Przepisy kulinarne

Gotowany łosoś, frittata z marchwią i krem brokułowy, czyli dania na parze według Sebastiana Olmy

Przepisy kulinarne

Autor:
Luiza
Bebłot
Źródło:
Sebastian Olma
Sebastian Olma
Sebastian Olma w Dzień Dobry TVN

Potrawy na parze - smaczne i zdrowe - powstają w naszej kuchni. To gotowany na parze łosoś z dressingiem ziołowym i ziemniakami, frittata z marchwią, słodkim batatem, chorizo i salsą z pomidorków koktajlowych oraz krem brokułowy z gotowanym łososiem i śmietaną. Zobacz, jak przyrządza je Sebastian Olma i wypróbuj jego niezwykłe przepisy.

Gotowany na parze łosoś z dressingiem ziołowym i ziemniakami - przepis krok po kroku

Składniki na gotowanego na parze łososia z dressingiem ziołowym i ziemniakami:

  • 5 szt. ziemniaków  
  • 100 g rozmarynu  
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 100ml kwaśnej śmietany 18%
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypiorek
  • 50 ml soku z limonki
  • filet łososia 500g w całości
  • majonez ziołowy
  • 50 g świeżego koperku
  • tarty świeży chrzan do posypania

Jak przyrządzić gotowanego na parze łososia z dressingiem ziołowym i ziemniakami

Ziemniaki w mundurkach dokładnie umyj, ułóż na blaszkę rozmarynem, następnie polej oliwą i posyp solą. Wstaw do piekarnika na 1h do temp. 175 st. C. wyjmij i zostaw aby ostygły.

W małej misce wymieszaj kwaśną śmietanę z solą, tartym czosnkiem, szczypiorkiem i sokiem z limonki.

Łososia wyjmij wcześniej z lodówki, potnij mniejsze kawałki, ułóż w naczyniu do gotowania na parze i wstaw do piekarnika.

Na talerzu nalej porcję sosu jaki powstał z wymieszania kwaśnej śmietany, ułóż pocięte na mniejsze kawałki pieczone ziemniaki, następnie wędzonego węgorza, obok nałóż przygotowany wcześniej majonez ziołowy, całość udekoruj świeżym koprem oraz zetrzyj na wszystko tarty chrzan.

Frittata z marchwią, słodkim batatem, chorizo i salsą z pomidorków koktajlowych - przepis krok po kroku

Składniki na frittatę z marchwią (4 porcje):

  • 200 g chorizo
  • 1 batat
  • 2 ząbki czosnku
  • szalotka
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej  
  • pół łyżeczki chili w płatkach
  • cebula dymka –pęczek
  • bazylia- pęczek
  • 8 jajek
  • 100 ml śmietany 36 %
  • 200 g sera pecorino 

Jak przyrządzić frittatę z marchwią:

Na patelni podsmaż pokrojone w kostkę chorizo, słodkie bataty, czosnek oraz cebulę szalotkę. Gdy ziemniaki będzie „al dente”, dodaj suche przyprawy, następnie posiekaną cebulkę dymkę oraz bazylię.

W misce wymieszaj jajka razem ze śmietaną i wlej prosto na patelnię. Lekko zamieszaj spód patelni i zdejmij z ognia. Na wierzch zetrzyj ser pecorino i wstaw ją do piekarnika na około 7-8 minut.

Delikatnie wyjmij i sprawdź za pomocą wykałaczki, czy frittata jest sucha. Obracając „do góry nogami”, zdejmij ją z patelni.

Krem brokułowy z gotowanym łososiem i śmietaną - przepis krok po kroku

Składniki na krem brokułowy z gotowanym łososiem i śmietaną:

  • 2 szt. brokuła
  • 1 łyżeczka soli i cukru
  • 250 g liści młodego szpinaku
  • 200 g gotowanego łososia
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%

Jak przyrządzić krem brokułowy z gotowanym łososiem i śmietaną

Brokuł potnij na mniejsze kawałki, wrzuć do gotującej się wody z solą i cukrem, gotuj około 5 minut, aż będzie miękki. Następnie przełóż jak najszybciej do wody z lodem i, gdy kompletnie wystygnie, znów włóż do gotującej się wody i gotuj do miękkości.

Rozgotowany brokuł przełóż do miksera kuchennego i miksuj z liśćmi młodego szpinaku i odrobiną wody z gotowania tak, aby powstała konsystencja kremu. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

W głębokim naczyniu ułóż płaty gotowanego łososia i zalej kremem, na koniec dodaj odrobinę kwaśnej śmietany i kilka grzanego z bagietki.

Zobacz także:

Autor:Luiza Bebłot

Źródło: Sebastian Olma

Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości