Beza Pavlova i inne pyszności z symbolami wiosny z przepisów Piotra Kucharskiego

Piotr Kucharski w kuchni Dzień Dobry TVN.
Piotr Kucharski
Źródło: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN
Rzodkiewki, rabarbar, sałaty, czosnek niedźwiedzi czy szparagi to symbole wiosny. Są pyszne i bardzo zdrowe. W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski wykorzystał je w przepisach na sałatkę, danie z rybą i bezę Pavlova. Palce lizać!

Rzodkiewki z masłem smakowym

Składniki:

  • 2 pęczki rzodkiewek (najlepiej różnych rodzajów)
  • łyżka sezamu
  • 100 g masła
  • cytryna
  • łyżeczka tartego parmezanu
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Rzodkiewki przekrój wzdłuż na połówki i ułóż na talerzu. Sezam podpraż na patelni, aż zacznie pachnieć i zrobi się lekko złocisty. Przełóż do moździerza i lekko utrzyj tak, aby tylko pękły ziarenka. Masło wymieszaj ze skórką otartą z połówki cytryny, tartym parmezanem i przestudzonym sezamem. Dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj i podawaj z rzodkiewkami. Możesz podać z dobrym chlebem na zakwasie.

Sałatka ze szparagów

Składniki:

  • 2 kromki chleba na zakwasie
  • oliwa z oliwek
  • pęczek białych szparagów
  • sól i pieprz
  • pęczek zielonych szparagów

Składniki na sos:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z połowy cytryny
  • sól i pieprz
  • 3-4 liście czosnku niedźwiedziego

Dodatkowo:

  • 4 plasterki szynki parmeńskiej
  • mozarella

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Chleb porwij na mniejsze kawałki, ułóż na blaszce i skrop oliwą z oliwek. Białe szparagi obierz, pokrój na kilkucentymetrowe kawałki, przypraw solą i pieprzem. Również skrop oliwą z oliwek i ułóż obok chleba. Wstaw do piekarnika na 10 minut.

W tym czasie z zielonych szparagów odetnij po 1 cm od spodu i obierz również od spodu na wysokość około 2-3 cm. Szparagi przekrój wzdłuż na połowę i pokrój na kilkucentymetrowe kawałki.

Oliwę wymieszaj z sokiem z cytryny, solą, pieprzem i posiekanym czosnkiem niedźwiedzim.

Podpieczone kawałki chleba wymieszaj z białymi szparagami, zielonymi i z sosem. Dokładnie wymieszaj i ułóż na talerzach.

Posyp szynką pokrojoną na paseczki oraz kawałkami mozarelli.

Dorsz w czosnku niedźwiedzim

Składniki:

  • 2 polędwice z dorsza
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz
  • pęczek czosnku niedźwiedziego
  • 500 g młodych ziemniaków
  • 300 ml jogurtu naturalnego

Przygotowanie:

Polędwice z dorsza przekrój na połowę, każdy kawałek przypraw solą i pieprzem. Skrop oliwą z oliwek. Następnie zawiń w kilka liści czosnku niedźwiedziego. Zapakuj próżniowo w worki do gotowania sous vide. Umieść w piekarniku i ustaw temperaturę na 52 st. C. Gotuj około 20 minut.

Ugotuj młode ziemniaki. Połowę jogurtu zmiksuj z pozostałym czosnkiem niedźwiedzim na gładki krem i niedbale wymieszaj z drugą połową jogurtu. Dwukolorowy krem wyłóż na talerz, na to ułóż ugotowane lekko rozgniecione ziemniaki, a na górę ułóż rybę.

Całość ozdób ziołami.

Beza Pavlova z rabarbarem

Składniki:

  • 500 g rabarbaru
  • 50 g cukru
  • sok i skórka z jednej pomarańczy
  • 300 g śmietany 30%
  • 2 opakowania cukru z prawdziwą wanilią
  • 6 dużych białek
  • szczypta soli
  • 350 g cukru
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Rabarbar pokrój w 1 cm kawałki. Wymieszaj z cukrem, skórką i sokiem pomarańczowym. Ułóż na blaszce do pieczenia i wstaw do piekarnika na 10 minut. Ważne, aby rabarbar był miękki, ale ciągle jędrny.

Rabarbar wyjmij i schłodź w lodówce. W piekarniku ustaw temperaturę na 110 st. C. Białka ubij na sztywno, dodając cukier porcjami. Do sztywnej piany dodaj mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszaj.

Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia tak, aby papier lekko wystawał z każdego brzegu.

Ubitą pianę dokładnie rozprowadź po całości i wstaw blaszkę do piekarnika. Piecz przez około 1,5 godziny, aż beza przeschnie, ale w środku będzie jeszcze lekko ciągnąca.

Po upieczeniu wystudź bezę, zdejmij papier. Ubij bitą śmietanę, wyłóż na bezę, a na górę daj rabarbar.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości