Przepisy kulinarne

Dania pachnące cynamonem: tarta, gofry, polędwiczka i krem selerowy

Przepisy kulinarne

Autor:
Izabela
Dorf
Źródło:
Sebastian Olma

Dania z cynamonem mają wyjątkowy smak. W kuchni Dzień Dobry TVN Sebastian Olma przygotował kilka z nich: krem selerowy z cynamonem i jabłkami, polędwiczkę z musem cynamonowym pieczoną w cieście francuskim, cynamonowe gofry z kremem i lukrem pomarańczowym, a także tartę gruszkową z cynamonem i przyprawą pięciu smaków.

Krem selerowy z cynamonem i jabłkami - przepis krok po kroku

Składniki na krem selerowy:

  • 7 jabłek
  • 2 korzenie selera
  • łyżka soli, brązowego cukru, cynamonu, kardamonu i imbiru w proszku
  • 2 l bulionu drobiowego
  • 1 l słodkiej śmietany 36 proc.
  • 2 cytryny
  • 50 ml oleju do smażenia
  • pęczek natki pietruszki

Jak przygotować krem selerowy:

Pięć jabłek i korzeń selera dokładnie umyj, potnij na mniejsze kawałki, a następnie przełóż do miski, dodając do środka brązowy cukier, cynamon, kardamon, imbir w proszku i szczyptę soli. Jabłka i seler wstaw na około 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 195 st. C, tak aby się spiekły. Upieczone jabłka po upieczeniu przełóż do garnka, zalej bulionem drobiowym, słodką śmietaną i gotuj, aż płyn odparuje, zmiksuj do uzyskania gładkiej konsystencji i ewentualnie dopraw do smaku sokiem z cytryny i solą. Dwa jabłka obierz, pokrój na ćwiartki i obsmaż na patelni na złoty kolor. Zostaw je do finalnego podania zupy.

Do miski nalej porcję zupy, dodaj na wierzch karmelizowane kawałki jabłek i posiekaną natkę pietruszki.

Świąteczna piosenka Dzień Dobry TVN

Mikołaj Rey w świątecznym klipie Dzień Dobry TVN
Mikołaj Rey w świątecznym klipie Dzień Dobry TVN Dzień Dobry TVN
wideo 2/8

Polędwiczka z musem cynamonowym pieczona w cieście francuskim - przepis krok po kroku

Składniki na pieczoną polędwiczkę:

  • 200 g mąki pszennej
  • 5 jajek
  • 250 ml mleka
  • olej do smażenia
  • sól do smaku
  • 200 g pasztetu wieprzowego
  • 2 łyżki cynamonu mielonego
  • łyżka zwykłego cukru
  • mała łyżka chili w proszku
  • pieprz czarny do smaku
  • duża polędwiczka wieprzowa
  • 200 g szynki dojrzewającej w plastrach
  • 500 g liści młodego szpinaku
  • 50 g masła
  • ciasto francuskie
  • 5 żółtek jaj

Jak przygotować pieczoną polędwiczkę:

W misce wymieszaj mąkę pszenną z jajkiem, mlekiem, olejem i solą. Rozgrzej patelnię, smaż na niej cienkie naleśniki i odstaw na bok.

Pasztet zwykły wymieszaj w robocie kuchennym razem z dodatkiem surowego jajka, mielonego cynamonu, cukru i chili w proszku. Odłóż zmiksowany pasztet.

Polędwiczkę wieprzową nasmaruj dokładnie solą i pieprzem, następnie obsmaż na oleju z każdej strony, aby dokładnie zamknąć jej pory. Obsmażone mięso odstaw na bok.

Na desce do krojenia rozłóż folię spożywczą, nałóż na nią kilka plastrów szynki dojrzewającej i dokładnie posmaruj wcześniej przygotowanym pasztetem. Na pasztet nałóż usmażone na patelni z masłem liście młodego szpinaku, na szpinak nałóż polędwiczkę i dokładnie zwiń za pomocą foli, tak aby polędwiczka była centralnie w środku. Następnie na blacie rozwiń ciasto francuskie, posmaruj je żółtkiem i nałóż na nie wcześniej zwiniętą polędwiczkę (oczywiście bez foli), zwiń w ciasto francuskie, posmaruj rozbitym żółtkiem i wstaw na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 195 st. C. Wyjmij, poczekaj 20 minut i pokrój ciasto na cienkie plastry.

