Pijesz to podczas lotu? Stewardessa ostrzega i zdradza tajemnice załogi: "Absolutnie obrzydliwe"

pokład samolotu, stewardessa Kat Kamalani
Czego nie pić podczas lotu? Stewardessa ostrzega
Źródło: Stewart Sutton/Getty Images, TikTok/@KatKamalani
Podróż samolotem to dla wielu osób synonim komfortu i wygody, ale nie wszystko, co serwowane jest na pokładzie, spełnia standardy bezpieczeństwa. Popularna stewardessa i influencerka Kat Kamalani ujawnia kulisy pracy w powietrzu, przestrzegając pasażerów przed spożywaniem niektórych napojów podczas rejsu.

Dalsza część tekstu poniżej.

Marcin Ruciński, Ewa Sidor-Rucińska, dr Iga Małobęcka-Szwast
Kupiłeś bilet, ale nie poleciałeś samolotem? - napisy
Źródło: Dzień Dobry TVN

Źródło wody na pokładzie samolotu i ryzyko mikrobiologiczne

Większość wody wykorzystywanej podczas lotu pochodzi z pokładowych zbiorników, które – zdaniem stewardesy Kat Kamalani – rzadko poddawane są gruntownemu czyszczeniu i często zlokalizowane bywają w pobliżu toalet.

To właśnie z tak pozyskiwanej wody przygotowywane są napoje typu kawa i herbata serwowane pasażerom w trakcie rejsu. Personel pokładowy sam z reguły ich unika.

- Zasada numer jeden: Nigdy nie pij żadnych płynów, które nie znajdują się w puszce lub butelce. Powód jest taki, że zbiorniki na wodę nigdy nie są czyszczone i to jest absolutnie obrzydliwe - wyznała na nagraniu na TikToku aktywna w sieci stewardessa.

Niebezpieczna dla zdrowia woda w samolotach - dowody naukowe

Problem nie ogranicza się do relacji jednej osoby. Badanie Airline Water Study 2019, przeprowadzone przez Hunter College NYC Food Policy Center i Diet Detective, objęło analizą 11 głównych oraz 12 regionalnych przewoźników. Większość linii uzyskała wynik niższy niż 3 punkty w pięciostopniowym Water Health Score, co wskazuje na zastrzeżenia co do jakości wody pitnej na pokładzie.

W próbkach często wykrywano bakterie E. coli i pałeczki grupy coliform, mimo że obowiązują przepisy Aircraft Drinking Water Rule (ADWR) nakładające na przewoźników obowiązek dezynfekcji zbiorników co najmniej raz w roku (lub cztery razy w roku przy braku regularnych testów).

Dodatkowo, badanie opublikowane w "Annals of Microbiology" ujawniło obecność ponad pięćdziesięciu szczepów bakterii – w tym potencjalnie chorobotwórczych – w lodzie podawanym na pokładzie.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości