Sezon na szparagi jest wyjątkowo krótki, dlatego dobrze jest w pełni z niego korzystać. Te pyszne, zielone warzywa mają znacznie więcej kulinarnych możliwości, niż to się może wydawać. Świetnie sprawdzają się również jako baza niecodziennych, szparagowych lodów. Jak je zrobić? Sprawdź przepis.
Aby lody ze szparagów wyszły pyszne i miały aksamitną, kremową konsystencję, należy wybrać młode pędy. Wydawać się może, że to nowatorski pomysł, a prawda jest taka, że gościły już na stołach w Anglii czasów wiktoriańskich. Przepis na ten przysmak jest bardzo prosty, co udowadniamy poniżej.
Lody ze szparagów - przepis
Składniki:
- pęczek świeżych, młodych szparagów zielonych, można dodać również kilka białych
- 250 -300 ml śmietany kremówki
- 100 g cukru pudru
- szczypta soli
Jak zrobić lody szparagowe?
- Szparagi dobrze opłukać i zagotować do miękkości w osolonej wodzie. Zalewy nie wylewać, jeszcze się przyda.
- Ugotowane szparagi odsączyć, pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do naczynia, w którym będą blendowane.
- Szparagi doprawić solą, cukrem i dokładnie zblendować z kremówką na gładką masę.
- Powstałą bazę lodów włożyć do lodówki.
- Tutaj przydałaby się maszyna do lodów, ale jeśli jej nie mamy, wystarczy mikser. Schłodzoną masę miksujemy tak długo, aż będzie napowietrzona, miękka i gęsta.
- Powstałą masę zmrozić i szparagowe lody gotowe!
- Warto podawać je z ugotowanymi kawałkami szparagów, co by zaskoczyć gości, którym podamy te lody.
Zobacz także:
- Przepis na lody śmietankowe – domowe, bez użycia maszyny
- Lody z rukoli. Poznaj przepis na oryginalny deser
- Szparagi w nieoczywistej formie - przepisy Andrzeja Polana
- Szparagi - z czym podawać? Jak gotować, a jak nie? Jak je uprawiać?
Autor: Diana Ryściuk
Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto
podziel się: