Żółta herbata jako napój mało popularny na świecie swój główny rynek zbytu znajduje w kraju produkcji, czyli w Chinach. Według legendy żółta herbata niegdyś była zarezerwowana wyłącznie dla wysoko urodzonych osób. Uważano, że pić może ją jedynie cesarz, a każde naruszenie tej zasady było karane śmiercią . Z drugiej strony mogło się zdarzyć, że nazywana tak była każda herbata przeznaczona dla cesarskich rąk, bowiem dawniej kolor żółty uważano za cesarski.
Więcej:
- Właściwości lecznicze aloesu
- Uzdrowisko Ciechocinek – mapa atrakcji
- Kombucha – grzyb. W czym tkwi jego fenomen?
Niezależnie od dawnego przeznaczenia obecnie żółta herbata jest w Chinach dość popularna, chociaż zdecydowanie rzadziej pita od zielonej. Jest znacznie łatwiejsza w produkcji i w porównaniu do zielonej zawiera znacznie mniej kofeiny. Produkowana jest jedynie w kilku prowincjach chińskich, takich jak Hunan, Anhui czy Guangdong.
Cechy charakterystyczne żółtej herbaty
Żółta herbata właściwości zawdzięcza m.in. specjalnemu procesowi produkcji, który w fazie początkowej przypomina nieco produkcję herbaty zielonej. Po zebraniu liście herbaty układa się na słońcu do zwiędnięcia, by za pomocą temperatury pozbyć się enzymów, które w późniejszym czasie mogłyby zmienić kolor herbaty. Następnie liście poddaje się fermentacji nieenzymatycznej . Polega ona przede wszystkim na przeprowadzeniu na jeszcze gorących liściach procesu podobnego do kiszenia. Jest to proces żółknięcia , podczas którego zachodzi fermentacja w sokach. Ta natomiast zmienia właściwości i kolor liści. Powyższe procesy mogą trwać od 2 do 3 dni.
W zależności od rodzaju liści, które zostały poddane fermentacji, susz może mieć kolor od zielonego po lekko żółtawy , widoczny zwłaszcza na brzegach liści. Aby uzyskać odcień czystego złota, zbiera się przede wszystkim najwyższej jakości pączki. Smak herbaty żółtej oscyluje zwykle pomiędzy lekko owocowym a słodowym. Zdarzają się również subtelne nuty czekoladowe i kawowe. Herbata żółta ma dość charakterystyczny i orzeźwiający zapach.
Rodzaje żółtej herbaty
Wyróżnia się trzy podstawowe rodzaje herbaty żółtej ze względu na surowiec służący do jej wytwarzania:
· huang ya cha – żółta herbata wytwarzana jedynie z młodych pąków krzewu herbacianego – bardzo wysokiej jakości,
· huang xiao cha – żółta herbata z młodych liści (standard dwa liście i pąk), często mocno pieczona,
· huang da cha – wytwarzana z większych i starszych liści (standard trzy liście i pąk) – herbata niższej jakości.
Właściwości żółtej herbaty
Dzięki licznym właściwościom żółtej herbaty każdy konsument znajdzie w niej coś dla siebie. Jej podstawową zaletą jest bardzo niska zawartość kofeiny . Ta jest dla miłośników aromatycznych, herbacianych naparów często bardzo dużym problemem w innych rodzajach herbaty. Np. herbaty zielonej nie poleca się pić na noc, tak samo jak czarnej. Herbata żółta natomiast posiada poniżej 1% kofeiny w liściu, co pozwala na rozkoszowanie się jej smakiem również o późnych porach i w większych ilościach.
Już jakiś czas temu dowiedziono oczyszczającego wpływu żółtej herbaty na organizm . Dzięki zawartości garbników działa tonizująco i odświeżająco , natomiast wysoki poziom antyoksydantów wspomaga naturalne procesy odtruwania organizmu i hamuje procesy starzenia, ma też potencjał antynowotworowy . Oprócz działania ogólnoustrojowego żółta herbata ma też wpływ na poprawę trawienia bez podrażnienia żołądka, które zdarza się po spożyciu nadmiernej ilości herbaty czerwonej.
Parzenie żółtej herbaty
Aby cieszyć się idealnym smakiem i aromatem żółtej herbaty, należy ją prawidłowo zaparzyć. Najlepsze do parzenia jest porcelanowe lub szklane naczynie o szerokim dnie, takim aby liście pod wpływem gorąca mogły swobodnie się rozwijać i oddawać aromat.
Ile żółtej herbaty do małej filiżanki należy wsypać, aby uzyskać pyszny, pachnący napar? Warto zacząć od małych ilości. Zwykle poleca się małą łyżeczkę na 100 ml wody. Można jednak znaleźć własne ulubione proporcje. Żółtą herbatę powinno się zalewać wodą o temperaturze nie większej niż 80 stopni. Jeżeli woda będzie cieplejsza lub wręcz wrząca, może to spowodować, że smak naparu będzie nie słodki, a gorzki.
Parzenie żółtej herbaty nie powinno trwać dłużej niż 3 minuty. Należy unikać parzenia herbaty żółtej pod przykryciem. Zależy to oczywiście od indywidualnych preferencji, zatem kilka pierwszych naparów można przygotować na zupełnie różne sposoby, by znaleźć swój ulubiony smak.
Autor: Anna Kobyłka