Domowe lody słony karmel - prosty przepis

GettyImages-800853362
Źródło: Dzień Dobry TVN
Domowe lody - zrób to sam
Domowe lody - zrób to sam
Zielono na talerzu
Zielono na talerzu
Szparagowe love
Szparagowe love
Dyniowe przysmaki
Dyniowe przysmaki
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Śniadania na słodko i wytrawnie
Śniadania na słodko i wytrawnie
Ziemniak ziemniakowi ziemniakiem
Ziemniak ziemniakowi ziemniakiem
Niezłe jaja w kuchni
Niezłe jaja w kuchni
Kuchnia obfita w nabiał
Kuchnia obfita w nabiał
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Szlachetna kuchnia
Szlachetna kuchnia
Ryba na piątek według Sebastiana Olmy
Ryba na piątek według Sebastiana Olmy
Cynamonowa kuchnia Sebastiana Olmy
Cynamonowa kuchnia Sebastiana Olmy
Miodowa kuchnia Sebastiana Olmy
Miodowa kuchnia Sebastiana Olmy
Śródziemnomorskie specjały Sebastiana Olmy
Śródziemnomorskie specjały Sebastiana Olmy
Zapiekane obiady Sebastiana Olmy
Zapiekane obiady Sebastiana Olmy
Dania na parze od Sebastiana Olmy
Dania na parze od Sebastiana Olmy
Naleśnikowa kuchnia Sebastiana Olmy
Naleśnikowa kuchnia Sebastiana Olmy
Przepis na udaną Wielkanoc
Przepis na udaną Wielkanoc
Pomidorowa kuchnia Sebastiana Olmy
Pomidorowa kuchnia Sebastiana Olmy
Smak słonego karmelu od lat podbija kuchnie i cukiernie świata. Słodkie lody przełamane niewielką ilością soli stały się ulubionym deserem wielu osób. Ten przysmak warto spróbować zrobić samodzielnie. Jak? Sprawdź nasz przepis na domowe lody karmelowe.

Domowe lody słony karmel - przepis

Domowe lody karmelowe są pyszne, proste w przygotowaniu i, co niezwykle ważne, naturalne i świeże. Do ich zrobienia wystarczy tylko kilka składników:

  • puszka kajmaku,
  • 250 ml śmietanki 30%,
  • serek mascarpone - 250 g,
  • 3/4 szklanki orzeszków ziemnych solonych,
  • sól.

Jak zrobić domowe lody słony karmel?

  1. Kajmak wymieszać z serkiem mascarpone. Jeśli masa krówkowa będzie zbyt zbita, można ją włożyć na chwilę do garnka z gorącą wodą. 2 duże łyżki kajmaku odłożyć do innego naczynia, przydadzą się później.
  2. Posiekać słone orzeszki ziemne i dodać do powstającej masy. Dodać jeszcze płaską łyżeczkę soli i całość wymieszać, a następnie dokładnie zmiksować na wolnych obrotach.
  3. Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno - stopniowo zwiększać obroty i przestać ubijać, gdy będzie sztywna.
  4. Stopniowo, po łyżce, dodawać ubitą śmietankę do reszty, jak najkrócej mieszać. Na tym etapie składniki nie muszą już być dokładnie wymieszane - różnorodna struktura tylko podnosi walory wizualne i smakowe tych lodów.
  5. Na wierzch wyłożyć pozostałe 2 łyżki masy kajmakowej, można też dosypać nieco orzeszków i soli gruboziarnistej.
  6. Całość przełożyć do wybranego naczynia - szklanego, keksówki, formy silikonowej i wsadzić do zamrażarki. Lody powinne być gotowe po co najmniej 4 godzinach

Sprawdź inne nasze przepisy na domowe lody.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości