zielona herbata

    zielona herbata

    Przywędrowała do nas z Chin, choć obecnie znane są także inne jej odmiany, np. zielona herbata cejlońska czy japońska. Poleca ją wiele gwiazd dbających o zdrowie i szczupłą sylwetkę, a także dietetycy i lekarze. Na czym polega jej fenomen?

    Starożytni Chińczycy ze zwykłej czynności parzenia herbaty uczynili godną podziwu sztukę. Ich sekretne metody przyrządzania tego aromatycznego naparu były doskonalone przez wieki. Współcześni amatorzy herbaty chętnie wykorzystują tradycyjne chińskie metody, dzięki którym napój ma wyjątkowy, głęboki smak. Jedną z nich jest użycie gaiwanu – niewielkiego czajniczka do parzenia i picia herbaty. To niepozorne naczynie sprawia, że picie herbaty w jednej chwili staje się magicznym rytuałem.

    Nawet jeśli zdrowo się odżywiasz, możesz mieć w organizmie pełno toksyn, które np. wdychasz wraz ze smogiem. Co jeść, aby oczyścić organizm? W Dzień Dobry TVN Mikołaj Rey polecił natkę pietruszki i zieloną herbatę. Dlaczego? Czy jeden zielony koktajl dziennie wystarczy, aby pozbyć się toksyn z ciała?

    Polacy, po Brytyjczykach, piją najwięcej herbaty w Europie. Dlaczego warto ją pić? Czy kupować tę w liściach, czy w torebkach? Czym charakteryzują się herbaty: czarna, zielona, czerwona i biała? O tym w Dzień Dobry TVN prowadząca cykl "(Ro)zważmy to..." Katarzyna Bosacka. Natomiast Dorota Wellman i Marcin Prokop pokazali, jak rakietę z herbaty wysłać w kosmos. Zobaczcie, jak skończył się ten lot ;)

    Lody najlepiej smakują wiosną i latem. W Dzień Dobry TVN poszukiwacz smaków Mikołaj Rey pokazał, jak w nowoczesny sposób przygotować lody z zielonej herbaty. Potrzebne do tego są: zielona herbata, mleko, śmietana, owoce, mikser oraz... ciekły azot. Na początku się dymiło, a po dodaniu granatu mieliśmy nawet pewne obawy o własne bezpieczeństwo, ale w końcu okazało się, że było pysznie :) Czy takie lody można robić w warunkach domowych?

    Zielona herbata znana jest ze swojego dobroczynnego działania. Między innymi obniża poziom „złego cholesterolu” i wspomaga odchudzanie. W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha i Anna Jelonek przygotowały, na bazie zielonej herbaty, między innymi sernik i wiosenną sałatkę. Koniecznie spróbujcie!

    Zainspirowana pobytem na Sri Lance, Anna Starmach przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN potrawy na bazie herbaty. Skorzystajcie z jej przepisów i sami zróbcie łososia w bulionie z zielonej herbaty, pierś z kurczaka marynowaną w herbacie, mus z zielonej herbaty z pomarańczą oraz ciasto bakaliowe z herbatą. W naszej kuchni opowiedziała też o uczestnikach programu "MasterChef Junior".

    W kuchni Dzień Dobry Wakacje gościmy miłośniczkę japońskich dań – Magdalenę Tomaszewską-Bolałek. Blogerka kulinarna przygotowała desery hybrydowe. Co to takiego? Na naszym stole pojawiły się między innymi: panna cotta z kurogomą, ciasto z kawałkami czekolady i sosem sojowym, biszkopt z kremem o smaku zielonej herbaty matcha i malinami. Musimy przyznać, że niektóre połączenia wydają się intrygujące, nieprawdaż ? ;)

    Zielona herbata to napój uwielbiany na całym świecie, który słynie z wielu zdrowotnych właściwości, między innymi obniża cholesterol i wspomaga odchudzanie. W kuchni Dzień Dobry Wakacje gościliśmy dietetyk Annę Jelonek. Na bazie zielonej herbaty Ania przygotowała lemoniadę oraz pasujące do niej przekąski.

    Joseph "Józek" Seeletso z okazji Dnia Kobiet przygotował dla wszystkich pań wyjątkowe potrawy oraz pyszne desery. Przekonajcie się, jak smakuje torcik z zieloną i jaśminową herbatą i polędwiczka wieprzowa w ziołach dla dwojga. Wszystkim Paniom w dniu ich święta życzymy wszystkiego najlepszego!