Domowe lody truskawkowe - prosty przepis i porady

photo_8920928
Truskawki na stole - lato za rogiem
Źródło: Dzień Dobry TVN
Lody to ulubiony deser wielu osób, które jedzą je przez cały rok, nie tylko latem. Wśród owocowych smaków dominują lody truskawkowe, które można także przygotować w domu. Domowe, samodzielnie wykonane lody cieszą jeszcze bardziej, zarówno dorosłych, jak i dzieci. Takie lody można zrobić w prosty sposób, nawet jeśli nie posiadasz maszynki do lodów. Sprawdź przepis.

Przygotowując samodzielnie lody, masz pewność, że używasz jedynie składników wysokiej jakości, dlatego deser będzie nie tylko pyszny, ale przede wszystkim zdrowy. Domowe lody truskawkowe będą pozbawione konserwantów, aromatów i barwników, będą tańsze od gotowych deserów. Możesz dowolnie łączyć składniki, tworząc lody z mniejszą ilością cukru lub mniej tłustą śmietaną.

Domowe lody truskawkowe - przepis

Lody truskawkowe można przygotować, wykorzystując jogurt naturalny zamiast tradycyjnie używanej śmietany. Nie są także potrzebne jajka i nie ma konieczności ubijania składników. Jak zrobić lody truskawkowe?

Składniki na domowe lody truskawkowe (na 4 porcje):

  • 330 g jogurtu naturalnego typu greckiego,
  • 100 ml schłodzonego mleczka skondensowanego,
  • 250 g truskawek (świeżych lub mrożonych).

Jak przygotować domowe lody truskawkowe?

  1. Truskawki zmiksuj, aby powstał mus.
  2. Jogurt przełóż do miski, dodaj skondensowane, dobrze schłodzone mleko i mus truskawkowy. Wymieszaj dokładnie składniki.
  3. Przygotowaną masę wstaw do zamrażarki na kilka godzin, co pół godziny mieszaj, aby nie wytworzyły się kryształki lodu.

Możesz też wypróbować inny sposób na przygotowanie smacznych lodów truskawkowych, na których wykonanie potrzebujesz zaledwie 15 minut.

Składniki na szybkie domowe lody truskawkowe (na 2 l lodów):

  • 1 szklanka śmietanki kremówki 36%,
  • 1 ½ szklanki jogurtu naturalnego,
  • 500 g truskawek,
  • cukier do smaku.

Jak przygotować szybkie domowe lody truskawkowe?

  1. Umyj truskawki, usuń szypułki.
  2. Do miski przełóż jogurt naturalny i truskawki, dokładnie zmiksuj. Dodaj cukier do smaku.
  3. Dobrze schłodzoną śmietankę ubij na sztywno i dodaj do niej mus truskawkowy. Delikatnie wymieszaj.

4. Masę lodową przełóż do pojemnika i wstaw do zamrażalnika. Co pół godziny przemieszaj, aby nie wytworzyły się kryształki lodu.

Jeśli lubisz kulinarne eksperymenty i chcesz zrobić domowe lody truskawkowe bez jajek z serkiem mascarpone wypróbuj poniższy przepis. 

Składniki na truskawkowe domowe lody bez jajek (na 1400 ml lodów):

  • 500 g truskawek,
  • 250 g serka mascarpone,
  • 300 g śmietanki 30%,
  • 70 g cukru.

Jak przygotować domowe lody truskawkowe bez jajek?

  1. Umyj truskawki i usuń szypułki. Przełóż je do rondelka i wsyp 2 łyżki cukru.
  2. Podsmażaj truskawki przez około 5 minut. Odstaw do ostudzenia, a następnie wstaw do lodówki.
  3. Do pojemnika przełóż śmietankę, serek, 3 łyżki cukru i wstaw do lodówki do schłodzenia.
  4. Wyjmij pojemnik z lodówki i zacznij ubijać krem (około 2 minuty).
  5. Krem przełóż do miseczki, dodaj truskawki wraz z sokiem. Wymieszaj wszystkie składniki.
  6. Przełóż masę do pojemnika i włóż do zamrażalnika. Po 6 godzinach możesz je porcjować na gałki, jeśli włożysz lody do mniejszych pojemniczków, będą gotowe po 2 godzinach.

Czy można zrobić tradycyjne lody truskawkowe w domu?

Tradycyjne lody truskawkowe powstają na bazie żółtek ubitych z cukrem, wymieszanych z mlekiem i śmietanką. Mają wspaniałą kremową konsystencję, są gęste i smakują świeżymi truskawkami. Jak zrobić lody truskawkowe w domu? 

