Pełnoziarniste ciasteczka orkiszowe
Składniki:
110 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej lub pszennej
90 g otrębów orkiszowych (można zastąpić je otrębami owsianymi)
50 g nierafinowanego cukru palmowego* lub trzcinowego
125 g masła
1 jajko
½ łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
szczypta soli
70 g rodzynek (lub innych ulubionych bakalii; do wykorzystania w spodach serników lub tart bez ich dodatku)
Przygotowanie:
Wszystkie składniki zagnieść szybko w gładkie ciasto. Gotowe ciasto uformować w kulę, schować do woreczka foliowego, lekko spłaszczyć, żeby ułatwić sobie późniejsze rozwałkowanie ciasta i schłodzić w lodówce przez ok. 30 min. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180-190 st. C. Schłodzone ciasto rozwałkować na ok. 0,5 cm (cieńsze ciasteczka mogą być zbyt kruche) i wyciąć okrągłe ciasteczka. Ciasteczka wyłożyć na blachę do pieczenia (wyłożoną papierem do pieczenia) i piec ok. 10 min. aż ciastka będą zarumienione. Wyjąć z piekarnika i ostudzić, najlepiej na kratce. Ciastka można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku do ok. 2 tygodni.
Lemoniada z zielonej herbaty z wiśnią
Składniki:
1 l herbaty zielonej z 3 łyżek
kostki lodu
świeże wiśnie wydrylowane
stewia świeża/cukier trzcinowy
limonka
Przygotowanie:
Do wcześniej ostudzonej herbaty wrzucamy lód, wiśnie i limonkę w plastrach, wszystko mieszamy – dodajemy cukru.
Lemoniada miętowa z zielonej herbaty z cytryną
Składniki:
1 l herbaty zielonej z cytryną z 3 łyżek
kostki lodu
stewia świeża/cukier trzcinowy
świeża mięta
cytryna w plastrach
Przygotowanie:
Do wcześniej ostudzonej herbaty wrzucamy lód, cytrynę i świeżą miętę, wszystko mieszamy – dodajemy cukru.
Autor: Redakcja Dzień Dobry Wakacje
Źródło: Dzień Dobry Wakacje