista zdrowia publicznego.
Świąteczne potrawy dla dzieci - porady dietetyka
Święta Bożego Narodzenia to dla dzieci szczególny czas. Najmłodsi z niecierpliwością oczekują na moment, kiedy pod choinką pojawią się upominki, ale z nie mniejszym zainteresowaniem przyglądają się potrawom serwowanym na tę wyjątkową okoliczność. Magdalena Adamczak zapewnia, że podczas przygotowywania dań warto zatroszczyć się nie tylko o apetyt małych łasuchów, ale także o ich bezpieczeństwo.
Ekspertka, która na co dzień pochyla się nad zagadnieniami związanymi z racjonalnym i zbilansowanym żywieniem, zachęca tym samym do wypróbowania oryginalnych przepisów na świąteczne potrawy, które przypadną do gustu nie tylko maluchom, ale również ich rodzicom.
Świąteczna piosenka Dzień Dobry TVN
Świąteczna piosenka Dzień Dobry TVN
Zobacz wideo: Kuchnia. Święta tuż tuż
Przepis na pierogi szpinakowe
Składniki na farsz:
- 500 g mrożonego szpinaku;
- 1/2 opakowania sera feta o zawartości 12-17% tłuszczu;
- 70 g mielonego twarogu o maksymalnej zawartości tłuszczu 7 %;
- szczypta pieprzu.
Przygotowanie:
- Rozmrażamy szpinak i odciskamy go z wody. Dodajemy pieprz i twaróg.
- Mieszamy dokładnie, po czym dodajemy pokruszony ser feta. Mieszamy ponownie.
Składniki na ciasto:
- 250 g mąki pszennej + dodatkowo mąka do posypania blatu lub stolnicy;
- 200 ml wody o temperaturze 60°C;
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek.
Przygotowanie:
- Na stolnicę wysypujemy mąkę, stopniowo dodajemy ciepłą wodę. Na końcu uzupełniamy odrobiną oliwy z oliwek.
- Zgniatamy ciasto.
- Przed rozwałkowaniem stolnicę należy porządnie posypać mąką. Ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości 2-3 mm. Ssporą szklanką wycinamy koła, na które nakładamy porcję nadzienia.
- Pierożki odkładamy, gdy wszystkie będą gotowe, wrzucamy do wrzątku i gotujemy przez około 5 minut w osolonej wodzie.
Przepis na pierogi leniwe z bananem
Składniki:
- 1 duży dojrzały banan (waga bez skórki 120 g);
- 200 g białego, chudego twarogu;
- 1 jajko;
- 50- 60 g mąki orkiszowej lub pszennej.
Przygotowanie:
- Banana i twaróg miksujemy za pomocą blendera. Dodajemy jajko i mąkę, dokładnie łącząc ze sobą składniki.
- Z tak przygotowanej mieszanki formujemy kluski.
- W dużym garnku gotujemy wodę. Przy pomocy łyżki wkładamy kluski do wrzątku.
- Kluseczki, które wypłyną na powierzchnię, wyjmujemy cedzakiem. Podajemy z musem z ulubionych owoców lub dżemem brzoskwiniowym.
Przepis na pieczone kotlety rybne
Składniki:
- 300 g fileta z dorsza lub miruny;
- 1 jajko;
- 1 mała cebula;
- 1 łyżka siemienia lnianego mielonego;
- 1 łyżka natki pietruszki;
- szczypta pieprzu cytrynowego;
- szczypta papryki słodkiej mielonej;
- szczypta soli;
- 1 łyżeczka oliwy.
Przygotowanie:
- Filety rybne gotujemy, a następnie rozdrabniamy za pomocą widelca.
- Dodajemy natką pietruszki, przyprawy, siemię lniane i cebulę.
- Oddzielamy żółtko od białka. Do białka wsypujemy odrobinę soli i ubijamy na sztywną pianę. Delikatnie łączymy ubite białko z żółtkiem i masą rybną.
- Formujemy nieduże, płaskie kotleciki i kładziemy je na formie wyłożonej papierem do pieczenia, dodatkowo skropionym oliwą. Pieczemy przez ok. 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 °C.
Sernik na zimno z mandarynkami - przepis krok po kroku
Składniki:
- 1 kg twarogu sernikowego;
- 10-12 obranych małych mandarynek (warto wybrać te z cienką skórką);
- 3 galaretki (2 bezbarwne, 1 pomarańczowa).
Przygotowanie:
- Mandarynki myjemy, obieramy i rozdrabniamy.
- 2 bezbarwne galaretki rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody. Czekamy do wystudzenia, a następnie mieszamy z twarogiem.
- W międzyczasie w osobnym naczyniu wypełnionym 200 ml wody rozpuszczamy galaretkę pomarańczową.
- Foremkę (najlepiej silikonową) wykładamy mandarynkami. Zalewamy masą twarogową. Wierzch wykładamy mandarynkami.
- Wstawiamy do lodówki na około 2 godziny. Gdy masa stężeje, zalewamy ciasto galaretką pomarańczową.
- Gotowe ciasto zostawiamy w lodówce na około 6-8 godzin.
Zobacz także:
- Gotowany łosoś, frittata z marchwią i krem brokułowy, czyli dania na parze według Sebastiana Olmy
- Ryby w roli głównej. Sprawdzone przepisy Grzegorza Zawieruchy
- Wigilijny kisiel gryczany - przepis krok po kroku
Autor: Magdalena Brzezińska
Źródło zdjęcia głównego: Archiwum prywatne Magdaleny Adamczak