Czym zastąpić kawę? "Sok z pietruszki w połączeniu z imbirem daje niezłego kopa"

Agnieszka Cegielska
Źródło: Dzień Dobry TVN
Czym zastąpić kawę?
Czym zastąpić kawę?
Jak zadbać o siebie naturalnie
Jak zadbać o siebie naturalnie
Naturalne sposoby na mocne włosy i paznokcie
Naturalne sposoby na mocne włosy i paznokcie
Lecznicze zioła prosto z Kaszub
Lecznicze zioła prosto z Kaszub
W tej chacie aż pachnie zdrowiem
W tej chacie aż pachnie zdrowiem
Smakosze kawy nie wyobrażają sobie poranka bez filiżanki małej czarnej. Niektórzy piją aromatyczny, mocny napój jeszcze przed śniadaniem i budzą się dopiero wraz z pierwszymi łykami. Jednak są też i tacy, którym kawa nie służy lub chcą ograniczyć jej spożywanie. Czym zatem można ją zastąpić?

Naturalne zamienniki kawy

Kawa działa na nas pobudzająco, krótkotrwale podnosi ciśnienie, zwiększa aktywność neuronów i ma dobry wpływ na koncentrację oraz wydolność fizyczną. Czy istnieją produkty, które równie dobrze postawią nas na nogi? O tym opowiedziała w Dzień Dobry TVN Agnieszka Cegielska, propagatorka naturalnego stylu życia.

- To nie jest absolutnie prawdą, że kawa jest niezdrowa. Wszystko jest dla ludzi, to po prostu kwestia umiaru. Kawa też ma swoje prozdrowotne działanie. Każdy organizm inaczej ją metabolizuje, tak samo w przypadku innych trunków, więc to jest kwestia bardzo indywidualna. Tych zamienników kawy jest sporo w świecie natury. Mało kto z nas wie, że np. sok z pietruszki w połączeniu z imbirem daje niezłego kopa. Wyciskamy sok z pietruszki i dodajemy plasterki świeżego imbiru. Można też dodać jabłko, ale w przewadze powinna być ta pietruszka. Ponadto można pić sok z buraków, nawet sportowcy po wysiłku go piją - powiedziała Agnieszka Cegielska.

Energii dodaje także guarana. - Kiedy byłam w ciąży, a wtedy kobiety często mają obniżone ciśnienie, chce im się spać, to sobie do śniadania, do owsianki, dodawałam troszeczkę sproszkowanej guarany. Tak samo można dodać korzeń maca, który ma jeszcze więcej wspaniałych właściwości - podkreśliła Agnieszka.

Kawa a zielona herbata

Osoby, które ograniczają liczbę wypitych filiżanek kawy, często zastępują ją zieloną herbatą. Warto jednak zwrócić uwagę na sposób parzenia.

- Pamiętajmy, że żeby ta zielona herbata działała i dodała nam energii, to musi być parzona 2-3 minuty. Jeżeli będzie parzona dłużej, to będzie nas wyciszać. I nie zalewajmy jej wrzątkiem. Jeśli ważne są dla nas te prozdrowotne właściwości, to najlepsza będzie herbata z drugiego parzenia - wskazała ekspertka.

Okres zimowy to czas, kiedy warto stosować imbir.

- Imbir to jest król. Są osoby, które mają wrażliwy układ trawienny i trudno jest im przyjąć surowy sok zimą, co w ogóle mnie nie dziwi, dlatego że ten surowy sok wychładza organizm. Dodawajcie więc ze 2-3 plasterki imbiru, bo on będzie rozgrzewać. Do herbat zimowych również możemy go dodawać. Wrzątkiem zalewamy imbir, kurkumę, cynamon cejloński, a dopiero potem, kiedy herbata nieco ostygnie, dodajemy np. pigwę, syrop z kwiatu bzu, syropu z dzikiej róży czy miód - podpowiedziała Cegielska.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki znajdziesz na platformie Player.pl.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości