Sernik z zieloną herbatą i polewą z białej czekolady
Składniki:
Spód:
300 g ciasteczek owsianych oblanych czekoladą
5 łyżek masła orzechowego
2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych
Masa serowa:
4 łyżki zielonej herbaty Herbapol zmielonej w młynku do kawy
500 g twarogu sernikowego
1 łyżka ekstraktu z wanilii
3/4 puszki słodzonego mleka skondensowanego
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 jajka
Do dekoracji:
200 g rozpuszczonej białej czekolady
2 łyżki słodkiej śmietanki 36%
skórka z limonki
Przygotowanie:
Nastaw piekarnik na 170 stopni. Formę tortownicę wyłóż papierem do pieczenia tak, by na zewnątrz wystawały jego kawałki. Ciasteczka owsiane zmiksuj w blenderze, dodaj masło orzechowe i olej i zagnieć. Następnie wyłóż spód na tortownicę i schowaj do lodówki.
Zmieloną herbatę wymieszaj z kilkoma łyżkami podgrzanego mleka skondensowanego. Wymieszaj dokładnie a następnie połącz zresztą mleka. Masę zmiksuj z serem na gładko. Dodaj mąkę ziemniaczaną a następnie dodawaj po jednym jajku w kilkusekundowych odstępach czasu. Nie miksuj tego zbyt intensywnie. Raczej na wolnych obrotach. Całość wlej na przygotowany spód i wstaw do piekarnika na 15 minut nagrzanego na 170 stopni. Następnie obniż temperaturę do 120 stopni i piecz kolejne 40 minut. Wyłącz piekarnik i stopniowo wyciągaj sernik z piekarnika, by nie doznał szoku termicznego. Gdy lekko ostygnie polej go rozpuszczoną białą czekoladą i dodaj skórkę z limonki. Wstaw do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.
Napój z zielonej herbaty z trawą cytrynową i cukrem palmowym
Składniki:
1 litr wody
2 łyżeczki zielonej herbaty Herbapol
1 łyżka cukru palmowego
4 plastry pomarańczy
4 plastry limonki
1 trawa cytrynowa
4 liście limonki Kaffir
Przygotowanie:
Herbatę zalej w dzbanku wodą o temperaturze 90 stopni. Przykryj. Po kilku minutach dodaj pokrojoną w plastry limonkę oraz pomarańczę. Dodaj rozgniecioną i pokrojoną na 2 cm kawałki trawę cytrynową oraz podarte liście z limonki Kaffir. Na koniec dodaj cukier do smaku – około 1 łyżkę.
Wiosenna sałatka z awokado i dressingiem z curry
Składniki:
4 jajka ugotowane na twardo
1 awokado pokrojonego w łódeczki
8 rzodkiewek pokrojonych w plasterki
1 łyżka drobno posiekanego koperku
50 g podprażonych płatków migdałowych
4 łyżeczki podprażonego na suchej patelni słonecznika
50 g sera feta pokrojonego w kostkę
1/2 opakowanie kiełków z rzodkiewki
100 g jogurtu naturalnego
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
Skórka z cytryny
Szczypta przyprawy curry
Przygotowanie:
Jajka, rzodkiewki i awokado umieść w misce. Dodaj migdały, słonecznik oraz kiełki. W miseczce wymieszaj jogurt z przyprawami oraz koperkiem. Polej sałatkę, dodaj skórkę z cytryny oraz udekoruj fetą.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN