Materiał promocyjny

Lekkie obiady na lato. Idealne przepisy na dania mięsne z warzywami

Mięso i warzywa na talerzu
W letnie i upalne dni pragniemy zjeść coś lekkiego, ale sycącego. Nie chcemy sięgać po ciężkostrawne potrawy, które zniechęcą nas do aktywności fizycznej. Grzegorz Zawierucha przygotował właśnie takie propozycje. Piersi z kurczaka podane z pomidorami i awokado, kotleciki wieprzowe z batatami, brokułami i buraczkami oraz szaszłyki z indyka w sosie mango z pewnością zachwycą każdego, kto lubi zjeść zdrowo. Sprawdź, jak przygotować dania.

Piersi z kurczaka z pomidorem i awokado

Składniki na kurczaka z pomidorem i awokado:

  • 150 ml octu balsamicznego
    • 2 ząbki czosnku (przeciśnięte)
      • 2 łyżki miodu
        • 2 łyżki oliwy z oliwek
          • 2 łyżeczki Przyprawy do mięsa Knorr
            • sól
              • świeżo zmielony czarny pieprz
                • 4 piersi z kurczaka bez skóry
                  • 4 plastry mozzarelli
                    • 4 plasterki awokado
                      • 4 plastry pomidora
                        • garść posiekanej bazylii
                          • zredukowany ocet balsamiczny do dekoracji
                            • kiełki pora
                              • 2 garści rukoli

                                Sposób przygotowania kurczaka z awokado i pomidorem:

                                1. W małej misce wymieszaj ocet balsamiczny, czosnek granulowany, miód, oliwę oraz przyprawę do mięsa Knorr. Dopraw solą i pieprzem. W tak przygotowanej marynacie zanurz kurczaka na 20 minut.
                                  1. Po tym czasie rozgrzewamy mocno patelnię grillową (lub grilla) i smażymy kurczaka po 6 minut z każdej strony.
                                    1. Kiedy kurczak będzie gotowy, ułóż na wierzchu po 1 plastrze mozzarelli, pomidor oraz awokado i dociągnij w piekarniku na funkcji grill w temp. 220 stopni C przez 2 minuty.
                                      1. Udekoruj bazylią i skrop glazurą balsamiczną.
                                        1. Serwuj w towarzystwie kiełków pora oraz świeżej rukoli.

                                          Kotleciki wieprzowe z buraczkami, batatem i brokułem

                                          Składniki na kotleciki wieprzowe z buraczkami i batatem:

                                          • 4 kotleciki wieprzowe z kością (pork chops)
                                            • 3 łyżeczki Przyprawy do mięs Knorr
                                              • 3 łyżki oliwy z oliwek (do marynaty)
                                                • 2 bataty pokrojone w kostkę
                                                  • 1 brokuł (zblanszowany)
                                                    • 4 małe buraki pokrojone w kostkę
                                                      • 2 szklanki liści szpinaku
                                                        • 2 łyżki oliwy z oliwek (do polania)
                                                          • 1 sok z cytryny
                                                            • 2 ząbki czosnku (przeciśnięte)
                                                              • sól i pieprz do smaku
                                                                • prażone ziarna słonecznika

                                                                  Sposób przygotowania kotlecików wieprzowych z burakami i batatami:

                                                                  1. Kotleciki wieprzowe opłucz i osusz. Nasmaruj oliwą z oliwek i dokładnie oprósz przyprawą do mięs Knorr.
                                                                    1. Buraczki oraz bataty ugotuj na lekko twardo.
                                                                      1. Brokuł zblanszuj.
                                                                        1. Patelnię dobrze rozgrzej, wlej odrobinę oleju rzepakowego i wrzuć 2 ząbki czosnku.
                                                                          1. Dodaj kotleciki wieprzowe i smaż, aż będą dobrze zarumienione (ok. 10 minut). Ściągnij z patelni na talerz i pozwól im odpocząć.
                                                                            1. W tym czasie na patelnię wrzuć buraczki, bataty oraz brokuł podzielony na różyczki. Skrop sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem i smaż na dużym ogniu przez 2 minuty, aby zebrać wszystkie smaki z patelni.
                                                                              1. Następnie zmniejsz ogień i smaż dalej, co chwilę mieszając przez kolejne 12 minut.
                                                                                1. Po tym czasie dodaj do warzyw kotleciki wieprzowe i wszystko podgrzewaj razem ok 10 minut.
                                                                                  1. Na talerzy ułóż liście szpinaku, na wierzchu warzywa oraz kotlecika. Skrop sokiem z cytryny i posyp nasionami słonecznika.

                                                                                    Szaszłyk z indyka z sosem mango

                                                                                    Składniki na szaszłyk z indyka z sosem mango:

                                                                                    • 2 nogi z indyka
                                                                                      • 2 czerwone cebule
                                                                                        • 2 papryki żółte
                                                                                          • 8 pieczarek
                                                                                            • prażone ziarna sezamu
                                                                                              • 2 łyżeczki Przyprawy do mięsa Knorr
                                                                                                • 1 łyżka soku z cytryny
                                                                                                  • sól i pieprz do smaku

                                                                                                    Tropikalny sos do mięsa:

                                                                                                    • 1 mango
                                                                                                      • 1 łyżka startego świeżego imbiru
                                                                                                        • 1/2 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
                                                                                                          • 1 łyżka cukru
                                                                                                            • 1 łyżka octu ryżowego
                                                                                                              • 1/2 łyżeczki kminku mielonego
                                                                                                                • sól i pieprz do smaku

                                                                                                                  Świeża letnia sałatka:

                                                                                                                  • opakowanie mixu sałat lub rukoli
                                                                                                                    • 2 pomidory malinowe
                                                                                                                      • 5 łyżek oliwy z oliwek
                                                                                                                        • garść grubo pokrojonego szczypioru
                                                                                                                          • garść kiełków z czerwonej fasoli
                                                                                                                            • sól i pieprz do smaku
                                                                                                                              • prażony sezam do posypania

                                                                                                                                Sposób przygotowania szaszłyka z indyka z mango:

                                                                                                                                1. Mięso z indyka trybujemy (wyciągamy kości) oraz ściągamy skórę. Wszystkie warzywa i mięso kroimy w większą kostkę. Mięso doprawiamy przyprawą do mięsa Knorr, solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Marynujemy najlepiej całą noc. Na patyki do szaszłyków nadziewamy kolejno mięso oraz warzywa.
                                                                                                                                  1. Smażymy na bardzo mocno rozgrzanej patelni grillowej z 4 stron tak, aż pojawi się rumiany kolor.
                                                                                                                                    1. Gdy już będą upieczone posypujemy prażonym sezamem.
                                                                                                                                      1. W międzyczasie mango mielimy na puree. Wrzucamy do garnka, dodajemy wszystkie przyprawy i gotujemy na małym ogniu około 5 minut. Podajemy wystudzony sos.
                                                                                                                                        1. Do dużej miski wrzucamy mix sałat. Do niej dodajemy pozostałe składniki. Polewamy oliwą z oliwek, solimy i pieprzymy.
                                                                                                                                          1. Przed podaniem posypujemy szaszłyki i sałatkę prażonym sezamem. Serwujemy z sosem mango.

                                                                                                                                            Zobacz także:

                                                                                                                                            Kapusta pak choi – sprawdzone przepisy z egzotycznym warzywem w roli głównej

                                                                                                                                            Są miejsca na świecie, gdzie ludzie żyją 100 lat. Co i jak jedzą?

                                                                                                                                            Woda po ogórkach kiszonych. Można z niej zrobić drinki i wiele więcej

                                                                                                                                            Autor: Ewa Podleśna-Ślusarczyk

                                                                                                                                            Materiał promocyjny
                                                                                                                                            podziel się:

                                                                                                                                            Pozostałe wiadomości