Cynamonowe gofry z kremem i lukrem pomarańczowym - przepis krok po kroku

Składniki na cynamonowe gofry:

Ciasto na gofry:

  • 250 g mąki pszennej
  • 220 ml mleka
  • łyżka proszku do pieczenia
  • łyżka cukru
  • 100 g klarowanego masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cynamonu w proszku
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 200 g białej czekolady

Krem waniliowy:

  • 500 g serka mascarpone
  • 500 g cukru pudru
  • 2 laski wanilii
  • duża łyżka imbiru w proszku

Lukier pomarańczowy:

  • 0,25 kg cukru pudru
  • 5 białek z jaj
  • 2 laski wanilii
  • ekstrakt z pomarańczy
  • 2 skórki z pomarańczy
  • 3 pomarańcze
  • doniczka świeżej mięty

Jak przygotować cynamonowe gofry:

Gofry: w misce wymieszaj wszystkie suche składniki (mąkę, proszek, sól, cukier, cynamon w proszku i przyprawę do piernika). Następnie dodaj mleko i jajka i mieszaj aż masa będzie jednolita, wlewaj stopniowo klarowane masło i na koniec dodaj posiekaną czekoladę. Rozgrzej maszynkę do gofrów, posmaruj za pomocą pędzla lekko olejem i wlej ciasto, smaż około 5-6 minut, aż ciasto będzie złoto-brązowe. Zdejmij i przełóż na kratkę, aby wystygło.

Krem: w misce wymieszaj serek mascarpone razem z cukrem pudrem i nasionami wanilii, do smaku dodaj imbir w proszku.

Lukier pomarańczowy: w drugiej misce wymieszaj białka z cukrem pudrem, nasionami wanilii, ekstraktem z pomarańczy i tartą skórką z pomarańczy.

Na talerzu ułóż usmażone gofry, nałóż na nie mus waniliowy, polej lukrem pomarańczowym. Do dekoracji użyj kilka plasterków świeżej pomarańczy.

Tarta gruszkowa z cynamonem i przyprawą pięciu smaków - przepis krok po kroku

Składniki na tartę gruszkową:

Ciasto kruche:

  • 200 g mąki pszennej
  • 200 g mąki migdałowej
  • 75 g cukru brązowego
  • 200 g masła
  • 2 żółtka
  • 2 duże łyżki przyprawy pięciu smaków

Ganach czekoladowy z cynamonem:

  • 250 ml słodkiej śmietany 30 proc.
  • 100 ml likieru czekoladowego
  • 250 g mlecznej czekolady
  • 40 g masła
  • 30 g mielonego cynamonu
  • 100 g orzechów laskowych
  • 250 g świeżych malin

Dodatkowo:

  • 8 gruszek
  • 3 białka z jaj
  • 3 łyżki cukru pudru

Jak przygotować tartę gruszkową:

Ciasto kruche: mąkę przesiej przez sitko, dodaj mąkę migdałową, cukier, przyprawę pięciu smaków i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Dodaj pokrojone masło i żółtka, wyrób ciasto na gładką masę i ułóż 0,5 cm warstwę w formie do pieczenia. Zaznacz ranty dodatkowym ciastem, tak aby wlana później czekolada się nie wylała. Można też użyć formy do tart z rantem. Piecz przez około 20 minut w 185 st. C. Wyjmij i odstaw.

Ganach czekoladowy z cynamonem: do rondelka wlej śmietankę razem z likierem, gdy śmietana zacznie się gotować, dodaj kawałki czekolady i poczekaj, aż cała się rozpuści, następnie dodaj zimne masło i dokładnie wymieszaj. Przelej ganach do miski i poczekaj, aż lekko ostygnie, dodając na koniec mielony cynamon. Wlej i równo rozprowadź po wcześniej wypieczonym cieście.

Gruszki obierz ze skóry, potnij na cienkie mniejsze kawałki i ułóż na górze ganachu czekoladowego. Posmaruj z góry delikatnie rozmieszanym białkiem z cukrem pudrem i odstaw do lodówki, aby tarta zastygła.

Gotową tartę pokrój na małe kawałki i posyp cukrem pudrem.

Zobacz także:

Autor:Izabela Dorf

Źródło: Sebastian Olma

Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości