Jak powstaje ziołowa kombucza? "Kultywujemy tradycję"

Jak powstaje kombucza?
Ziołowe inspiracje podlaskich babć
Źródło: Dzień Dobry TVN
Kombucza to w ostatnich latach niezwykle popularny napój. Jego przygotowywaniem zajmują się m.in. Grażyna Puchalska, która mieszka na Podlasiu. Jak powstaje kombucza? Co jest potrzebne do jej przygotowania?

Jakie tajemnice skrywa Podlasie?

Grażyna Puchalska, członkini koło gospodyń wiejskich "Świsłoczanki" do przygotowywanej przez siebie kombuczy dodaje niektóre zioła. Jednym z nich jest bylica boże drzewko. - Jest specjalna kombucza z tym ziołem, smakuje jak coca cola - powiedziała. Pani Grażyna zdradziła, że ziołami interesowała się od zawsze. - Wierzyłam w magię tych ziół - dodała.

Kobieta wyznała, że do w pobliżu Puszczy Knyszyńskiej zamieszkała 5 lat temu. - Szukałam swojego miejsca na ziemi. Po prostu straciłam pracę i musiałam coś ze sobą zrobić, a też jestem Podlasianką, więc wróciłam do swoich korzeni. Tęskniłam za powrotem do natury. Duże miasto mnie nie kręciło - stwierdziła.

Jak powstaje kombucza?

- Z kołem gospodyń wiejskich "Świsłoczanki" kultywujemy tradycję robienia ziołowych naparów fermentowanych herbat. Nazywamy to różnie, raz nazywamy to "herbaciucha świsłoczanka", a czasem nazywamy to po prostu kombucza - tłumaczyła pani Grażyna.

- Okazało się, że babcie, które żyły jeszcze w Bobrownikach piły taki napój ze sfermentowanych ziół z jakimś grzybem. Pomyślałam sobie, że to musiała być kombucza, [...], piły kombuczę nie wiedząc o tym - stwierdziła.

Jakich ziół pani Grażyna do swojej kombuczy? Jak ją robi? Dowiecie się tego z dalszej części materiału.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki znajdziesz na Player.pl.

Pomóż nam ulepszyć serwis. Weź udział w krótkiej ankiecie.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości