Piersi z kurczaka z pomidorem i awokado
Składniki na kurczaka z pomidorem i awokado:
- 150 ml octu balsamicznego
 - 2 ząbki czosnku (przeciśnięte)
 - 2 łyżki miodu
 - 2 łyżki oliwy z oliwek
 - 2 łyżeczki Przyprawy do mięsa Knorr
 - sól
 - świeżo zmielony czarny pieprz
 - 4 piersi z kurczaka bez skóry
 - 4 plastry mozzarelli
 - 4 plasterki awokado
 - 4 plastry pomidora
 - garść posiekanej bazylii
 - zredukowany ocet balsamiczny do dekoracji
 - kiełki pora
 - 2 garści rukoli
 
Sposób przygotowania kurczaka z awokado i pomidorem:
- W małej misce wymieszaj ocet balsamiczny, czosnek granulowany, miód, oliwę oraz przyprawę do mięsa Knorr. Dopraw solą i pieprzem. W tak przygotowanej marynacie zanurz kurczaka na 20 minut.
 - Po tym czasie rozgrzewamy mocno patelnię grillową (lub grilla) i smażymy kurczaka po 6 minut z każdej strony.
 - Kiedy kurczak będzie gotowy, ułóż na wierzchu po 1 plastrze mozzarelli, pomidor oraz awokado i dociągnij w piekarniku na funkcji grill w temp. 220 stopni C przez 2 minuty.
 - Udekoruj bazylią i skrop glazurą balsamiczną.
 - Serwuj w towarzystwie kiełków pora oraz świeżej rukoli.
 
Kotleciki wieprzowe z buraczkami, batatem i brokułem
Składniki na kotleciki wieprzowe z buraczkami i batatem:
- 4 kotleciki wieprzowe z kością (pork chops)
 - 3 łyżeczki Przyprawy do mięs Knorr
 - 3 łyżki oliwy z oliwek (do marynaty)
 - 2 bataty pokrojone w kostkę
 - 1 brokuł (zblanszowany)
 - 4 małe buraki pokrojone w kostkę
 - 2 szklanki liści szpinaku
 - 2 łyżki oliwy z oliwek (do polania)
 - 1 sok z cytryny
 - 2 ząbki czosnku (przeciśnięte)
 - sól i pieprz do smaku
 - prażone ziarna słonecznika
 
Sposób przygotowania kotlecików wieprzowych z burakami i batatami:
- Kotleciki wieprzowe opłucz i osusz. Nasmaruj oliwą z oliwek i dokładnie oprósz przyprawą do mięs Knorr.
 - Buraczki oraz bataty ugotuj na lekko twardo.
 - Brokuł zblanszuj.
 - Patelnię dobrze rozgrzej, wlej odrobinę oleju rzepakowego i wrzuć 2 ząbki czosnku.
 - Dodaj kotleciki wieprzowe i smaż, aż będą dobrze zarumienione (ok. 10 minut). Ściągnij z patelni na talerz i pozwól im odpocząć.
 - W tym czasie na patelnię wrzuć buraczki, bataty oraz brokuł podzielony na różyczki. Skrop sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem i smaż na dużym ogniu przez 2 minuty, aby zebrać wszystkie smaki z patelni.
 - Następnie zmniejsz ogień i smaż dalej, co chwilę mieszając przez kolejne 12 minut.
 - Po tym czasie dodaj do warzyw kotleciki wieprzowe i wszystko podgrzewaj razem ok 10 minut.
 - Na talerzy ułóż liście szpinaku, na wierzchu warzywa oraz kotlecika. Skrop sokiem z cytryny i posyp nasionami słonecznika.
 
Szaszłyk z indyka z sosem mango
Składniki na szaszłyk z indyka z sosem mango:
- 2 nogi z indyka
 - 2 czerwone cebule
 - 2 papryki żółte
 - 8 pieczarek
 - prażone ziarna sezamu
 - 2 łyżeczki Przyprawy do mięsa Knorr
 - 1 łyżka soku z cytryny
 - sól i pieprz do smaku
 
Tropikalny sos do mięsa:
- 1 mango
 - 1 łyżka startego świeżego imbiru
 - 1/2 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
 - 1 łyżka cukru
 - 1 łyżka octu ryżowego
 - 1/2 łyżeczki kminku mielonego
 - sól i pieprz do smaku
 
Świeża letnia sałatka:
- opakowanie mixu sałat lub rukoli
 - 2 pomidory malinowe
 - 5 łyżek oliwy z oliwek
 - garść grubo pokrojonego szczypioru
 - garść kiełków z czerwonej fasoli
 - sól i pieprz do smaku
 - prażony sezam do posypania
 
Sposób przygotowania szaszłyka z indyka z mango:
- Mięso z indyka trybujemy (wyciągamy kości) oraz ściągamy skórę. Wszystkie warzywa i mięso kroimy w większą kostkę. Mięso doprawiamy przyprawą do mięsa Knorr, solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Marynujemy najlepiej całą noc. Na patyki do szaszłyków nadziewamy kolejno mięso oraz warzywa.
 - Smażymy na bardzo mocno rozgrzanej patelni grillowej z 4 stron tak, aż pojawi się rumiany kolor.
 - Gdy już będą upieczone posypujemy prażonym sezamem.
 - W międzyczasie mango mielimy na puree. Wrzucamy do garnka, dodajemy wszystkie przyprawy i gotujemy na małym ogniu około 5 minut. Podajemy wystudzony sos.
 - Do dużej miski wrzucamy mix sałat. Do niej dodajemy pozostałe składniki. Polewamy oliwą z oliwek, solimy i pieprzymy.
 - Przed podaniem posypujemy szaszłyki i sałatkę prażonym sezamem. Serwujemy z sosem mango.
 
Zobacz także:
Kapusta pak choi – sprawdzone przepisy z egzotycznym warzywem w roli głównej
Są miejsca na świecie, gdzie ludzie żyją 100 lat. Co i jak jedzą?
Woda po ogórkach kiszonych. Można z niej zrobić drinki i wiele więcej
Autor: Ewa Podleśna-Ślusarczyk
Materiał promocyjny
podziel się: