Celebruj z nami Światowy Dzień Lodów. Oto nasze najlepsze przepisy na domowe lody

uśmiechnięte dziecko z lodem
Światowy Dzień Lodów - najlepsze przepisy na domowe lody
Źródło: David Malan/Getty Images
Lody to jeden z najpopularniejszych, najbardziej uwielbianych deserów na świecie. Chłodzące pyszności powstają na różne sposoby i ciągle poszukiwane są nowe smaki. Kto i kiedy wymyślił lody? Poznaj ich historię i sprawdź pyszne przepisy z okazji Światowego Dnia Lodów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

DD_20220709_Kuchnia_REP
Pomysły na pyszne desery lodowe
Źródło: Dzień Dobry TVN

Światowy Dzień Lodów - 21 lipca

Lody powstają na skutek zamrożenia słodkiej masy otrzymanej z produktów mlecznych lub wody z różnymi dodatkami smakowymi. Tradycyjnie były to owoce lub czekolada, dziś nie brakuje również lodów na bazie warzyw. Alternatywą dla lodów mlecznych są wegańskie, czyli te przygotowane na bazie napojów roślinnych: sojowego, ryżowego, owsianego itp.

Lody podaje się na wiele różnych sposobów - w rożku, kubeczku, pudełku, na patyku, w postaci gałek lub zakręconego stożka itd. Zresztą, zapewne to wiecie. Jak wiele można do nich dodać, nawet nie trzeba wymieniać. Warto jednak zrobić to z przepisami na domowe lody, których mamy całkiem sporo, są naprawdę pyszne, a niektóre również dość nietypowe. 21 lipca 2024 obchodzimy Światowy Dzień Lodów. Nie ma więc lepszej okazji do zajadania się tymi orzeźwiającymi pysznościami oraz poznania ich historii. Zatem poniżej prezentujemy listę przepisów na domowe lody, a tuż pod nimi znajdziecie opis powstania tych słodyczy.

Domowe lody - najlepsze przepisy

Historia lodów

Według wielu źródeł, mrożone desery są znane Chińczykom od co najmniej 3 tysięcy lat. Do Europy przywieźli je Arabowie, którzy w X wieku przekazali przepisy na sorbety Sycylijczykom. Obecnie znane nam lody opracował renesansowy architekt i kucharz Bernardo Buontalenti, który zamroził kogel-mogel z mlekiem.

Pierwsza wzmianka o sorbetach w języku polskim pochodzi z XVII w., od dyplomatów jeżdżących do Turcji. W polskiej książce kucharskiej pierwszy pisał o lodach Wojciech Wielądko – w 1783 roku. Jedną z pierwszych polskich receptur na lody zapisała w 1880 r. Florentyna Niewiarowska w książce "Doświadczone sekreta smażenia konfitur i soków oraz robienia konserw, galaret, marmolad, lodów, wódek, likierów, nalewek, ratafij najrozmaitszych konserw owocowych w spirytusie i occie, owoców suszonych w cukrze i t.p” Wtedy jednak podawane były jako coś wyjątkowego, w najbardziej ekskluzywnych lokalach.

Lody upowszechniły się w Polsce w okresie międzywojennym, kiedy na ulicach Lwowa, Krakowa, Warszawy, Wilna i Poznania zaczęto sprzedawać z wózków lody w dwóch waflach. W latach 30. pojawiły się pierwsze produkowane fabrycznie, pakowane lody Pingwin. W okresie PRL popularne były lody Calypso i Bambino oraz te z automatów. Obecnie, od kilku lat trwa w Polsce rosnący trend na lody rzemieślnicze, wegańskie, o najbardziej kreatywnych smakach i nazwach. Liczne budki i przenośne punkty z lodami można spotkać na ulicach, bulwarach, w parkach itd. Z każdym rokiem wybór lodowych smaków i kombinacji jest coraz większy. Z okazji Dnia Lodów warto spróbować jakiegoś nowego smaku lub spróbować przygotować lody samodzielnie, w domu.

Autor: Diana Ryściuk

Źródło zdjęcia głównego: Digital Vision

podziel się:

Pozostałe wiadomości