Przepisy kulinarne

Buza – przepis na wyjątkowy, orzeźwiający napój

Przepisy kulinarne

Moment RFJordan Lye/Getty Images

Buza to bezalkoholowy, lekko sfermentowany napój, powstały na bazie kaszy jaglanej. Popularność zyskał na przedwojennym Podlasiu za sprawą osiedlających się tam Macedończyków. Nadal przyrządzany jest na Bałkanach, w różnych, często modyfikowanych wersjach, np. z kukurydzy, prosa czy pszenicy. Sprawdź, jak zrobić buzę krok po kroku.

W przedwojennym Białymstoku i okolicach, gdzie wraz z bałkańskimi imigrantami pojawiła się buza, najczęściej podawana była z kawałkiem chałwy. Sam napój może mieć różny poziom słodkości, w zależności od preferencji. Dobrze schłodzona buza jest prawdziwie orzeźwiająca, dlatego to idealna propozycja na upalne, letnie dni. W końcu nie samą wodą się człowiek nawadnia!

Zobacz: 5 domowych sposobów na szybkie nawodnienie organizmu

Buza – przepis na wyjątkowy napój

Składniki:

  • 150 g suchej kaszy jaglanej
  • 2 szklanki wody do ugotowania kaszy
  • 250 g cukru
  • 4 cytryny
  • 2 g świeżych drożdży
  • opcjonalnie garść rodzynek
  • 3 litry wody

Sposób przygotowania buzy krok po kroku:

  1. 1Kaszę przepłukać na sicie i wsypać do małego garnka. Zalać wodą i gotować pod przykryciem, na małym ogniu.
  2. 2Gdy kasza będzie już zupełnie miękka, zdjąć z ognia, chwilę przestudzić, a następnie zblendować na gładką masę.
  3. 3W garnku zagotować 3 l wody z cukrem, dodać zblendowaną kaszę, dobrze wymieszać.
  4. 4Po ugotowaniu dodać sok wyciśnięty z cytryny. Przelać i przetrzeć całość przez bardzo gęste sito, można dodatkowo wyłożyć je gazą, aby w napoju nic nie pływało.
  5. 5Napój całkowicie ostudzić. Odlać ok. 1/3 szklanki i rozmieszać w niej drożdże. Odstawić na kilkanaście minut, aby drożdże zaczęły pracować, a następnie rozczyn połączyć z resztą.
  6. 6Napój przelać do butelek (najlepiej szklanych), do każdej można wrzucić kilka rodzynek i mocno zakręcić. Odstawić napój na co najmniej dobę w ciepłe miejsce, a potem przechowywać w lodówce.
  7. 7Buza najlepiej smakuje mocno schłodzona, z kostkami lodu i kawałkiem chałwy - jak drzewiej na Podlasiu bywało!
  8. 8Warto mieć na uwadze, że w przechowywanej dłużej niż 3 - 4 dni buzie pojawiają się pierwsze procenty.

Poznaj inne ciekawe, polskie potrawy o nietypowych nazwach

Mrowisko - przepis na wyjątkowe ciasto z Podlasia

Parzybroda - przepis na pyszną potrawę z młodą kapustą

Zupka galopka chlupka - prosty przepis krok po kroku

Popapraniec – przepis na wyjątkowe ciasto

Zobacz video: Herbata, woda, czy napoje gazowane co najlepsze na upały

Autor: Diana Ryściuk

Źródło zdjęcia głównego: Moment RF

Pozostałe wiadomości