Lody ze szparagów - przepis na oryginalny, sezonowy deser

Źródło: Dzień Dobry TVN
W roli głównej szparagi
W roli głównej szparagi
Wiosna, ach to ty!
Wiosna, ach to ty!
Jaka będzie wiosna w tym roku? (napisy)
Jaka będzie wiosna w tym roku? (napisy)
Wiosna w Ogrodzie Botanicznym w Krakowie
Wiosna w Ogrodzie Botanicznym w Krakowie
Atopowe zapalenie skóry atakuje wiosną – jak łagodzić objawy?
Atopowe zapalenie skóry atakuje wiosną – jak łagodzić objawy?
Skaldowie – „Wiosna”
Skaldowie – „Wiosna”
Wiosna już za rogiem, czas odkurzyć rower
Wiosna już za rogiem, czas odkurzyć rower
Szukamy wiosny w lesie
Szukamy wiosny w lesie
HGTV: Wiosenne prace w warzywniku. Jak przygotować glebę
HGTV: Wiosenne prace w warzywniku. Jak przygotować glebę
Przygotowania do wiosny
Przygotowania do wiosny
Wiosenna dawka energii od Qczaja
Wiosenna dawka energii od Qczaja
Olek Klembalski w piosence „Ulotnie”
Olek Klembalski w piosence „Ulotnie”
Sezon na szparagi jest wyjątkowo krótki, dlatego dobrze jest w pełni z niego korzystać. Te pyszne, zielone warzywa mają znacznie więcej kulinarnych możliwości, niż to się może wydawać. Świetnie sprawdzają się również jako baza niecodziennych, szparagowych lodów. Jak je zrobić? Sprawdź przepis.

Aby lody ze szparagów wyszły pyszne i miały aksamitną, kremową konsystencję, należy wybrać młode pędy. Wydawać się może, że to nowatorski pomysł, a prawda jest taka, że gościły już na stołach w Anglii czasów wiktoriańskich. Przepis na ten przysmak jest bardzo prosty, co udowadniamy poniżej.

Lody ze szparagów - przepis

Składniki:

  • pęczek świeżych, młodych szparagów zielonych, można dodać również kilka białych
    • 250 -300 ml śmietany kremówki
      • 100 g cukru pudru
        • szczypta soli

          Jak zrobić lody szparagowe?

          1. Szparagi dobrze opłukać i zagotować do miękkości w osolonej wodzie. Zalewy nie wylewać, jeszcze się przyda.
            1. Ugotowane szparagi odsączyć, pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do naczynia, w którym będą blendowane.
              1. Szparagi doprawić solą, cukrem i dokładnie zblendować z kremówką na gładką masę.
                1. Powstałą bazę lodów włożyć do lodówki.
                  1. Tutaj przydałaby się maszyna do lodów, ale jeśli jej nie mamy, wystarczy mikser. Schłodzoną masę miksujemy tak długo, aż będzie napowietrzona, miękka i gęsta.
                    1. Powstałą masę zmrozić i szparagowe lody gotowe!
                      1. Warto podawać je z ugotowanymi kawałkami szparagów, co by zaskoczyć gości, którym podamy te lody.

                        Zobacz także:

                        Autor: Diana Ryściuk

                        Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto

                        podziel się:

                        Pozostałe wiadomości

                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                        Materiał promocyjny

                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana