Zdjecie: Piotr Bławicki/ East News
Sałatka z awokado dla dwojga
Składniki:
1 awokado
80 g soczewicy
20 ml oliwy z oliwek|
20 g żurawiny
20 g szpinaku
15 g orzechów włoskich
10 g czerwonej cebuli
2-3 ml likieru amaretto
pół cytryny
pieprz, sól
Przygotowanie:
Soczewicę namaczamy w wodzie przez ok. 3 godziny. Po namoczeniu gotujemy, pod koniec gotowania solimy, przecedzamy i studzimy. Orzechy włoskie siekamy na drobno, sporządzamy z nich dressing dodając oliwę z oliwek, sok z cytryny i likier amaretto, dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Żurawinę rozdrabniamy, dodajemy do soczewicy, doprawiamy solą i pieprzem. Obrane awokado kroimy w cząstki, doprawiamy i układamy w foremce, ugniatamy, następnie kładziemy soczewicę, wierzch posypujemy posiekanym w drobne paseczki szpinakiem i krążkami cebuli. Całość polewamy dressingiem.
Polędwiczka wieprzowa w ziołach dla dwojga
Składniki:
360 g polędwiczek wieprzowych
300 g kalafiora
50 g szpiku wołowego
3 pomarańcze
3 grejpfruty
3 cytryny
2 limonki
natka pietruszki
oliwa z oliwek
koperek
bazylia
pieprz, sól
Przygotowanie:
Oczyszczone polędwiczki doprawiamy solą i pieprzem, marynujemy w ziołach, skórce z limonki oraz pomarańczy, szpikujemy szpikiem wołowym. Zawijamy ściśle folią spożywczą, związujemy z obu końców. Gotowe polędwiczki wrzucamy do wody o temp 80 st. C i gotujemy przez ok. 20 min. Kalafior rozdrabniamy w niewielkie plastry, doprawiamy solą i pieprzem i pieczemy w piekarniku w temp 180 st. C przez ok. 15 min. do zrumienienia. W tym czasie ze wszystkich cytrusów wycinamy równe segmenty, łączymy z upieczonym i wystudzonym kalafiorem. Powstałą sałatkę doprawiamy solą i pieprzem oraz oliwą z oliwek i wykładamy na talerz. Na wierzch układamy ugotowaną polędwiczkę.
Torcik z zieloną i jaśminową herbatą
Ciasto pistacjowe:
80 g pistacji bez skorupek
80 g niesolonego masła
75 g cukru pudru
10 g mąki ziemniaczanej
10 g mąki
1 duże jajko
1 małe jajko
Mus z herbaty jaśminowej
Składniki:
150 g białej czekolady
300 ml śmietany 36%
3 łyżki wody
2 łyżki herbaty jaśminowej
2 listki żelatyny
2 łyżki glukozy
Mus z zielonej herbaty
Składniki:
300 ml śmietany 36%
150 g białej czekolady
3 łyżki wody
2 łyżki herbaty zielonej
2 listki żelatyny
2 łyżki glukozy
Przygotowanie:
Ciasto: Rozgrzej piekarnik do 170 st. C. Przygotuj formę do pieczenia o wymiarach 20 x 15 cm z wyjmowanym dnem. Na spód wyłóż papier do pieczenia. Posiekaj pistacje drobno. Utrzyj masło z cukrem puderem na gładką, jedwabistą masę. Ubij całe duże jajko i dodawaj w niewielkich ilościach do masy, aż całość się dobrze połączy. Przesiej mąkę ziemniaczaną i zwykłą do posiekanych pistacji. Całość dodaj do masy i wymieszaj. Ubij małe jajko i dodaj do masy mieszając dużą łyżką. Przełóż całość do formy, wyrównaj wierzch. Spód powinien mieć ok. 5 mm wysokości. Piecz w środku piekarnika przez ok. 15-20 min. Odstaw w formie do ostygnięcia.
Mus z herbaty jaśminowej: Zaparz herbatę we wrzątku przez około 10 minut. Odcedź. Ubij śmietanę do delikatnej konsystencji (nie na sztywno!) i włóż do lodówki. Namocz żelatynę w miseczce z zimną wodą przez około 5 mi. aż zrobi się bardzo miękka. Wyciągnij z wody i wyciśnij. Przełóż czekoladę do dużej miski. Przełóż herbatę i glukozę do małego naczynia i delikatnie zagotuj. Ściągnij z gazu, dodaj namoczoną żelatynę i mieszaj aż się całość rozpuści. Przepuść przez sitko bezpośrednio do czekolady. Odczekaj 30 sek. i wymieszaj całość do połączenia składników. Czekolada powinna się całkowicie rozpuścić. Delikatnie mieszając dodaj 1/3 śmietany. Upewnij się, że śmietana jest dokładnie wymieszana, ale nie mieszaj za długo, gdyż całość łatwo może się zważyć. Postępuj tak samo z kolejnymi dwoma częściami śmietany delikatnie mieszając każdą porcję. Masa powinna mieć konsystencję delikatnego musu. Odłóż 3 łyżki musu do chłodnego miejsca. Resztę wyłóż na spód ciasta, wyrównaj wierzch. Grubość musu powinna być taka sama jak spodu. Wstaw do lodówki na 45 minut.
Mus z zielonej herbaty: Mus robimy dokładnie jak poprzedni. Wykładamy cały na wierzch torciku, wygładzamy i wkładamy do lodówki na 1 godzinę, do stężenia. Po tym czasie wyciągamy torcik z obręczy. Rozsmarowujemy pozostałe 3 łyżki musu jaśminowego na wierzchu torciku. Włóż całość do lodówki.
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł
Źródło: Dzień Dobry TVN