Jak zrobić lody z mrożonych truskawek? Przepisy na deser

GettyImages-982765546.jpg
GettyImages-982765546.jpg
Domowe lody z mrożonych truskawek to idealny pomysł na słodki, smaczny deser. Można go serwować o każdej porze roku, a składniki potrzebne do jego przygotowania znajdziemy w każdym sklepie. Jak zrobić smaczne lody truskawkowe?

Przepis na domowe lody z mrożonych truskawek nie jest trudny – z przygotowaniem tego pysznego i zdrowego deseru poradzi sobie każdy niezależnie od umiejętności kulinarnych. Domowe lody są lepszym rozwiązaniem niż kupowanie gotowych, przetworzonych wyrobów. Jak przygotować lody z mrożonych truskawek? Poznaj przepisy na prosty, smaczny deser, którego podstawą są mrożone truskawki.

Zobacz także: Desery z truskawkami według przepisów Darii Ładochy

Lody z mrożonych truskawek – przepis

Lody z mrożonych truskawek można przygotować zaledwie w kilka minut. Składniki potrzebne do zrobienia tego smacznego deseru są dostępne w każdym osiedlowym sklepie – podstawą są mrożone truskawki i śmietana. Deser ten jest świetnym pomysłem, gdy domowników najdzie ochota na coś słodkiego, przygotowanie lodów zajmie nie więcej niż godzinę. Domowe lody są zdrową alternatywą dla mocno przetworzonych słodkości dostępnych w sklepach. Przepis na domowe lody z mrożonych truskawek dla 4–5 osób:

Składniki (na 4–5 porcji):

  •  400 g mrożonych truskawek,
    •  200 g śmietany 18%,
      •  200 g słodkiej śmietanki 36%,
        •  opcjonalnie 100–150 g cukru.

          Przygotowanie:

          1. Mrożone truskawki przełóż do misy malaksera i zmiksuj.

          2. Do masy dodaj cukier, śmietanę 18% i śmietankę kremówkę, następnie ponownie zmiksuj całość. Masa powinna nabrać bardziej kremowej konsystencji.

          3. Lody można podawać od razu lub schować do zamrażarki.

          Lody z mrożonych truskawek i bananów – przepis

          Truskawkowe lody można przygotować również z innymi składnikami, np. bananami. Owoce te sprawią, że konsystencja będzie gładsza, a smak delikatniejszy.

          Składniki (na 4–5 porcji):

          •  400 g mrożonych truskawek,
            •  400 g mrożonych, pokrojonych na kawałki bananów,
              •  100 ml słodkiej śmietanki 36%,
                •  opcjonalnie 100 g cukru lub syrop klonowy.

                  Przygotowanie:

                  1. Zamrożone truskawki i banany umieść w misie malaksera. Składniki miksuj do czasu uzyskania jednolitej konsystencji.

                  2. W międzyczasie do masy dodaj cukier lub syrop klonowy.

                  3. Do jednolitej masy dodaj śmietankę kremówkę i ponownie zmiksuj całość.

                  4. Lody można podawać od razu lub odstawić do zamrażarki.

                  Lody z mrożonych truskawek i malin – przepis

                  Malinowo-truskawkowe domowe lody z pewnością posmakują każdemu miłośnikowi tych owoców. Ich przygotowanie zajmie jedynie kilka minut. Istotne jest, by do przygotowania lodów używać dobrego malaksera o dużej mocy, który poradzi sobie ze zmiksowaniem mrożonek.

                  Składniki (na ok. 5 porcji):

                  •  400 g mrożonych truskawek,
                    •  400 g mrożonych malin,
                      •  70 ml słodkiej śmietanki 36%,
                        •  70 ml śmietany 18%,
                          •  opcjonalnie 100 g cukru lub syrop klonowy.

                            Przygotowanie:

                            1. Zamrożone truskawki i maliny umieść w misie malaksera.

                            2. Składniki miksuj do czasu uzyskania jednolitej konsystencji. Początkowo będzie ona dosyć sucha.

                            3. Do powstałej masy dodaj cukier lub syrop klonowy. Osoby, które nie lubią zbyt słodkich deserów, powinny pominąć dodawanie cukru.

                            4. Do jednolitej masy dodaj śmietankę kremówkę i ponownie zmiksuj całość.

                            5. Lody można podawać od razu lub odstawić do zamrażalki.

                            Zobacz także: Na śniadanie: ciasteczkowe lody!

                            Lody z mrożonych truskawek i jagód – przepis

                            Kolejną propozycją są domowe lody zrobione z mrożonych truskawek i jagód. Będą one mniej słodkie niż np. lody truskawkowo-bananowe, dlatego są idealną propozycją dla osób, które nie lubią zbyt słodkich deserów.

                            Składniki (na ok. 5 porcji):

                            •  400 g mrożonych truskawek,
                              •  400 g mrożonych jagód,
                                •  100 ml słodkiej śmietanki 36%.

                                  Przygotowanie:

                                  1. Zamrożone truskawki i jagody umieść w misie malaksera.

                                  2. Owoce miksuj do czasu uzyskania jednolitej konsystencji.

                                  3. Do powstałej masy dodaj śmietankę 36% i ponownie zmiksuj całość do czasu uzyskania jednolitej kremowej konsystencji.

                                  4. Jeśli masa będzie zbyt sucha, możesz dodać więcej słodkiej śmietanki.

                                  5. Lody truskawkowo-jagodowe można podawać od razu lub odstawić do zamrażarki.

                                  Lody z mrożonych truskawek i kiwi – przepis

                                  Domowe lody z truskawek i kiwi to ciekawe połączenie smaków. Do przygotowania tego deseru wystarczą mrożone truskawki, świeże kiwi i słodka śmietanka.

                                  Składniki (na ok. 5 porcji):

                                  •  400 g mrożonych truskawek,
                                    •  2–3 duże, obrane kiwi,
                                      •  150 ml słodkiej śmietanki 36%.

                                        Przygotowanie:

                                        1. Zamrożone truskawki umieść w misie malaksera i zmiksuj na jednolitą konsystencję.

                                        2. Do masy dodaj pokrojone na kawałki kiwi i śmietankę.

                                        3. Całość ponownie zmiksuj.

                                        4. Masę odstaw do zamrażarki na co najmniej godzinę.

                                        Więcej:

                                        Zobacz film: Pyszne lody dla ochłody. Źródło: Dzień Dobry TVN. 

                                        Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                        podziel się:

                                        Pozostałe wiadomości