Czy lody mogą być zdrowe? Dietetyczka: "To powinno zwrócić naszą uwagę"

Na co zwracać uwagę kupując lody?
Lody domowej roboty
Źródło: Dzień Dobry TVN
Lody to ulubiony letni deser nie tylko dzieci, ale i dorosłych. Zimne, słodkie i orzeźwiające, niestety - nie zawsze zdrowe. Których zimnych deserów lepiej unikać? Na co zwracać szczególną uwagę, gdy podczas urlopu sięgamy po chłodny przysmak? Czy lody w ogóle mogą być zdrowe? W Dzień Dobry TVN wyjaśniała to dietetyczka dr Paulina Ihnatowicz.
Z artykułu dowiesz się, że:
  • Kupując lody w sklepie, warto zwrócić uwagę na ich skład, który powinien być krótki. Zdrowsza wersja tego deseru zwykle zrobiona jest tylko ze śmietanki, mleka, cukru oraz owoców.
  • Świeżość lodów ze sklepu możemy ocenić przez ich konsystencje, kolor i zapach.
  • Lody w szybki i prosty sposób możemy przygotować samodzielnie w domu. Dzięki temu będziemy znali skład deseru i unikniemy niekorzystnych składników, takich jak konserwanty czy sztuczne barwniki.

Na co zwracać uwagę kupując lody?

Lody to jeden z najpopularniejszych letnich deserów. W trakcie wakacji sklepy pękają wręcz w szwach od rozmaitych smaków i rodzajów. Jak radziła dr Paulina Ihnatowicz, jeśli zależy nam na niskiej kaloryczności, wybierajmy sorbety, a jeśli na mlecznym smaku - te klasyczne, które w składzie mają śmietankę.

- Kierujmy się tym, żeby skład lodów był jak najkrótszy - żeby tam nie było emulgatorów. Mleko, śmietanka, jakieś owoce, trochę cukru i tyle. Wodne lody mają często mało kalorii, tam mamy trochę soku owocowego i dużo wody - tłumaczyła gościni Dzień Dobry TVN.

Czasem podczas upałów może pojawić się w nas obawa, czy lody sprzedawane w sklepach są dla nas bezpieczne. Według dietetyczki wybierając zimny deser, musimy zwrócić uwagę na jego świeżość, by uniknąć m.in. zakażeń bakteryjnych.

- Nie powinien się tam pojawiać lód - szron. Nie powinny być bardzo twarde, to może oznaczać, że były kilka razy rozmrażane. Zmiana koloru i zmiana barwy - to powinno zwrócić naszą uwagę - podkreśliła.

Jak zrobić domowe lody?

Najlepszym rozwiązaniem dla naszego zdrowia będą lody przygotowane samodzielnie w domu. Jak się okazuje, wcale nie jest to trudne zadanie. Jest to dużo korzystniejsze rozwiązanie dla naszego zdrowia.

- Wszystkich barwników, konserwantów naprawdę powinniśmy unikać. Dziś możemy kupić wiele lodów rzemieślniczych, które mają krótki, fajny skład i są bardzo często bez cukru. Te, które ja przygotowałam, miały trochę miodu, ale tylko odrobinę - zaznaczyła dr Paulina Ihnatowicz.

By zrobić domowe lody wystarczy, że w kuchni zmiksujemy następujące składniki:

  • mrożone owoce na przykład maliny,
  • jogurt, serek wiejski lub skyr,
  • odrobina miodu lub słodzika,

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl. 

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości