Turcy nie wyobrażają sobie dnia bez tego napoju. Niektórzy piją go ponad 20 razy dziennie

GettyImages-1214491615
Źródło: Dzień Dobry TVN
Herbata w Turcji - rytuał o każdej porze - napisy
Herbata w Turcji - rytuał o każdej porze - napisy
Herbata w Turcji - rytuał o każdej porze
Herbata w Turcji - rytuał o każdej porze
W Turcji herbata to coś więcej niż napój, to symbol gościnności i codzienny rytuał. Podawana w charakterystycznych tulipanowych szklankach, jest obecna wszędzie. Dlaczego odgrywa tak ważną rolę, co jest w niej tak wyjątkowego? To postanowił sprawdzić reporter Dzień Dobry TVN i podróżnik Michał Cessanis.
Kluczowe fakty:
  • Herbata w Turcji to symbol gościnności i element narodowej tożsamości, pita o każdej porze dnia, często w tulipanowych szklankach pełniących zarówno funkcję estetyczną, jak i praktyczną.
  • Najpopularniejsza jest czarna herbata, ale dużą popularnością cieszą się też napary z ziół i owocowe mieszanki.
  • Wyjątkowy smak herbaty wynika z odpowiedniej metody parzenia i starannie dobranych proporcji.

Herbata w Turcji

Herbata w Turcji to element narodowej tożsamości. Towarzyszy mieszkańcom od wschodu do zachodu słońca, pije się ją o poranku, w pracy, podczas rodzinnych spotkań i w trakcie niekończących się rozmów z przyjaciółmi.

- Rano pijamy więcej niż dwie, trzy szklanki, a potem czujemy się naprawdę dobrze. Ja w ciągu dnia piję więcej niż 20 szklanek herbaty – powiedział mieszkaniec Turcji.

To na co warto zwrócić uwagę to charakterystyczne szklaneczki w kształcie tulipana.

- Tulipan jest kwiatem Turcji, symbolem tureckim, ale szklanka ma też praktyczne zastosowanie. Dzięki temu, że na dole jest szersza, utrzymuje się ciepła herbata. Fragment wąski jak talia, tu można szklankę złapać, przechylić i wypić - wyjaśnił Michał Cessanis.

Tajniki parzenia tureckiej herbaty

Jednym z najpopularniejszych trunków w Turcji jest tradycyjna czarna herbata. W tureckich domach nie brakuje także delikatnych naparów z ziół, czy owocowych mieszanek o intensywnych barwach. Jednak sekret smaku tkwi nie tylko w samych liściach, ale i w odpowiedniej recepturze parzenia.

- Turecka herbata jest popularna od ponad 100 lat. W latach 30. XX wieku w okolicach miasta Rize powstała pierwsza fabryka herbaty. Od tego czasu Turcy są w niej zakochani. Zrobiłem pół na pół herbatę i woda. Można dodać cukru - powiedział Cemel Sahin Iyicil, gospodarz herbaciarni w Kemer.  

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN Wakacje na antenie? Wszystkie odcinki znajdziesz też na Player.pl.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości