Kremowy serek a la tzatziki
Składniki:
- ogórek,
- sól,
- opakowanie sera Fellada OSM Łowicz,
- pęczek koperku,
- pęczek szczypiorku,
- 3-4 łyżki śmietany 12% OSM Łowicz,
- pieprz,
- dobre pieczywo na zakwasie,
- 2 filety drobiowe,
- papryka,
- cukinia,
- bakłażan.
Przygotowanie:
Ogórka przekrój wzdłuż i wydrąż gniazdo nasienne. Zetrzyj na tarce o grubych oczkach, posól i przełóż na sito, aby ociekł. Ser przełóż do miski i rozgnieć widelcem, aby go rozdrobnić. Koperek i szczypiorek posiekaj, a następnie dodaj do sera. Później dodaj odciśniętego ogórka i całość wymieszaj. Dodaj tyle śmietany, aby uzyskać konsystencję gęstego kremu. Na koniec dopraw pieprzem (najprawdopodobniej nie trzeba dodawać soli ponieważ ser jest słony oraz soliliśmy ogórka). Podawaj z pieczywem, dobrym grillowanym mięsem i grillowanymi warzywami.
Papryczki faszerowane serem
Składniki:
- 2 opakowania sera Fellada OSM Łowicz,
- 3 łyżki bułki tartej,
- pieprz,
- oliwa z oliwek,
- 6-8 podłużnych papryk ramiro.
Przygotowanie:
Ser zmiksuj z 5 łyżkami oliwy z oliwek, aby był kremowy, a następnie wymieszaj z bułką tartą. Z papryk odetnij końcówkę przy szypułce, wyjmij pestki, a potem środek wypełnij kremem serowym. Papryki delikatnie skrop oliwą z oliwek. Grilluj z każdej strony, aż papryki zrobią się miękkie.
Rustykalna tarta
Składniki na ciasto:
- 150 g mąki pszennej,
- 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej,
- 50 g cukru,
- 120 g masła OSM Łowicz,
- jajko.
Składniki na wypełnienie:
- 200 g rabarbaru,
- 200 g truskawek,
- 3-4 gałązki melisy,
- jajko.
Przygotowanie:
Mąkę wymieszaj z cukrem, dodaj masło pokrojone w kostkę i rozetrzyj w palcach, aż powstanie kruszonka. Dodaj jajko, wymieszaj i lekko zagnieć w kulę. Ciasto podziel na cztery części, zawiń w folię spożywczą i wstaw na 30 minut do lodówki. W tym czasie pokrój rabarbar na 0,5 cm kawałki, a truskawki na połówki lub ćwiartki i wymieszaj z posiekaną melisą. Każdą część ciasta rozwałkuj na okręg o średnicy około 10-12 cm. Przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na cieście ułóż owoce, zostawiając 1 cm wolnego ciasta dookoła. Boki ciasta zawiń na owoce, a potem posmaruj ciasto roztrzepanym jajkiem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piecz przez około 25 minut.
Zobacz także:
- Nietypowe pomysły na grilla, które smakują wyśmienicie. Sprawdź 10 oryginalnych przepisów
- Wege grill - 10 przepisów na bezmięsne dania z grilla
- Szaszłyki na wiele sposobów z przepisów Piotra Kucharskiego
Źródło: Piotr Kucharski
Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Grochocki/East News