Jak parzyć zieloną herbatę? Prozdrowotne właściwości rośliny można uzyskać wyłącznie podczas prawidłowego procesu parzenia. Przede wszystkim nie należy zalewać liści wrzątkiem. Temperatura wody powinna mieć około 85°C. Sama woda również ma duże znaczenie. Najlepsza będzie mineralna, niegazowana. Herbatę powinno parzyć się kilkakrotnie, jednak specjaliści uważają, że najbardziej wartościowy jest drugi napar. Jakie są właściwości zielonej herbaty?
Zielona herbata - właściwości zdrowotne
W Chinach i w Japonii picie zielonego naparu stanowi tradycję. Każdego dnia spożywa się nawet kilka filiżanek herbaty. W restauracjach serwowana jest zarówno do śniadań, obiadów jaki i kolacji. Jakie ma właściwości zielona herbata?
Regularne picie naparu zmniejsza ryzyko wystąpienie choroby Alzheimera oraz demencji. Odpowiedzialne są za to polifenole, które, podczas trawienia w jelicie, pomagają usuwać szkodliwe substancje z organizmu, odpowiedzialne za choroby neurodegeneracyjne.
Napar z zielonej herbaty obniża poziom trójglicerydów. Z tego względu jest szczególnie polecany osobom, które zmagają się z nadciśnieniem. Ponadto hamuje wchłanianie cholesterolu do krwi i zmniejsza ryzyko wystąpienia udaru mózgu oraz zawału.
Zielona herbata hamuje procesy starzenia się skóry. Regularne picie naparu opóźnia pojawienie się zmarszczek. Ekstrakt z zielonej herbaty stosowany jest jako dodatek do kremów przeznaczonych dla tłustej skóry.
Napar wykazuje właściwości antybakteryjne, zapobiega zapaleniu dziąseł i próchnicy. Ponadto zawiera fluor, który chroni szkliwo i neutralizuje nieprzyjemny zapach z ust.
W czym jeszcze pomaga zielona herbata? Osoby chcące zadbać o swoje włosy mogą sporządzić napar z dwóch łyżeczek liści, jednej łyżeczki oleju kokosowego i miodu. Należy starannie wymieszać wszystkie składniki i wetrzeć je we włosy, omijając ich nasadę. Warto szczególnie skupić się na końcówkach, które zazwyczaj są najbardziej zniszczone. Inne właściwości zielonej herbaty pomagają w walce z trądzikiem. Dwie łyżeczki herbaty należy parzyć przez około 30 minut. Następnie bawełnianym wacikiem zamoczonym w naparze delikatnie przemywa się twarz. Czynność wykonuje się na oczyszczonej skórze.
Zielona herbata - najbardziej znane gatunki
Jednym z najpopularniejszych gatunków herbaty jest pochodząca z Japonii Sencha. W procesie jej przygotowania pomijany jest etap mielenia liści. Sencha jest bardzo wyrazista w smaku i aromatyczna. Najczęściej zaparzana jest trzykrotnie, przy czym do pierwszego parzenia używa się wody o temperaturze około 60℃, a cały proces trwa 60 sekund. Drugie parzenie, uważane za najbardziej szlachetne, trwa około 2 minuty, przy czym temperatura wody powinna wynosić 70℃. Trzecie, ostatnie parzenie musi trwać najdłużej - zazwyczaj są to 3 minuty, a temperatura wody wynosi około 80℃.
Inną, bardzo popularną odmianą zielonej herbaty jest Kukicha. Podczas zbiorów zrywane są nie tylko liście, ale również łodygi. Ze względu na niską zawartość kofeiny, jasnożółty napar ma delikatny smak. Tę odmianę należy parzyć przez minutę w temperaturze 85℃.
Zdrowotne właściwości posiada również Gunpowder, czyli chińska herbata produkowana w bardzo oryginalny sposób. Uprawiana jest w prowincji Zhejiang od setek lat. Wyglądem przypomina proch strzelniczy, gdyż liście herbaty podczas procesu produkcji są bardzo ciasno zwijane. Po zalaniu wodą o temperaturze około 80°C liście zaczynają się rozwijać.
Matcha to sproszkowana zielona herbata uprawiana w Japonii. Około 14 dni przed zbiorami krzewy przykrywane są matami. Zabieg ten opóźnia wzrost liści, które zaczynają wytwarzać aminokwasy. Po zbiorach liście są suszone, a następnie ścierane na drobny proszek. Ten gatunek herbaty wykorzystywany jest podczas tradycyjnej ceremonii herbacianej, do której używa się wyłącznie liści najwyższej jakości.
Kto powinien unikać zielonej herbaty? Prozdrowotne właściwości zielonej herbaty znane są od wielu lat, jednak mimo wszystko nie należy spożywać go w nadmiernych ilościach. Z picia zielonej herbaty powinny zrezygnować kobiety w ciąży oraz karmiące matki. Dodatkowo napar nie jest wskazany dla osób cierpiących na anemię, osteoporozę oraz mających problemy żołądkowe.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Czy picie gorących napojów sprzyja nowotworom? Badacze nie mają wątpliwości
- Zwiększają ryzyko demencji i udaru mózgu. Te 3 popularne napoje warto wykluczyć z diety
- Jakie są najlepsze napoje na upalne dni? Internauci wskazali swoje ulubione
Autor: Adrian Adamczyk
Źródło zdjęcia głównego: ATU/Getty Images