Jak zaparzyć herbatę, by była słodka i aromatyczna? Wystarczy zastosować się do trzech prostych zasad
W niektórych krajach proces parzenia herbaty traktowany jest jako rytuał. Mieszkańcy Chin czy Japonii wierzą, że sposób przygotowywania gorącego naparu ma niebagatelny wpływ na jego walory smakowe, dlatego pozornie prostej czynności nadają ceremonialne znaczenie. Sprawdź 3 sposoby, jak ją parzyć, aby była pyszna i aromatyczna.
Czarna herbata – właściwości, wady, parzenie. Czy czarna herbata jest zdrowa?
Właściwości czarnej herbaty znajdują zastosowanie w zwalczaniu dolegliwości trawiennych oraz przy wyczerpaniu fizycznym i psychicznym. Czarna herbata ze względu na zawartość przeciwutleniaczy opóźnia procesy starzenia się skóry oraz zmniejsza ryzyko miażdżycy i zawałów serca.
Jakie herbaty na wzmocnienie odporności warto pić jesienią i zimą? Sprawdź nasze propozycje
Pora jesienno-zimowa sprzyja przeziębieniom. Dlatego, aby wzmocnić odporność i nie dać się chorobie, warto zapobiegać pojawieniu się infekcji. Pomocne mogą się okazać napary, które prócz walorów smakowych, wykazują także właściwości prozdrowotne. Oto 6 propozycji herbatek, które świetnie nadają się do picia w długie, chłodne wieczory.
Czerwona herbata rooibos – właściwości zdrowotne, smak oraz przeciwwskazania do picia
Czerwona herbata rooibos to jeden z najzdrowszych napojów. Warto ją wypróbować nie tylko ze względu na właściwości zdrowotne, ale również oryginalny smak i aromat. Rooibos nie zawiera kofeiny, dlatego mogą ją pić osoby w różnym wieku, a nawet kobiety w ciąży.
Picie i parzenie herbaty po turecku – przepis i potrzebne narzędzia
Turcja kojarzy się przede wszystkim z kebabami i kawą. Mało kto zdaje sobie sprawę, że to również kraj pochodzenia tulipanów oraz ojczyzna ludzi uzależnionych od czarnej, mocnej herbaty. Parzenie herbaty po turecku nie wymaga wiele wysiłku, ale przyda ci się kilka wskazówek oraz informacji na temat potrzebnego sprzętu, aby herbatę turecką przygotować jak rodowity Turek.
Gaiwan - na czym polega chiński rytuał parzenia herbaty?
Starożytni Chińczycy ze zwykłej czynności parzenia herbaty uczynili godną podziwu sztukę. Ich sekretne metody przyrządzania tego aromatycznego naparu były doskonalone przez wieki. Współcześni amatorzy herbaty chętnie wykorzystują tradycyjne chińskie metody, dzięki którym napój ma wyjątkowy, głęboki smak. Jedną z nich jest użycie gaiwanu – niewielkiego czajniczka do parzenia i picia herbaty. To niepozorne naczynie sprawia, że picie herbaty w jednej chwili staje się magicznym rytuałem.
Centrum Japońskich Sportów i Sztuk Walki "Dojo - Stara Wieś" to obiekt zrealizowany zgodnie z kanonami architektury japońskiej w polskim krajobrazie. Zabrał nas tam prezenter pogody Dzień Dobry TVN Bartek Jędrzejak. Jak parzy się herbatę po japońsku, a jak ją pije? Co jest, a czego nie ma w pokojach?