- Kupując lody w sklepie, warto zwrócić uwagę na ich skład, który powinien być krótki. Zdrowsza wersja tego deseru zwykle zrobiona jest tylko ze śmietanki, mleka, cukru oraz owoców.
- Świeżość lodów ze sklepu możemy ocenić przez ich konsystencje, kolor i zapach.
- Lody w szybki i prosty sposób możemy przygotować samodzielnie w domu. Dzięki temu będziemy znali skład deseru i unikniemy niekorzystnych składników, takich jak konserwanty czy sztuczne barwniki.
Na co zwracać uwagę kupując lody?
Lody to jeden z najpopularniejszych letnich deserów. W trakcie wakacji sklepy pękają wręcz w szwach od rozmaitych smaków i rodzajów. Jak radziła dr Paulina Ihnatowicz, jeśli zależy nam na niskiej kaloryczności, wybierajmy sorbety, a jeśli na mlecznym smaku - te klasyczne, które w składzie mają śmietankę.
- Kierujmy się tym, żeby skład lodów był jak najkrótszy - żeby tam nie było emulgatorów. Mleko, śmietanka, jakieś owoce, trochę cukru i tyle. Wodne lody mają często mało kalorii, tam mamy trochę soku owocowego i dużo wody - tłumaczyła gościni Dzień Dobry TVN.
Czasem podczas upałów może pojawić się w nas obawa, czy lody sprzedawane w sklepach są dla nas bezpieczne. Według dietetyczki wybierając zimny deser, musimy zwrócić uwagę na jego świeżość, by uniknąć m.in. zakażeń bakteryjnych.
- Nie powinien się tam pojawiać lód - szron. Nie powinny być bardzo twarde, to może oznaczać, że były kilka razy rozmrażane. Zmiana koloru i zmiana barwy - to powinno zwrócić naszą uwagę - podkreśliła.
Jak zrobić domowe lody?
Najlepszym rozwiązaniem dla naszego zdrowia będą lody przygotowane samodzielnie w domu. Jak się okazuje, wcale nie jest to trudne zadanie. Jest to dużo korzystniejsze rozwiązanie dla naszego zdrowia.
- Wszystkich barwników, konserwantów naprawdę powinniśmy unikać. Dziś możemy kupić wiele lodów rzemieślniczych, które mają krótki, fajny skład i są bardzo często bez cukru. Te, które ja przygotowałam, miały trochę miodu, ale tylko odrobinę - zaznaczyła dr Paulina Ihnatowicz.
By zrobić domowe lody wystarczy, że w kuchni zmiksujemy następujące składniki:
- mrożone owoce na przykład maliny,
- jogurt, serek wiejski lub skyr,
- odrobina miodu lub słodzika,
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl.
Zobacz także:
- GIS ostrzega przed popularnymi lodami. Możliwe wystąpienie reakcji alergicznej
- 4-latek zadzwonił na policję, bo mama zjadła mu lody. "Jest niegrzeczna"
- Polska lodziarnia w światowym rankingu mistrzów. Poznaj sekret najlepszych smaków
Autor: Zofia Wierzcholska
Źródło zdjęcia głównego: freemixer/Getty Images