Składniki na tradycyjne domowe lody truskawkowe (na 1 l lodów):

  • 4 żółtka,
  • 20 g mleka w proszku,
  • 570 ml mleka,
  • 80 ml śmietanki kremówki 30%,
  • 180 g drobnego cukru,
  • 100 g truskawek,
  • 10 g cukru wanilinowego.

Jak przygotować tradycyjne domowe lody truskawkowe?

  1. Przygotuj mus truskawkowy. Truskawki zasyp cukrem pudrem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180℃ na 10 minut. Ostudź i zmiksuj na gładką masę.
  2. Żółtka ubij z cukrem (90 g). Mleko wymieszaj ze śmietanką.
  3. Mleko w proszku połącz z 90 g cukru, następnie dodaj do mleka ze śmietanką i zagotuj, cały czas mieszając.
  4. Gorące mleko ze śmietanką wlewaj powoli do żółtek, mieszając.
  5. W garnku zagotuj wodę, postaw na nim miskę z żółtkami i mlekiem. Mieszaj i podgrzewaj, aż masa osiągnie temperaturę 88℃.
  6. Przygotuj dużą miskę z zimną wodą i wstaw tam masę z żółtek i mleka. Schładzaj, nie przestając mieszać.
  7. Do schłodzonej bazy śmietankowej dodaj mus truskawkowy i wymieszaj. Odstaw, aby wystygła.
  8. Wstaw masę do lodówki na noc, następnie przełóż do pojemnika i wstaw do całkowitego zamrożenia. Możesz zamrażać w maszynce do lodów.

Proste lody truskawkowe możesz przygotować w niecałą godzinę, korzystając z kilku składników. Najważniejsze są jednak truskawki, dlatego najlepiej, jeśli są świeże. 

Składniki na domowe lody truskawkowe (na około 1 l lodów):

  • 6 jajek,
  • ½ szklanki cukru,
  • 500 ml śmietanki 30%,
  • 500 g truskawek.

Jak przygotować domowe lody truskawkowe?

  1. Jajka umyj, przelej wrzątkiem.
  2. Białka ubij na sztywną pianę, żółtka z cukrem na jednolitą masę.
  3. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno.
  4. Truskawki umyj, pozbaw szypułek, zmiksuj.
  5. Śmietankę wymieszaj z białkami i żółtkami. Połowę masy wlej do foremki, drugą połowę połącz z musem truskawkowym. Obie masy delikatnie wymieszaj.
  6. Wstaw do zamrażarki na 6 godzin.

Możesz też przygotować lody truskawkowe z blendera, do których dodasz odrobinę alkoholu. Taki deser na pewno przypadnie do gustu dorosłym wielbicielom lodów. Potrzebujesz kilku składników. 

Składniki na lody truskawkowe z blendera (na 5–6 porcji):

  • 150 g cukru,
  • 450 g truskawek,
  • 240 g śmietany kwaśnej,
  • 250 ml śmietany słodkiej 36%,
  • 1 łyżka wódki lub innego alkoholu.

Jak przygotować lody truskawkowe z blendera?

  1. Truskawki pokrój na plasterki, zasyp cukrem, wlej alkohol. Zamieszaj, odstaw na godzinę, mieszając co jakiś czas.
  2. Zmiksuj truskawki, następnie dodaj obie śmietany i ponownie zmiksuj.
  3. Wstaw masę do lodówki na godzinę, potem przełóż do maszyny do lodów. Jeśli nie masz maszyny, przełóż lody do pojemnika, wstaw do zamrażalnika i mieszaj co 30–40 minut.

Lody z mrożonych truskawek – przepis

Lody z mrożonych truskawek można przygotować zaledwie w kilka minut. Składniki potrzebne do zrobienia tego smacznego deseru są dostępne w każdym osiedlowym sklepie – podstawą są mrożone truskawki i śmietana. Deser ten jest świetnym pomysłem, gdy domowników najdzie ochota na coś słodkiego, przygotowanie lodów zajmie nie więcej niż godzinę. Domowe lody są zdrową alternatywą dla mocno przetworzonych słodkości dostępnych w sklepach. Przepis na domowe lody z mrożonych truskawek dla 4–5 osób: 

Składniki (na 4–5 porcji): 

  • 400 g mrożonych truskawek,
  • 200 g śmietany 18%,
  • 200 g słodkiej śmietanki 36%,
  • opcjonalnie 100–150 g cukru.

Przygotowanie: 

  1. Mrożone truskawki przełóż do misy malaksera i zmiksuj.
  2. Do masy dodaj cukier, śmietanę 18% i śmietankę kremówkę, następnie ponownie zmiksuj całość. Masa powinna nabrać bardziej kremowej konsystencji.
  3. Lody można podawać od razu lub schować do zamrażarki.

Zobacz też:

Autor: Adrian Adamczyk

podziel się:

Pozostałe wiadomości