Przepis na lody śmietankowe – domowe, bez użycia maszyny

Źródło: Dzień Dobry TVN
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Nawet Neptun wyszedł z wody, by spróbować nasze lody
Nawet Neptun wyszedł z wody, by spróbować nasze lody
Zaczynając przygodę z domowymi deserami na zimno, warto wypróbować prosty przepis na lody śmietankowe. To prawdziwy klasyk, który smakuje doskonale i jest w stanie przywołać wspomnienia z dzieciństwa. Do jego wykonania potrzebna będzie tylko śmietana do deserów, mleko i cukier. Nie potrzebne są nawet żółtka jaj!

Domowe lody śmietankowe są świetną bazą do przygotowania innych wariantów smakowych, zależnie od upodobań. Wystarczy dodać do nich roztopioną czekoladę, bakalie, pokruszone ciasteczka czy mus malinowy, by uzyskać zupełnie nowe lody. Jednak również w wersji podstawowej smakują świetnie – szczególnie jeśli do wykonania wykorzystano naturalne składniki wysokiej jakości.

Przepis na domowe lody śmietankowe to nie wszystko – jak wybrać dobre składniki?

Podstawą sukcesu podczas przygotowywania domowych lodów jest dobór składników wysokiej jakości . W przypadku omawianego smaku podstawą jest odpowiednia śmietanka. Powinna spełniać następujące kryteria:

  • typ słodkiej śmietanki, która nadaje się do deserów i można ją ubijać (zdecydowanie nie może to być kwaśna śmietana do zup i sosów);
    • zawartość tłuszczu powyżej 30%;
      • płynna konsystencja;
        • brak emulgatorów, skrobi, konserwantów i zagęszczaczy (czyli 100% śmietanki).

          Wszystkie informacje znajdują się na opakowaniu, dlatego zawsze dobrze jest czytać skład. Konsystencję można sprawdzić, delikatnie nim potrząsając. Śmietanka tego typu zazwyczaj jest sprzedawana w niewielkich kartonikach, rzadziej także w plastikowym kubeczku lub szklanej butelce. Jeśli jest taka możliwość, warto wybrać domową, ekologiczną śmietankę – na pewno doskonale wpłynie na smak lodów .

          Przepis na domowe lody śmietankowe w stylu filadelfijskim

          Wśród różnych typów lodów znajdziemy między innymi te w stylu francuskim (wykonane ze śmietanki, żółtek jaj i dodatków) oraz filadelfijskim (ze śmietanki i mleka). Skupimy się na tym drugim wariancie, ponieważ jest łatwiejszy w wykonaniu, a dodatkowo pozwala uniknąć ryzyka, które wiąże się ze spożywaniem surowych jaj.

          Do wykonania prezentowanych lodów nie jest potrzebna specjalna maszynka – wystarczy mikser, garnek i misa, która zmieści się do zamrażarki. Jak zrobić lody śmietankowe w domu?

          Składniki:

          • 2 szklanki śmietanki do ubijania 30–36%,
            • 1 szklanka mleka,
              • 0,5 szklanki cukru.

                Przygotowanie:

                W garnku umieść połowę śmietanki wraz z cukrem i podgrzewaj na małym ogniu do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Zawartość przelej do misy, po uprzednim sprawdzeniu, czy naczynie zmieści się w zamrażalniku. Dodaj resztę śmietanki oraz mleko, dokładnie połącz za pomocą miksera. Wstaw do lodówki, a gdy masa będzie zimna, przełóż do zamrażalnika. Następnie co pół godziny wyciągaj misę i miksuj całość do uzyskania puszystej konsystencji. Proces regularnie powtarzaj – w sumie trzeba miksować masę co najmniej 6 razy co pół godziny.

                Po tym czasie lody śmietankowe nadają się do spożycia. Jeśli wyszły nieco zbyt twarde, nakładaj po kilku minutach od wyjęcia z zamrażalnika. Najlepiej podawać je w pucharkach lub wafelkach, z dodatkiem startej czekolady, owoców lub pokruszonych ciasteczek . Spożyć w ciągu 2–3 dni.

                Jak zrobić lody śmietankowe z mleka skondensowanego?

                Wśród przepisów na lody śmietankowe można znaleźć również alternatywną metodę, która bazuje na wykorzystaniu słodzonego mleka skondensowanego . W takim przypadku zbędny jest już cukier, więc w praktyce lody wykonuje się zaledwie z dwóch składników! Nie wymagają także gotowania, ani regularnego miksowania co pół godziny. To idealny wybór dla początkujących i osób, które cenią szybkie rozwiązania. Jak zrobić lody śmietankowe z dwóch składników?

                Składniki:

                • 400 ml śmietanki do deserów 30%,
                  • 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego.

                    Przygotowanie:

                    Oba składniki schłódź w lodówce. Śmietankę przełóż do misy (takiej, która zmieści się potem do zamrażalnika). Ubijaj mikserem do momentu, aż na powierzchni zaczną powstawać wzorki utworzone podczas miksowania, a wyjęte końcówki uformują miękkie górki. Nie miksuj masy zupełnie na sztywno. Na tym etapie dodaj mleko skondensowane, całość dokładnie wymieszaj (już nie mikserem) i wstaw do zamrażarki. Masa powinna się chłodzić przez minimum 5–6 godzin, ale najlepiej pozostawić ją w zamrażarce przez noc.

                    Zobacz też:

                    Jak zrobić lody w domu? Podpowiada Beata Kartowicz. Zobacz wideo:

                    Autor: Adrian Adamczyk

                    Źródło zdjęcia głównego: Bartosz Luczak/Getty Images

                    podziel się:
                    Tagi:

                    Pozostałe wiadomości