Krem selerowy z cynamonem i jabłkami - przepis krok po kroku
Składniki na krem selerowy:
- 7 jabłek
- 2 korzenie selera
- łyżka soli, brązowego cukru, cynamonu, kardamonu i imbiru w proszku
- 2 l bulionu drobiowego
- 1 l słodkiej śmietany 36 proc.
- 2 cytryny
- 50 ml oleju do smażenia
- pęczek natki pietruszki
Jak przygotować krem selerowy:
Pięć jabłek i korzeń selera dokładnie umyj, potnij na mniejsze kawałki, a następnie przełóż do miski, dodając do środka brązowy cukier, cynamon, kardamon, imbir w proszku i szczyptę soli. Jabłka i seler wstaw na około 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 195 st. C, tak aby się spiekły. Upieczone jabłka po upieczeniu przełóż do garnka, zalej bulionem drobiowym, słodką śmietaną i gotuj, aż płyn odparuje, zmiksuj do uzyskania gładkiej konsystencji i ewentualnie dopraw do smaku sokiem z cytryny i solą. Dwa jabłka obierz, pokrój na ćwiartki i obsmaż na patelni na złoty kolor. Zostaw je do finalnego podania zupy.
Do miski nalej porcję zupy, dodaj na wierzch karmelizowane kawałki jabłek i posiekaną natkę pietruszki.
Świąteczna piosenka Dzień Dobry TVN
Polędwiczka z musem cynamonowym pieczona w cieście francuskim - przepis krok po kroku
Składniki na pieczoną polędwiczkę:
- 200 g mąki pszennej
- 5 jajek
- 250 ml mleka
- olej do smażenia
- sól do smaku
- 200 g pasztetu wieprzowego
- 2 łyżki cynamonu mielonego
- łyżka zwykłego cukru
- mała łyżka chili w proszku
- pieprz czarny do smaku
- duża polędwiczka wieprzowa
- 200 g szynki dojrzewającej w plastrach
- 500 g liści młodego szpinaku
- 50 g masła
- ciasto francuskie
- 5 żółtek jaj
Jak przygotować pieczoną polędwiczkę:
W misce wymieszaj mąkę pszenną z jajkiem, mlekiem, olejem i solą. Rozgrzej patelnię, smaż na niej cienkie naleśniki i odstaw na bok.
Pasztet zwykły wymieszaj w robocie kuchennym razem z dodatkiem surowego jajka, mielonego cynamonu, cukru i chili w proszku. Odłóż zmiksowany pasztet.
Polędwiczkę wieprzową nasmaruj dokładnie solą i pieprzem, następnie obsmaż na oleju z każdej strony, aby dokładnie zamknąć jej pory. Obsmażone mięso odstaw na bok.
Na desce do krojenia rozłóż folię spożywczą, nałóż na nią kilka plastrów szynki dojrzewającej i dokładnie posmaruj wcześniej przygotowanym pasztetem. Na pasztet nałóż usmażone na patelni z masłem liście młodego szpinaku, na szpinak nałóż polędwiczkę i dokładnie zwiń za pomocą foli, tak aby polędwiczka była centralnie w środku. Następnie na blacie rozwiń ciasto francuskie, posmaruj je żółtkiem i nałóż na nie wcześniej zwiniętą polędwiczkę (oczywiście bez foli), zwiń w ciasto francuskie, posmaruj rozbitym żółtkiem i wstaw na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 195 st. C. Wyjmij, poczekaj 20 minut i pokrój ciasto na cienkie plastry.
Cynamonowe gofry z kremem i lukrem pomarańczowym - przepis krok po kroku
Składniki na cynamonowe gofry:
Ciasto na gofry:
- 250 g mąki pszennej
- 220 ml mleka
- łyżka proszku do pieczenia
- łyżka cukru
- 100 g klarowanego masła
- 2 jajka
- 2 łyżki cynamonu w proszku
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 200 g białej czekolady
Krem waniliowy:
- 500 g serka mascarpone
- 500 g cukru pudru
- 2 laski wanilii
- duża łyżka imbiru w proszku
Lukier pomarańczowy:
- 0,25 kg cukru pudru
- 5 białek z jaj
- 2 laski wanilii
- ekstrakt z pomarańczy
- 2 skórki z pomarańczy
- 3 pomarańcze
- doniczka świeżej mięty
Jak przygotować cynamonowe gofry:
Gofry: w misce wymieszaj wszystkie suche składniki (mąkę, proszek, sól, cukier, cynamon w proszku i przyprawę do piernika). Następnie dodaj mleko i jajka i mieszaj aż masa będzie jednolita, wlewaj stopniowo klarowane masło i na koniec dodaj posiekaną czekoladę. Rozgrzej maszynkę do gofrów, posmaruj za pomocą pędzla lekko olejem i wlej ciasto, smaż około 5-6 minut, aż ciasto będzie złoto-brązowe. Zdejmij i przełóż na kratkę, aby wystygło.
Krem: w misce wymieszaj serek mascarpone razem z cukrem pudrem i nasionami wanilii, do smaku dodaj imbir w proszku.
Lukier pomarańczowy: w drugiej misce wymieszaj białka z cukrem pudrem, nasionami wanilii, ekstraktem z pomarańczy i tartą skórką z pomarańczy.
Na talerzu ułóż usmażone gofry, nałóż na nie mus waniliowy, polej lukrem pomarańczowym. Do dekoracji użyj kilka plasterków świeżej pomarańczy.
Tarta gruszkowa z cynamonem i przyprawą pięciu smaków - przepis krok po kroku
Składniki na tartę gruszkową:
Ciasto kruche:
- 200 g mąki pszennej
- 200 g mąki migdałowej
- 75 g cukru brązowego
- 200 g masła
- 2 żółtka
- 2 duże łyżki przyprawy pięciu smaków
Ganach czekoladowy z cynamonem:
- 250 ml słodkiej śmietany 30 proc.
- 100 ml likieru czekoladowego
- 250 g mlecznej czekolady
- 40 g masła
- 30 g mielonego cynamonu
- 100 g orzechów laskowych
- 250 g świeżych malin
Dodatkowo:
- 8 gruszek
- 3 białka z jaj
- 3 łyżki cukru pudru
Jak przygotować tartę gruszkową:
Ciasto kruche: mąkę przesiej przez sitko, dodaj mąkę migdałową, cukier, przyprawę pięciu smaków i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Dodaj pokrojone masło i żółtka, wyrób ciasto na gładką masę i ułóż 0,5 cm warstwę w formie do pieczenia. Zaznacz ranty dodatkowym ciastem, tak aby wlana później czekolada się nie wylała. Można też użyć formy do tart z rantem. Piecz przez około 20 minut w 185 st. C. Wyjmij i odstaw.
Ganach czekoladowy z cynamonem: do rondelka wlej śmietankę razem z likierem, gdy śmietana zacznie się gotować, dodaj kawałki czekolady i poczekaj, aż cała się rozpuści, następnie dodaj zimne masło i dokładnie wymieszaj. Przelej ganach do miski i poczekaj, aż lekko ostygnie, dodając na koniec mielony cynamon. Wlej i równo rozprowadź po wcześniej wypieczonym cieście.
Gruszki obierz ze skóry, potnij na cienkie mniejsze kawałki i ułóż na górze ganachu czekoladowego. Posmaruj z góry delikatnie rozmieszanym białkiem z cukrem pudrem i odstaw do lodówki, aby tarta zastygła.
Gotową tartę pokrój na małe kawałki i posyp cukrem pudrem.
Zobacz także:
- Prezenty na święta – zrób to sam! Pomysły na własnoręczne upominki
- Prosty przepis na pyszne, domowe kapuśniaczki. Sprawdź, jak je zrobić na święta i nie tylko!
- Buza – przepis na wyjątkowy, orzeźwiający napój
Autor: Izabela Dorf
Źródło: Sebastian Olma
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN