Przepis na smażone lody
Składniki:
- 1 opakowanie ciastek owsianych,
- 3 jajka,
- 1l lodów Sycylijski Sernik,
- 1 litr oleju roślinnego,
- 200 ml bitej śmietany,
- polewa waniliowa,
- polewa czekoladowa,
- mus wiśniowy,
- świeże owoce sezonowe.
Sposób przygotowania:
- Ciasteczka owsiane przesyp do blendera. Następnie zblenduj partiami na pył. Przesyp do miseczki. Do drugiej miski wbij jaja. Rozbełtaj dokładnie.
- Gałkownicą lub łyżką wykrój lody z pojemnika. Następnie rękami uformuj kule.
- Przygotowane kulki lodowe obtocz w ciastach. Zrób to dokładnie, aby ciasteczka przywarły do lodów. Następnie włóż do zamrażarki, aby zamarzły.
- Zamarznięte kulki ciasteczkowe wyjmij z zamrażalnika. Obtocz w rozbełtanym jaju, a następnie jeszcze raz w ciasteczkach. Pamiętaj, aby ciasteczka dokładnie obtoczyły kulkę. Włóż do zamrażalnika na 30 minut.
- Do garnka wlej litr oleju. Następnie włącz gaz i rozgrzej do temperatury, która umożliwi smażenie.
- Używając łyżki cedzakowej delikatnie przełóż kulki do rozgrzanego oleju. Smaż do chwili, aż panierka ciasteczkowa zamieni kolor na brązowy. Pamiętaj, aby nie trwało to dłużej, niż 30 – 40 sekund. Inaczej lody ukryte pod panierką w skutek wysokiej temperatury zaczną się rozpuszczać.
- Usmażone kulki lodowe przełóż na talerz wyłożony papierem kuchennym. Odsącz tłuszcz.
- Talerz na którym będziesz serwował lody udekoruj polewą czekoladową oraz waniliową. Całość polej musem wiśniowym. Smacznego!
Anielskie ciasto czekoladowe
Składniki:
- 3 jaja,
- 200 g cukru brązowego,
- 200 g mąki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego,
- 100 ml mleka,
- 100 g kakao,
- 50 g orzechów włoskich,
- 1 puszka masy krówkowej,
- 50 g płatków migdałów,
- 500 g mascarpone,
- 500 g śmietany kremówki,
- 1 litr lodów.
Sposób przygotowania:
- Jaja ubij w dzieży miksera na puszystą masę razem z cukrem. Następnie nie przestawaj ubijać i dodawaj po łyżce mąki. Miksuj, aż składniki się połączą i nie będzie grudek.
- Do ubijającej się masy dodaj proszek do pieczenia, cukier waniliowy, mleko oraz połowę kakao. Połącz składniki. Do gotowej masy dodaj orzechy włoskie i za pomocą szpatułki wymieszaj składniki.
- Ciasto przełóż do prostokątnej formy wysmarowanej masłem. Piecz w temperaturze 180 st. C przez 40-50 minut.
- Upieczone ciasto odstaw do wystudzenia. Na wystudzone ciasto wyłóż warstwę masy krówkowej i oprósz płatkami migdałów. Następnie wyszprycuj przygotowaną wcześniej masę śmietanową. Ciasto udekoruj Maltballsami schowaj do lodówki na kilka godzin. Smacznego!
Lody w koszyczkach Churros
Składniki:
- 400 ml soku pomarańczowego,
- 220 g masła,
- 2 szklanki brązowego cukru,
- 350 g mąki pszennej,
- 6 jajek,
- 1 l lodów karmelowych,
- 2 szklanki waniliowego cukru,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- 300 g malin,
- świeże liście mięty,
- sól.
Sposób przygotowania:
- Do miski dodaj 3/4 malin i zmiksuj. Następnie, aby pozbyć się pestek przetrzyj przez sito. Pozostała część malin będzie nam potrzebna do dekoracji.
- ok pomarańczowy dodaj do garnka wraz ze szczyptą soli i cukrem. Dodaj masło i zagotuj razem. Następnie wsyp mąkę i dokładnie mieszaj - zaparz ciasto przez około 4 minuty.
- Odstaw ciasto do ostygnięcia. Do zimnego ciasta dodawaj jajko po jajku i mieszaj dokładnie szpatułką lub drewnianą łyżką. Składniki powinny się połączyć w jednolite ciasto bez grudek.
- Foremki na Muffinki posmaruj olejem i oprósz mąką pszenną. Przygotowane wcześniej ciasto przełóż do rękawa cukierniczego i rozpocznij szprycowanie na foremki. Pamiętaj, aby zachować odstępy pomiędzy koszyczkami. Schowaj tak przygotowane formy do zamrażalnika na dwie godziny.
- W garnku rozgrzej olej do 180 St. C. i rozpocznij smażenie. Koszyczek po koszyczku. Gotowe przełóż do cukru brązowego z cynamonem i cukrem waniliowym.
- Koszyczki wypełnij lodami, udekoruj miętą i malinami. Całość polej przygotowanym musem malinowym.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Przetwory z porzeczek – jak przygotować dżem, konfiturę, sok i kompot?
- Sałatka "biała dama" to królowa letnich przyjęć. Jak ją przygotować?
- Makaroniki - prosty przepis Bartka Boratyna
Źródło zdjęcia głównego: Kinga Dyczewska/Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
podziel się: