Zielona herbata. W sałatce lub serniku

Zielona herbata znana jest ze swojego dobroczynnego działania. Między innymi obniża poziom „złego cholesterolu” i wspomaga odchudzanie. W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha i Anna Jelonek przygotowały, na bazie zielonej herbaty, między innymi sernik i wiosenną sałatkę. Koniecznie spróbujcie!

Sernik z zieloną herbatą i polewą z białej czekolady

Składniki:

Spód:

300 g ciasteczek owsianych oblanych czekoladą

5 łyżek masła orzechowego

2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych

Masa serowa:

4 łyżki zielonej herbaty Herbapol zmielonej w młynku do kawy

500 g twarogu sernikowego

1 łyżka ekstraktu z wanilii

3/4 puszki słodzonego mleka skondensowanego

2 łyżki mąki ziemniaczanej

3 jajka

Do dekoracji:

200 g rozpuszczonej białej czekolady

2 łyżki słodkiej śmietanki 36%

skórka z limonki

Przygotowanie:

Nastaw piekarnik na 170 stopni. Formę tortownicę wyłóż papierem do pieczenia tak, by na zewnątrz wystawały jego kawałki. Ciasteczka owsiane zmiksuj w blenderze, dodaj masło orzechowe i olej i zagnieć. Następnie wyłóż spód na tortownicę i schowaj do lodówki.

Zmieloną herbatę wymieszaj z kilkoma łyżkami podgrzanego mleka skondensowanego. Wymieszaj dokładnie a następnie połącz zresztą mleka. Masę zmiksuj z serem na gładko. Dodaj mąkę ziemniaczaną a następnie dodawaj po jednym jajku w kilkusekundowych odstępach czasu. Nie miksuj tego zbyt intensywnie. Raczej na wolnych obrotach. Całość wlej na przygotowany spód i wstaw do piekarnika na 15 minut nagrzanego na 170 stopni. Następnie obniż temperaturę do 120 stopni i piecz kolejne 40 minut. Wyłącz piekarnik i stopniowo wyciągaj sernik z piekarnika, by nie doznał szoku termicznego. Gdy lekko ostygnie polej go rozpuszczoną białą czekoladą i dodaj skórkę z limonki. Wstaw do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.

Napój z zielonej herbaty z trawą cytrynową i cukrem palmowym

Składniki:

1 litr wody

2 łyżeczki zielonej herbaty Herbapol

1 łyżka cukru palmowego

4 plastry pomarańczy

4 plastry limonki

1 trawa cytrynowa

4 liście limonki Kaffir

Przygotowanie:

Herbatę zalej w dzbanku wodą o temperaturze 90 stopni. Przykryj. Po kilku minutach dodaj pokrojoną w plastry limonkę oraz pomarańczę. Dodaj rozgniecioną i pokrojoną na 2 cm kawałki trawę cytrynową oraz podarte liście z limonki Kaffir. Na koniec dodaj cukier do smaku – około 1 łyżkę.

Wiosenna sałatka z awokado i dressingiem z curry

Składniki:

4 jajka ugotowane na twardo

1 awokado pokrojonego w łódeczki

8 rzodkiewek pokrojonych w plasterki

1 łyżka drobno posiekanego koperku

50 g podprażonych płatków migdałowych

4 łyżeczki podprażonego na suchej patelni słonecznika

50 g sera feta pokrojonego w kostkę

1/2 opakowanie kiełków z rzodkiewki

100 g jogurtu naturalnego

1/2 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki pieprzu

Skórka z cytryny

Szczypta przyprawy curry

Przygotowanie:

Jajka, rzodkiewki i awokado umieść w misce. Dodaj migdały, słonecznik oraz kiełki. W miseczce wymieszaj jogurt z przyprawami oraz koperkiem. Polej sałatkę, dodaj skórkę z cytryny oraz udekoruj fetą.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości