Potrawy świąteczne dla dzieci. Jak przygotować je zgodnie z zaleceniami dietetyka?

Sernik na zimno z mandarynkami. Przepisy od dietetyka. Świąteczne potrawy dla dzieci.
Sernik na zimno z mandarynkami
Źródło: Archiwum prywatne Magdaleny Adamczak
Dieta dziecka powinna obfitować w zdrowe i lekkostrawne produkty, a tradycyjne świąteczne potrawy nie zawsze odpowiadają jej wymogom. Podczas komponowania bożonarodzeniowego menu warto pamiętać o tym, że składniki niektórych specjałów mogą zaszkodzić najmłodszym członkom rodziny. Za sprawą drobnej modyfikacji klasycznych przepisów możemy przygotować pożywne, a jednocześnie niezwykle apetyczne dania. Przekonuje o tym Magdalena Adamczak, dietetyk kliniczny i specjalista zdrowia publicznego.

Świąteczne potrawy dla dzieci - porady dietetyka

Święta Bożego Narodzenia to dla dzieci szczególny czas. Najmłodsi z niecierpliwością oczekują na moment, kiedy pod choinką pojawią się upominki, ale z nie mniejszym zainteresowaniem przyglądają się potrawom serwowanym na tę wyjątkową okoliczność. Magdalena Adamczak zapewnia, że podczas przygotowywania dań warto zatroszczyć się nie tylko o apetyt małych łasuchów, ale także o ich bezpieczeństwo.

Ekspertka, która na co dzień pochyla się nad zagadnieniami związanymi z racjonalnym i zbilansowanym żywieniem, zachęca tym samym do wypróbowania oryginalnych przepisów na świąteczne potrawy, które przypadną do gustu nie tylko maluchom, ale również ich rodzicom.

Świąteczna piosenka Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN
Mikołaj Rey w świątecznym klipie Dzień Dobry TVN
Mikołaj Rey w świątecznym klipie Dzień Dobry TVN
Kolęda Dzień Dobry TVN
Kolęda Dzień Dobry TVN
Kolęda Dzień Dobry TVN - krótka wersja
Kolęda Dzień Dobry TVN - krótka wersja
Garbus w świątecznej piosence Dzień Dobry TVN
Garbus w świątecznej piosence Dzień Dobry TVN
Choinka - świąteczna piosenka Dzień Dobry TVN
Choinka - świąteczna piosenka Dzień Dobry TVN
Daria Ładocha z córkami
Daria Ładocha z córkami
Kolęda Dzień Dobry TVN
Kolęda Dzień Dobry TVN
Kolęda Dzień Dobry TVN - podkład muzyczny
Kolęda Dzień Dobry TVN - podkład muzyczny

Zobacz wideo: Kuchnia. Święta tuż tuż 

Kuchnia. Święta tuż tuż
Przepisy na święta Bożego Narodzenia
Źródło: Dzień Dobry TVN

Przepis na pierogi szpinakowe

Składniki na farsz:

  • 500 g mrożonego szpinaku;
    • 1/2 opakowania sera feta o zawartości 12-17% tłuszczu;
      • 70 g mielonego twarogu o maksymalnej zawartości tłuszczu 7 %;
        • szczypta pieprzu.

          Przygotowanie:

          1. Rozmrażamy szpinak i odciskamy go z wody. Dodajemy pieprz i twaróg.
            1. Mieszamy dokładnie, po czym dodajemy pokruszony ser feta. Mieszamy ponownie.

              Składniki na ciasto:

              •  250 g mąki pszennej + dodatkowo mąka do posypania blatu lub stolnicy;
                • 200 ml wody o temperaturze 60°C;
                  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek.

                    Przygotowanie:

                    1. Na stolnicę wysypujemy mąkę, stopniowo dodajemy ciepłą wodę. Na końcu uzupełniamy odrobiną oliwy z oliwek.
                      1. Zgniatamy ciasto.
                        1. Przed rozwałkowaniem stolnicę należy porządnie posypać mąką. Ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości 2-3 mm. Ssporą szklanką wycinamy koła, na które nakładamy porcję nadzienia.
                          1. Pierożki odkładamy, gdy wszystkie będą gotowe, wrzucamy do wrzątku i gotujemy przez około 5 minut w osolonej wodzie.

                            Przepis na pierogi leniwe z bananem

                            Składniki:

                            • 1 duży dojrzały banan (waga bez skórki 120 g);
                              • 200 g białego, chudego twarogu;
                                • 1 jajko;
                                  • 50- 60 g mąki orkiszowej lub pszennej.

                                    Przygotowanie:

                                    1. Banana i twaróg miksujemy za pomocą blendera. Dodajemy jajko i mąkę, dokładnie łącząc ze sobą składniki.
                                      1. Z tak przygotowanej mieszanki formujemy kluski.
                                        1. W dużym garnku gotujemy wodę. Przy pomocy łyżki wkładamy kluski do wrzątku.
                                          1. Kluseczki, które wypłyną na powierzchnię, wyjmujemy cedzakiem. Podajemy z musem z ulubionych owoców lub dżemem brzoskwiniowym.

                                            Przepis na pieczone kotlety rybne

                                            Składniki:

                                            •  300 g fileta z dorsza lub miruny;
                                              •  1 jajko;
                                                • 1 mała cebula;
                                                  • 1  łyżka siemienia lnianego mielonego;
                                                    • 1  łyżka natki pietruszki;
                                                      • szczypta pieprzu cytrynowego;
                                                        • szczypta papryki słodkiej mielonej;
                                                          • szczypta soli;
                                                            • 1 łyżeczka oliwy.

                                                              Przygotowanie:

                                                              • Filety rybne gotujemy, a następnie rozdrabniamy za pomocą widelca.
                                                                • Dodajemy natką pietruszki, przyprawy, siemię lniane i cebulę.
                                                                  • Oddzielamy żółtko od białka. Do białka wsypujemy odrobinę soli i ubijamy na sztywną pianę. Delikatnie łączymy ubite białko z żółtkiem i masą rybną.
                                                                    • Formujemy nieduże, płaskie kotleciki i kładziemy je na formie wyłożonej papierem do pieczenia, dodatkowo skropionym oliwą. Pieczemy przez ok. 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 °C.

                                                                      Sernik na zimno z mandarynkami - przepis krok po kroku

                                                                      Składniki:

                                                                      • 1 kg twarogu sernikowego;
                                                                        • 10-12 obranych małych mandarynek (warto wybrać te z cienką skórką);
                                                                          • 3 galaretki (2 bezbarwne, 1 pomarańczowa).

                                                                            Przygotowanie:

                                                                            • Mandarynki myjemy, obieramy i rozdrabniamy.
                                                                              • 2 bezbarwne galaretki rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody. Czekamy do wystudzenia, a następnie mieszamy z twarogiem.
                                                                                • W międzyczasie w osobnym naczyniu wypełnionym 200 ml wody rozpuszczamy galaretkę pomarańczową.
                                                                                  • Foremkę (najlepiej silikonową) wykładamy mandarynkami. Zalewamy masą twarogową. Wierzch wykładamy mandarynkami.
                                                                                    • Wstawiamy do lodówki na około 2 godziny. Gdy masa stężeje, zalewamy ciasto galaretką pomarańczową.
                                                                                      • Gotowe ciasto zostawiamy w lodówce na około 6-8 godzin.

                                                                                        Zobacz także:

                                                                                        Autor: Magdalena Brzezińska

                                                                                        Źródło zdjęcia głównego: Archiwum prywatne Magdaleny Adamczak

                                                                                        podziel się:

                                                                                        Pozostałe wiadomości

                                                                                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                        Materiał promocyjny

                                                                                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana