Smak słonego karmelu od lat podbija kuchnie i cukiernie świata. Słodkie lody przełamane niewielką ilością soli stały się ulubionym deserem wielu osób. Ten przysmak warto spróbować zrobić samodzielnie. Jak? Sprawdź nasz przepis na domowe lody karmelowe.
Domowe lody słony karmel - przepis
Domowe lody karmelowe są pyszne, proste w przygotowaniu i, co niezwykle ważne, naturalne i świeże. Do ich zrobienia wystarczy tylko kilka składników:
- puszka kajmaku,
- 250 ml śmietanki 30%,
- serek mascarpone - 250 g,
- 3/4 szklanki orzeszków ziemnych solonych,
- sól.
Jak zrobić domowe lody słony karmel?
- Kajmak wymieszać z serkiem mascarpone. Jeśli masa krówkowa będzie zbyt zbita, można ją włożyć na chwilę do garnka z gorącą wodą. 2 duże łyżki kajmaku odłożyć do innego naczynia, przydadzą się później.
- Posiekać słone orzeszki ziemne i dodać do powstającej masy. Dodać jeszcze płaską łyżeczkę soli i całość wymieszać, a następnie dokładnie zmiksować na wolnych obrotach.
- Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno - stopniowo zwiększać obroty i przestać ubijać, gdy będzie sztywna.
- Stopniowo, po łyżce, dodawać ubitą śmietankę do reszty, jak najkrócej mieszać. Na tym etapie składniki nie muszą już być dokładnie wymieszane - różnorodna struktura tylko podnosi walory wizualne i smakowe tych lodów.
- Na wierzch wyłożyć pozostałe 2 łyżki masy kajmakowej, można też dosypać nieco orzeszków i soli gruboziarnistej.
- Całość przełożyć do wybranego naczynia - szklanego, keksówki, formy silikonowej i wsadzić do zamrażarki. Lody powinne być gotowe po co najmniej 4 godzinach
Sprawdź inne nasze przepisy na domowe lody.
Zobacz także:
- Przekąski idealne na upały. Te przysmaki stały się hitem letniego sezonu
- Jakie są najlepsze napoje na upalne dni? Internauci wskazali swoje ulubione
- Co jeść w upały - dieta w gorące dni. Jakich produktów powinno się unikać?
Autor: Diana Ryściuk
Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto
podziel się: