Jak przetrwać upały?
Co warto jeść w upały - dieta na gorące dni
Dieta w trakcie upałów powinna być bogata w owoce, które są dobrym źródłem witamin i minerałów, ale przede wszystkim wody. Wysokie temperatury często powodują zmniejszenie apetytu. Zatem najlepiej jest decydować się na posiłki lekkostrawne, które nie będą obciążać naszego układu pokarmowego. Warto więc postawić nie tylko na owoce, ale również na warzywa. W lato można spróbować diet wegańskich i wegetariańskich, które opierają się głównie na warzywach.
Lekkostrawne białko w diecie możemy uzupełniać roślinami strączkowymi. Świetnie się tutaj sprawdzi świeży bób, który latem jest najsmaczniejszy.
Sprawdź nasze propozycje na dania na upalne dni:
- Śniadania idealne na upały. Co jeść, gdy nie dopisuje nam apetyt?
- Przekąski idealne na upały. Te przysmaki stały się hitem letniego sezonu
- Lekkie obiady na lato. Idealne przepisy na dania mięsne z warzywami
Co najlepiej jeść latem?
Wszelkie warzywa i owoce bogate w wodę idealnie sprawdzą się w upały. Warto jeść melona, arbuza, cytrusy, ale także świeże, surowe pomidory czy ogórki. Można z nich przygotowywać pyszne lemoniady, które doskonale nas nawodnią w gorące dni. Do tego dobrze jest dodać listki mięty, które wzmocnią efekt chłodzący napoju.
Wiele osób, poszukując sposobów na schłodzenie się w upalne dni, kieruje się w stronę Azji. W krajach takich jak Chiny, Tajlandia, Japonia czy Korea, lato bywa szczególnie upalne. Mimo to, wciąż jada się tam ostre potrawy, które w Europie uważa się za rozgrzewające. Według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej w okresie letnim na naszych stołach powinny królować sałaty, ogórki, rzodkiewki, cukinie, seler naciowy, brokuły czy szparagi. Warto postawić na wszelkiego rodzaju cytrusy, a także melony i arbuzy, które są bogate w wodę. Poleca się także jedzenie jogurtów, białego pieprzu, owoców morza, alg morskich oraz strączków.
Jakich dań lepiej unikać w upały?
W upały warto wystrzegać się konkretnych produktów, które mogą powodować uczucie przegrzania lub ciężkości. Przede wszystkim warto unikać potraw ciężkostrawnych i tłustych. Wbrew pozorom, kiełbasa lub boczek z grilla zamiast przynieść letnią ulgę, będą nam długo ciążyć na żołądku. Podobnie powinno się unikać fast foodów, które są zarówno tłuste, jak i ciężkostrawne. Do produktów "zakazanych" można dodać również popularne słone przekąski, jak orzeszki w panierce, orzeszki i pestki smażone, nachosy czy chipsy, które przygotowywane są na głębokim tłuszczu.
Jeśli mamy ochotę na coś słodkiego to lepiej zrezygnować z ciast, tortów czy czekolady, które są ciężkostrawne i tłuste. Warto sięgać po owocowe słodycze, które są bardziej lekkostrawne, a do tego bogate w witaminy i minerały. Podobnie sprawa ma się z lodami, które są często tłuste i wysokokaloryczne. Do tego spożywanie bardzo zimnych potraw nie jest wskazane w upały, tak samo jak picie mrożonych napoi.
Ostre przyprawy, takie jak chilli, pieprz czy imbir są odradzane w upalne dni w krajach, w których jest duża wilgotność powietrza. Powodują one rozgrzanie organizmu i przyczyniają do pocenia się - to dobry sposób na ochłodzenie się w krajach gorących i suchych, jak Indie. Jednak taka metoda nie sprawdzi się w Polsce.
W upały warto odstawić wszelkie moczopędne napoje, a zatem ograniczyć ilość spożywanej kawy, herbaty, a przede wszystkim alkoholu. Picie ich powoduje wzmożoną pracę układu moczowego, a w efekcie może prowadzić do powolnego odwadniania się organizmu, a to nie jest pożądany efekt w gorące dni.
Zobacz także:
- Egipska metoda na upał pomoże przetrwać noc. Tak schłodzisz ciało bez klimatyzatora
- Jak ochłodzić się w upały? Sprawdź nasze sposoby na gorące dni
- Domowe lody ogórkowe. Pyszny przepis na upały
Autor: Teofila Siewko
Źródło zdjęcia głównego: miodrag ignjatovic/Getty Images