Domowe lody słony karmel - przepis
Domowe lody karmelowe są pyszne, proste w przygotowaniu i, co niezwykle ważne, naturalne i świeże. Do ich zrobienia wystarczy tylko kilka składników:
- puszka kajmaku,
- 250 ml śmietanki 30%,
- serek mascarpone - 250 g,
- 3/4 szklanki orzeszków ziemnych solonych,
- sól.
Jak zrobić domowe lody słony karmel?
- Kajmak wymieszać z serkiem mascarpone. Jeśli masa krówkowa będzie zbyt zbita, można ją włożyć na chwilę do garnka z gorącą wodą. 2 duże łyżki kajmaku odłożyć do innego naczynia, przydadzą się później.
- Posiekać słone orzeszki ziemne i dodać do powstającej masy. Dodać jeszcze płaską łyżeczkę soli i całość wymieszać, a następnie dokładnie zmiksować na wolnych obrotach.
- Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno - stopniowo zwiększać obroty i przestać ubijać, gdy będzie sztywna.
- Stopniowo, po łyżce, dodawać ubitą śmietankę do reszty, jak najkrócej mieszać. Na tym etapie składniki nie muszą już być dokładnie wymieszane - różnorodna struktura tylko podnosi walory wizualne i smakowe tych lodów.
- Na wierzch wyłożyć pozostałe 2 łyżki masy kajmakowej, można też dosypać nieco orzeszków i soli gruboziarnistej.
- Całość przełożyć do wybranego naczynia - szklanego, keksówki, formy silikonowej i wsadzić do zamrażarki. Lody powinne być gotowe po co najmniej 4 godzinach
Sprawdź inne nasze przepisy na domowe lody.
Zobacz także:
- Przekąski idealne na upały. Te przysmaki stały się hitem letniego sezonu
- Jakie są najlepsze napoje na upalne dni? Internauci wskazali swoje ulubione
- Co jeść w upały - dieta w gorące dni. Jakich produktów powinno się unikać?
Autor: Diana Ryściuk
Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto
podziel się: