Materiał promocyjny

Józek z goździkiem dla kobiet!

Joseph "Józek" Seeletso z okazji Dnia Kobiet przygotował dla wszystkich pań wyjątkowe potrawy oraz pyszne desery. Przekonajcie się, jak smakuje torcik z zieloną i jaśminową herbatą i polędwiczka wieprzowa w ziołach dla dwojga. Wszystkim Paniom w dniu ich święta życzymy wszystkiego najlepszego!

Zdjecie: Piotr Bławicki/ East News

Sałatka z awokado dla dwojga

Składniki:

1 awokado

80 g soczewicy

20 ml oliwy z oliwek|

20 g żurawiny

20 g szpinaku

15 g orzechów włoskich

10 g czerwonej cebuli

2-3 ml likieru amaretto

pół cytryny

pieprz, sól

Przygotowanie:

Soczewicę namaczamy w wodzie przez ok. 3 godziny. Po namoczeniu gotujemy, pod koniec gotowania solimy, przecedzamy i studzimy. Orzechy włoskie siekamy na drobno, sporządzamy z nich dressing dodając oliwę z oliwek, sok z cytryny i likier amaretto, dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Żurawinę rozdrabniamy, dodajemy do soczewicy, doprawiamy solą i pieprzem. Obrane awokado kroimy w cząstki, doprawiamy i układamy w foremce, ugniatamy, następnie kładziemy soczewicę, wierzch posypujemy posiekanym w drobne paseczki szpinakiem i krążkami cebuli. Całość polewamy dressingiem.

Polędwiczka wieprzowa w ziołach dla dwojga

Składniki:

360 g polędwiczek wieprzowych

300 g kalafiora

50 g szpiku wołowego

3 pomarańcze

3 grejpfruty

3 cytryny

2 limonki

natka pietruszki

oliwa z oliwek

koperek

bazylia

pieprz, sól

Przygotowanie:

Oczyszczone polędwiczki doprawiamy solą i pieprzem, marynujemy w ziołach, skórce z limonki oraz pomarańczy, szpikujemy szpikiem wołowym. Zawijamy ściśle folią spożywczą, związujemy z obu końców. Gotowe polędwiczki wrzucamy do wody o temp 80 st. C i gotujemy przez ok. 20 min. Kalafior rozdrabniamy w niewielkie plastry, doprawiamy solą i pieprzem i pieczemy w piekarniku w temp 180 st. C przez ok. 15 min. do zrumienienia. W tym czasie ze wszystkich cytrusów wycinamy równe segmenty, łączymy z upieczonym i wystudzonym kalafiorem. Powstałą sałatkę doprawiamy solą i pieprzem oraz oliwą z oliwek i wykładamy na talerz. Na wierzch układamy ugotowaną polędwiczkę.

Torcik z zieloną i jaśminową herbatą

Ciasto pistacjowe:

80 g pistacji bez skorupek

80 g niesolonego masła

75 g cukru pudru

10 g mąki ziemniaczanej

10 g mąki

1 duże jajko

1 małe jajko

Mus z herbaty jaśminowej

Składniki:

150 g białej czekolady

300 ml śmietany 36%

3 łyżki wody

2 łyżki herbaty jaśminowej

2 listki żelatyny

2 łyżki glukozy

Mus z zielonej herbaty

Składniki:

300 ml śmietany 36%

150 g białej czekolady

3 łyżki wody

2 łyżki herbaty zielonej

2 listki żelatyny

2 łyżki glukozy

Przygotowanie:

Ciasto: Rozgrzej piekarnik do 170 st. C. Przygotuj formę do pieczenia o wymiarach 20 x 15 cm z wyjmowanym dnem. Na spód wyłóż papier do pieczenia. Posiekaj pistacje drobno. Utrzyj masło z cukrem puderem na gładką, jedwabistą masę. Ubij całe duże jajko i dodawaj w niewielkich ilościach do masy, aż całość się dobrze połączy. Przesiej mąkę ziemniaczaną i zwykłą do posiekanych pistacji. Całość dodaj do masy i wymieszaj. Ubij małe jajko i dodaj do masy mieszając dużą łyżką. Przełóż całość do formy, wyrównaj wierzch. Spód powinien mieć ok. 5 mm wysokości. Piecz w środku piekarnika przez ok. 15-20 min. Odstaw w formie do ostygnięcia.

Mus z herbaty jaśminowej: Zaparz herbatę we wrzątku przez około 10 minut. Odcedź. Ubij śmietanę do delikatnej konsystencji (nie na sztywno!) i włóż do lodówki. Namocz żelatynę w miseczce z zimną wodą przez około 5 mi. aż zrobi się bardzo miękka. Wyciągnij z wody i wyciśnij. Przełóż czekoladę do dużej miski. Przełóż herbatę i glukozę do małego naczynia i delikatnie zagotuj. Ściągnij z gazu, dodaj namoczoną żelatynę i mieszaj aż się całość rozpuści. Przepuść przez sitko bezpośrednio do czekolady. Odczekaj 30 sek. i wymieszaj całość do połączenia składników. Czekolada powinna się całkowicie rozpuścić. Delikatnie mieszając dodaj 1/3 śmietany. Upewnij się, że śmietana jest dokładnie wymieszana, ale nie mieszaj za długo, gdyż całość łatwo może się zważyć. Postępuj tak samo z kolejnymi dwoma częściami śmietany delikatnie mieszając każdą porcję. Masa powinna mieć konsystencję delikatnego musu. Odłóż 3 łyżki musu do chłodnego miejsca. Resztę wyłóż na spód ciasta, wyrównaj wierzch. Grubość musu powinna być taka sama jak spodu. Wstaw do lodówki na 45 minut.

Mus z zielonej herbaty: Mus robimy dokładnie jak poprzedni. Wykładamy cały na wierzch torciku, wygładzamy i wkładamy do lodówki na 1 godzinę, do stężenia. Po tym czasie wyciągamy torcik z obręczy. Rozsmarowujemy pozostałe 3 łyżki musu jaśminowego na wierzchu torciku. Włóż całość do lodówki.

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości