Materiał promocyjny

Propozycje Piotra Kucharskiego na majówkowego grilla. Sprawdź jego przepisy na nietypowe przekąski

Propozycje Piotra Kucharskiego na "Wymarzony Szkolny Obiad". Co można przyrządzić z sera?
Co poza kiełbasą? Smaczne przekąski do grilla
Źródło: Dzień Dobry TVN
Szukasz ciekawych przepisów na dania z grilla? Spieszymy z pomocą. W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski zaprezentował, jak przyrządzić wyjątkowe przekąski, takie jak kremowy serek a la tzatziki, faszerowane papryki i tarta rustykalna z rabarbarem.

Kremowy serek a la tzatziki

Składniki:

  • ogórek,
  • sól,
  • opakowanie sera Fellada OSM Łowicz,
  • pęczek koperku,
  • pęczek szczypiorku,
  • 3-4 łyżki śmietany 12% OSM Łowicz,
  • pieprz,
  • dobre pieczywo na zakwasie,
  • 2 filety drobiowe,
  • papryka,
  • cukinia,
  • bakłażan.

Przygotowanie:

Ogórka przekrój wzdłuż i wydrąż gniazdo nasienne. Zetrzyj na tarce o grubych oczkach, posól i przełóż na sito, aby ociekł. Ser przełóż do miski i rozgnieć widelcem, aby go rozdrobnić. Koperek i szczypiorek posiekaj, a następnie dodaj do sera. Później dodaj odciśniętego ogórka i całość wymieszaj. Dodaj tyle śmietany, aby uzyskać konsystencję gęstego kremu. Na koniec dopraw pieprzem (najprawdopodobniej nie trzeba dodawać soli ponieważ ser jest słony oraz soliliśmy ogórka). Podawaj z pieczywem, dobrym grillowanym mięsem i grillowanymi warzywami.

Papryczki faszerowane serem

Składniki:

  • 2 opakowania sera Fellada OSM Łowicz,
  • 3 łyżki bułki tartej,
  • pieprz,
  • oliwa z oliwek,
  • 6-8 podłużnych papryk ramiro.
Papryczki faszerowane serem
Papryczki faszerowane serem
Papryczki faszerowane serem
Źródło: Mateusz Grochocki/East News

Przygotowanie:

Ser zmiksuj z 5 łyżkami oliwy z oliwek, aby był kremowy, a następnie wymieszaj z bułką tartą. Z papryk odetnij końcówkę przy szypułce, wyjmij pestki, a potem środek wypełnij kremem serowym. Papryki delikatnie skrop oliwą z oliwek. Grilluj z każdej strony, aż papryki zrobią się miękkie.

Papryki faszerowane
Papryki faszerowane
Papryki faszerowane
Źródło: Mateusz Grochocki/East News

Rustykalna tarta

Składniki na ciasto:

  • 150 g mąki pszennej,
  • 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej,
  • 50 g cukru,
  • 120 g masła OSM Łowicz,
  • jajko.

Składniki na wypełnienie:

  • 200 g rabarbaru,
  • 200 g truskawek,
  • 3-4 gałązki melisy,
  • jajko.
Tarta rustykalna z rabarbarem
Tarta rustykalna z rabarbarem
Tarta rustykalna z rabarbarem
Źródło: Mateusz Grochocki/East News

Przygotowanie:

Mąkę wymieszaj z cukrem, dodaj masło pokrojone w kostkę i rozetrzyj w palcach, aż powstanie kruszonka. Dodaj jajko, wymieszaj i lekko zagnieć w kulę. Ciasto podziel na cztery części, zawiń w folię spożywczą i wstaw na 30 minut do lodówki. W tym czasie pokrój rabarbar na 0,5 cm kawałki, a truskawki na połówki lub ćwiartki i wymieszaj z posiekaną melisą. Każdą część ciasta rozwałkuj na okręg o średnicy około 10-12 cm. Przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na cieście ułóż owoce, zostawiając 1 cm wolnego ciasta dookoła. Boki ciasta zawiń na owoce, a potem posmaruj ciasto roztrzepanym jajkiem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piecz przez około 25 minut.

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości