Kaczka, schab i rostbef, czyli pieczenie według Szymona Czerwińskiego

Szymon Czerwiński
Szymon Czerwiński w Dzień Dobry TVN
Źródło: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN
Pieczeń – to brzmi świątecznie. I słusznie, bo w pierwszy czy drugi dzień Bożego Narodzenia to właśnie ona najczęściej pojawia się na naszych stołach. Ale nie tylko wtedy jest wygodnym daniem, bo może zaspokoić obiadowe potrzeby na kilka dni, a to przydatne zwłaszcza teraz, gdy cała energię skupiamy na świątecznych przygotowaniach. Zobacz, jak pieczeń przygotowuje Szymon Czerwiński, finalista MasterChef. Sprawdź przepisy na pieczoną kaczkę z żurawiną, schab pieczony w rękawie oraz rostbef pieczony, z którego można także zrobić kanapki.

Pieczona kaczka z żurawiną

Składniki na pieczoną kaczkę z żurawiną 

  • 1 kaczka, o wadze około 2 kg - 3 kg
    • 1 łyżka suszonego rozmarynu 
      • 4 łyżki suszonego majeranku
        • 1 czosnek 
          • 1 łyżka masła
            • 5 jabłek
              • 500 ml czerwonego wina wytrawnego
                • 100 g żurawiny ze słoiczka 
                  • 200 g żurawiny świeżej 
                    • sól i pieprz
                      • Dodatkowo:
                        • dużo rozmarynu świeżego 
                          • kulki żurawiny 
                            • 4 pomarańcze
                              • tymianek w gałązkach świeży 

                                Jak przyrządzić pieczoną kaczkę z żurawiną 

                                Kaczkę dokładnie umyj i osusz za pomocą ręcznika papierowego. Następnie dokładnie natrzyj masłem, solą, pieprze, majerankiem i rozmarynem. Jabłka umyj pod bieżącą wodą, osusz i pokrój na połówki. Do środka kaczki włóż jabłka z ziarnami nasiennymi. 

                                Skórę kaczki zepnij za pomocą wykałaczek, a następnie nogi zwiąż sznurkiem. Piekarnik nagrzej do 170 St. C. (góra i dół). Do brytfanny przełóż kaczkę, dodaj wino oraz przekrojony na pół czosnku. Piecz przez godzinę, następnie podlej sosem, który powstał dokładnie po całej powierzchni mięsa. Obłóż ją pozostałymi jabłkami.

                                Ponownie włóż do piekarnika na godzinę pod przykryciem - góra i dół piekarnika. Po upływie tego czasu ponownie podlej kaczkę powstałym sosem i zostaw bez przykrycia na 20 minut. Podawaj z pieczonymi jabłkami i żurawiną. 

                                Schab pieczony w rękawie 

                                Składniki na schab pieczony w rękawie

                                • 1,5 kg schabu ładnego 
                                  • 1 szklanka suszonej żurawiny 
                                    • 1 szklaka moreli 
                                      • 1 szklanka rodzynek
                                        • 1 szklanka orzechów włoskich 
                                          • 3 łyżki miodu 
                                            • 2 łyżki majeranku 
                                              • 1 główka czosnku
                                                • 100 g masła 
                                                  • Pęczek rozmarynu
                                                    • Sól i pieprz 
                                                      • Dodatkowo do puree & pieczone: 
                                                        • 1,5 g ziemniaki
                                                          • 200 g masła 
                                                            • 100 g śmietany kremówki 

                                                              Jak przyrządzić schab pieczony w rękawie

                                                              Schab dokładnie umyj osusz ręcznikiem papierowym. Za pomocą noża zrób w środku nacięcie, które posłuży nam do faszerowania. 

                                                              Do miseczki przeciśnij przez prasę 4 ząbki czosnku, dodaj masło, rozmaryn, majeranek, miód sól i pieprz. Bakalie poszatkuj na mniejsze części i dodaj do miseczki z masłem i przyprawami. 

                                                              Schab faszeruj przygotowanymi bakaliami. Obsmaż na patelni, aby zamkną pory. Dopraw solą i pieprzem z zewnątrz i majerankiem. Wstawić do lodówki na 1 h, aby się zamarynował. Przełóż do rękawa do pieczenia. Szczelnie zamknij z obu stron. Piecz w temp 180 st. C przez godzin do półtorej. 

                                                              Rostbef pieczony

                                                              Składniki na rostbef pieczony:

                                                              • 1 kg rostbefu 
                                                                • 2 łyżeczki pieprzu czarnego w ziarenkach, 
                                                                  • 2 łyżeczki ziaren kuminu, 2 łyżki kolendry, 
                                                                    • 2 łyżeczki wędzonej papryki, 
                                                                      • 4 ząbki czosnku 
                                                                        • szczypta białego pieprzu 
                                                                          • garść orzechów włoskich 
                                                                            • Dodatki:
                                                                              • pieczywo na zakwasie 
                                                                                • 2 łyżki majonezu 
                                                                                  • 1 łyżka musztardy francuskiej 
                                                                                    • 100 g rucoli  
                                                                                      • 1 marchewka
                                                                                        • 1 ogórek zielony 
                                                                                          • 2 łyżki sezamu
                                                                                            • sriracha 
                                                                                              • pęczek kolendry 
                                                                                                • ⅓ szklanki cukru brązowego
                                                                                                  • ⅓ octu ryżowego
                                                                                                    • ⅔ szklanki wody
                                                                                                      • 1 łyżka sosu sojowego

                                                                                                        Jak przyrządzić rostbef pieczony:

                                                                                                        W miseczce przygotuj mieszankę przypraw i natrzyj mięso. Odstaw na kilka godzin, aby się zamarynowało. 

                                                                                                        Na patelni rozgrzej do czerwoności patelni obsmaż mięso z każdej strony, aby zamknąć pory i zatrzymać wszystkie soki w środku. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni C i włóż do niego mięso na 60 minut lub do uzyskania temperatury 60-65 stopni. Wyciągnij mięso z piekarnika i pozwól mu odpocząć. 

                                                                                                        Upieczone mięso pokrój na cienkie plastry. Serwuj na kanapki lub jako danie obiadowe. 

                                                                                                        Zobacz także:

                                                                                                        Autor: Luiza Bebłot

                                                                                                        Źródło: Szymon Czerwiński

                                                                                                        Źródło zdjęcia głównego: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN

                                                                                                        podziel się:

                                                                                                        Pozostałe wiadomości

                                                                                                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                        Materiał promocyjny

                                                                                                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana