Buza – przepis na wyjątkowy, orzeźwiający napój

buza

Buza to bezalkoholowy, lekko sfermentowany napój, powstały na bazie kaszy jaglanej. Popularność zyskał na przedwojennym Podlasiu za sprawą osiedlających się tam Macedończyków. Nadal przyrządzany jest na Bałkanach, w różnych, często modyfikowanych wersjach, np. z kukurydzy, prosa czy pszenicy. Sprawdź, jak zrobić buzę krok po kroku.

W przedwojennym Białymstoku i okolicach, gdzie wraz z bałkańskimi imigrantami pojawiła się buza, najczęściej podawana była z kawałkiem chałwy. Sam napój może mieć różny poziom słodkości, w zależności od preferencji. Dobrze schłodzona buza jest prawdziwie orzeźwiająca, dlatego to idealna propozycja na upalne, letnie dni. W końcu nie samą wodą się człowiek nawadnia!

Zobacz: 5 domowych sposobów na szybkie nawodnienie organizmu

Buza – przepis na wyjątkowy napój

Składniki:

  • 150 g suchej kaszy jaglanej
  • 2 szklanki wody do ugotowania kaszy
  • 250 g cukru
  • 4 cytryny
  • 2 g świeżych drożdży
  • opcjonalnie garść rodzynek
  • 3 litry wody

Sposób przygotowania buzy krok po kroku:

  1. 1Kaszę przepłukać na sicie i wsypać do małego garnka. Zalać wodą i gotować pod przykryciem, na małym ogniu.
  2. 2Gdy kasza będzie już zupełnie miękka, zdjąć z ognia, chwilę przestudzić, a następnie zblendować na gładką masę.
  3. 3W garnku zagotować 3 l wody z cukrem, dodać zblendowaną kaszę, dobrze wymieszać.
  4. 4Po ugotowaniu dodać sok wyciśnięty z cytryny. Przelać i przetrzeć całość przez bardzo gęste sito, można dodatkowo wyłożyć je gazą, aby w napoju nic nie pływało.
  5. 5Napój całkowicie ostudzić. Odlać ok. 1/3 szklanki i rozmieszać w niej drożdże. Odstawić na kilkanaście minut, aby drożdże zaczęły pracować, a następnie rozczyn połączyć z resztą.
  6. 6Napój przelać do butelek (najlepiej szklanych), do każdej można wrzucić kilka rodzynek i mocno zakręcić. Odstawić napój na co najmniej dobę w ciepłe miejsce, a potem przechowywać w lodówce.
  7. 7Buza najlepiej smakuje mocno schłodzona, z kostkami lodu i kawałkiem chałwy - jak drzewiej na Podlasiu bywało!
  8. 8Warto mieć na uwadze, że w przechowywanej dłużej niż 3 - 4 dni buzie pojawiają się pierwsze procenty.

Poznaj inne ciekawe, polskie potrawy o nietypowych nazwach

Mrowisko - przepis na wyjątkowe ciasto z Podlasia

Parzybroda - przepis na pyszną potrawę z młodą kapustą

Zupka galopka chlupka - prosty przepis krok po kroku

Popapraniec – przepis na wyjątkowe ciasto

Zobacz video: Herbata, woda, czy napoje gazowane co najlepsze na upały

Autor: Diana Ryściuk

Źródło zdjęcia głównego: Moment RF

Pozostałe wiadomości