Czerwonokrzew aspalat prosty został odkryty w Południowej Afryce na początku XX wieku przez holenderskich osadników. Rooibos natomiast to słowo pochodzące z ich języka oznaczające właśnie czerwony krzew. W Afryce krzew ten uprawia się już od czasów średniowiecznych. W Europie popularny stał się dopiero około wieku temu.
Produkcja czerwonej herbaty rooibos. Co to rooibos?
Mimo iż rooibos z technicznego punktu widzenia nie jest herbatą, to nazywa się go tak ze względu na proces produkcji bardzo zbliżony do tego, w wyniku którego otrzymuje się herbatę. Pędy czerwonokrzewu poddaje się suszeniu, a następnie kroi. Kolejnym krokiem jest zainicjowanie procesu fermentacji, która powoduje, że pędy stają się czerwone.
Herbata rooibos ma piękny, czerwony kolor i łagodny, słodkawy aromat oraz charakterystyczny zapach. Rooibos dobrej jakości powinien pozostawiać na języku miodowy posmak i mieć bardzo intensywną barwę.
Właściwości herbaty rooibos
Spośród wielu właściwości herbaty rooibos niektóre są szczególnie warte uwagi, m.in.:
Herbata rooibos nie zawiera kofeiny
Kofeina zawarta w herbacie oraz w kawie pobudza silnie układ nerwowy. Nie poleca się zatem picia tych napojów w nadmiarze osobom chorującym na serce czy też zmagającym się z nadmierną nerwowością ani kobietom w ciąży. Herbata rooibos naturalnie jest napojem bezkofeinowym, co więcej - ma łagodne działanie uspokajające. Między innymi z tego powodu mogą ją pić wszyscy, także kobiety w ciąży oraz małe dzieci.
Herbata rooibos w ciąży pomaga nie tylko w nawodnieniu organizmu, ale może łagodzić niektóre dolegliwości. W sklepach dostępna jest specjalna herbata rooibos dla niemowlaka, którą producent dopuszcza do stosowania u dzieci powyżej 6. miesiąca życia. Warto jednak pamiętać, że specjaliści zalecają podawanie niemowlętom do picia wody, nie naparów.
Herbata rooibos pozytywnie działa na żołądek
Rooibos wykazuje właściwości przeciwzapalne i zawiera niewielkie ilości garbników. Dzięki temu nie drażni błony śluzowej, a wręcz przeciwnie – może ją chronić i wspierać leczenie stanów zapalnych. Napar z pędów czerwonego krzewu nie powoduje też nadkwaśności. Ze względu na te właściwości poleca się podawanie herbaty rooibos w ciąży (łagodzi mdłości i pomaga pozbyć się dolegliwości żołądkowych).
Zawiera dużą ilość minerałów i nie zawiera szczawianów
Dzięki naparom z czerwonej herbaty rooibos można łatwo zadbać o odpowiednią mineralizację skóry oraz całego organizmu. Rooibos zawiera m.in. magnez, żelazo, potas, wapń, fosfor, sód i mangan. Regularne picie naparu rooibos wspomaga działanie układu odpornościowego.
Herbata rooibos ze względu na dużą zawartość przeciwutleniaczy wykazuje też potencjał przeciwnowotworowy oraz opóźnia procesy starzenia. Pozwala wzmocnić układ nerwowy oraz zęby i kości, obniża ciśnienie tętnicze krwi i w ten sposób pozytywnie wpływa na serce i cały układ krwionośny. Ze względu na zawartość cynku herbata rooibos dobrze działa też na cerę oraz opóźnia procesy starzenia (również dzięki zawartości antyoksydantów).
W odróżnieniu od napojów tworzonych z krzewu herbacianego rooibos nie zawiera szczawianów, jest więc bezpieczny dla osób z chorobami nerek. Poleca się zastąpienie nim zwykłej herbaty osobom, które cierpią na kamicę nerkową.
Herbata rooibos idealna dla diabetyków i na odchudzanie
Herbata rooibos jest bezpieczna dla osób cierpiących na insulinooporność i cukrzyków i polecana tym grupom do regularnego picia. Pomaga w regulacji stężenia glukozy i zachowaniu równowagi w organizmie. Ze względu na możliwości regulowania poziomu cukru we krwi i wpływu na obniżenie cholesterolu poleca się również herbatę rooibos na odchudzanie.
Herbata rooibos idealna na alergię
Działanie rooibosa ze względu na właściwości przeciwzapalne obejmuje również zwalczanie objawów alergii. Przede wszystkim tych skórnych, ale również kataru siennego.
Herbata rooibos skuteczna w walce z parkinsonem i alzheimerem
Rooibos może przeciwdziałać chorobie Parkinsona i chorobie Alzheimera. Herbata rooibos zapobiega procesowi peroksydacji lipidów. Proces ten zachodzi, gdy wolne rodniki uszkadzają komórki mózgu i tkankę nerwową. Uszkodzenia te mogą prowadzić do wymienionych chorób.
Herbata rooibos nie zastąpi jednak standardowego leczenia wymienionych wcześniej chorób, dlatego nie można rezygnować z wizyt u lekarza.
Parzenie rooibosa
Parzenie rooibosa odbywać powinno się przez około 8 do 10 minut w maksymalnej temperaturze 95 stopni. Warto skorzystać przy tym z papierowych torebek do parzenia rooibosa, aby uniknąć przedostawania się drobnych kawałków suszu do naparu.
Zobacz video: Jaka jest historia herbaty i jak parzyć konkretne rodzaje?
Zobacz też:
Genmaicha – herbata z prażonym ryżem. Jakie ma właściwości?
Parzenie i właściwości żółtej herbaty
Na przejedzenie, na trawienie - herbata! Jaki rodzaj i dla kogo?
Autor: Adrian Adamczyk
Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto