Rzodkiewki z masłem smakowym
Składniki:
- 2 pęczki rzodkiewek (najlepiej różnych rodzajów)
- łyżka sezamu
- 100 g masła
- cytryna
- łyżeczka tartego parmezanu
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Rzodkiewki przekrój wzdłuż na połówki i ułóż na talerzu. Sezam podpraż na patelni, aż zacznie pachnieć i zrobi się lekko złocisty. Przełóż do moździerza i lekko utrzyj tak, aby tylko pękły ziarenka. Masło wymieszaj ze skórką otartą z połówki cytryny, tartym parmezanem i przestudzonym sezamem. Dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj i podawaj z rzodkiewkami. Możesz podać z dobrym chlebem na zakwasie.
Sałatka ze szparagów
Składniki:
- 2 kromki chleba na zakwasie
- oliwa z oliwek
- pęczek białych szparagów
- sól i pieprz
- pęczek zielonych szparagów
Składniki na sos:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sok z połowy cytryny
- sól i pieprz
- 3-4 liście czosnku niedźwiedziego
Dodatkowo:
- 4 plasterki szynki parmeńskiej
- mozarella
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Chleb porwij na mniejsze kawałki, ułóż na blaszce i skrop oliwą z oliwek. Białe szparagi obierz, pokrój na kilkucentymetrowe kawałki, przypraw solą i pieprzem. Również skrop oliwą z oliwek i ułóż obok chleba. Wstaw do piekarnika na 10 minut.
W tym czasie z zielonych szparagów odetnij po 1 cm od spodu i obierz również od spodu na wysokość około 2-3 cm. Szparagi przekrój wzdłuż na połowę i pokrój na kilkucentymetrowe kawałki.
Oliwę wymieszaj z sokiem z cytryny, solą, pieprzem i posiekanym czosnkiem niedźwiedzim.
Podpieczone kawałki chleba wymieszaj z białymi szparagami, zielonymi i z sosem. Dokładnie wymieszaj i ułóż na talerzach.
Posyp szynką pokrojoną na paseczki oraz kawałkami mozarelli.
Dorsz w czosnku niedźwiedzim
Składniki:
- 2 polędwice z dorsza
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
- pęczek czosnku niedźwiedziego
- 500 g młodych ziemniaków
- 300 ml jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
Polędwice z dorsza przekrój na połowę, każdy kawałek przypraw solą i pieprzem. Skrop oliwą z oliwek. Następnie zawiń w kilka liści czosnku niedźwiedziego. Zapakuj próżniowo w worki do gotowania sous vide. Umieść w piekarniku i ustaw temperaturę na 52 st. C. Gotuj około 20 minut.
Ugotuj młode ziemniaki. Połowę jogurtu zmiksuj z pozostałym czosnkiem niedźwiedzim na gładki krem i niedbale wymieszaj z drugą połową jogurtu. Dwukolorowy krem wyłóż na talerz, na to ułóż ugotowane lekko rozgniecione ziemniaki, a na górę ułóż rybę.
Całość ozdób ziołami.
Beza Pavlova z rabarbarem
Składniki:
- 500 g rabarbaru
- 50 g cukru
- sok i skórka z jednej pomarańczy
- 300 g śmietany 30%
- 2 opakowania cukru z prawdziwą wanilią
- 6 dużych białek
- szczypta soli
- 350 g cukru
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Rabarbar pokrój w 1 cm kawałki. Wymieszaj z cukrem, skórką i sokiem pomarańczowym. Ułóż na blaszce do pieczenia i wstaw do piekarnika na 10 minut. Ważne, aby rabarbar był miękki, ale ciągle jędrny.
Rabarbar wyjmij i schłodź w lodówce. W piekarniku ustaw temperaturę na 110 st. C. Białka ubij na sztywno, dodając cukier porcjami. Do sztywnej piany dodaj mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszaj.
Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia tak, aby papier lekko wystawał z każdego brzegu.
Ubitą pianę dokładnie rozprowadź po całości i wstaw blaszkę do piekarnika. Piecz przez około 1,5 godziny, aż beza przeschnie, ale w środku będzie jeszcze lekko ciągnąca.
Po upieczeniu wystudź bezę, zdejmij papier. Ubij bitą śmietanę, wyłóż na bezę, a na górę daj rabarbar.
Zobacz także:
- Zielona sałatka z serem kozim - przepis Grzegorza Zawieruchy
- W zielonej kuchni gołąbki z młodej kapusty
- Pokrzywa na obiad? Zielona kuchnia Kucharskiego
Źródło: Piotr Kucharski
Źródło zdjęcia głównego: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN