Przepisy kulinarne

Domowe lody jagodowe. Potrzebne są tylko 3 składniki

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:
Moment RFMayda Mason/Getty Images

Lipiec to czas na świeże, pyszne jagody! Poza tym nie ma lepszego czasu na lody niż upalne dni. Zrobienie domowych, pysznych lodów jagodowych, wbrew pozorom, jest bardzo proste. Wystarczą tylko 3 składniki. Sprawdź prosty przepis krok po kroku.

Domowe lody jagodowe - przepis

Składniki na lody jagodowe:

  • 300 g jagód - 2 szklanki,
  • 300 g śmietanki 30 % - pełna szklanka,
  • 100 g cukru - mniej niż pół szklanki.

Sposób przygotowania lodów jagodowych:

  1. 1Świeże jagody przepłukać i usnąć wszelkie zanieczyszczenia. Zmiksować je na gładko np. blenderem.
  2. 2Schłodzoną śmietankę przelać do wysokiego naczynia. Na początku ubijać mikserem na mniejszych obrotach i stopniowo je zwiększać. Po 2 minutach dodawać po łyżce cukru, ciągle miksując. Cukier powinien się całkowicie rozpuścić.
  3. 3Część ubitej śmietanki dodać do naczynia ze zmiksowanymi jagodami. Całość dokładnie wymieszać łyżką.
  4. 4Następnie dodać resztę śmietanki i delikatnie wmieszać. Masę przełożyć do pojemnika z zamknięciem lub do specjalnych foremek na lody. Włożyć do zamrażalnika.
  5. 5Lody zblendować jeszcze raz po około 2h mrożenia i ponownie odstawić na co najmniej 4h.
  6. 6Masa w dużym pojemniku z zamknięciem całkowicie zamrozi się po około 6 godzinach. W mniejszych foremkach czasami wystarczą już tylko 2-3 godziny mrożenia.

Lody można podawać w pucharkach, rożkach czy jeść na patyku. Są przepyszne!

Zobacz też inne przepisy na pyszne lody i napoje idealne na upalne dni:

Tylko 145 kcal w jednej porcji. Ten przepis na lody miętowe to prawdziwy hit Internetu

Domowe lody truskawkowe. Przepisy, porady

Lody z rukoli. Poznaj przepis na oryginalny deser

Domowe lody agrestowe - przepis krok po kroku

Terere - idealny napój na upalne dni

Buza – przepis na wyjątkowy, orzeźwiający napój

Zobacz video: Najlepsze lody w Polsce

Autor: Diana Ryściuk

Źródło zdjęcia głównego: Moment RF

Pozostałe wiadomości