Beza Pavlova i inne pyszności z symbolami wiosny z przepisów Piotra Kucharskiego

Piotr Kucharski w kuchni Dzień Dobry TVN.
Piotr Kucharski
Źródło: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN
Rzodkiewki, rabarbar, sałaty, czosnek niedźwiedzi czy szparagi to symbole wiosny. Są pyszne i bardzo zdrowe. W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski wykorzystał je w przepisach na sałatkę, danie z rybą i bezę Pavlova. Palce lizać!

Rzodkiewki z masłem smakowym

Składniki:

  • 2 pęczki rzodkiewek (najlepiej różnych rodzajów)
    • łyżka sezamu
      • 100 g masła
        • cytryna
          • łyżeczka tartego parmezanu
            • sól i pieprz

              Przygotowanie:

              Rzodkiewki przekrój wzdłuż na połówki i ułóż na talerzu. Sezam podpraż na patelni, aż zacznie pachnieć i zrobi się lekko złocisty. Przełóż do moździerza i lekko utrzyj tak, aby tylko pękły ziarenka. Masło wymieszaj ze skórką otartą z połówki cytryny, tartym parmezanem i przestudzonym sezamem. Dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj i podawaj z rzodkiewkami. Możesz podać z dobrym chlebem na zakwasie.

              Sałatka ze szparagów

              Składniki:

              • 2 kromki chleba na zakwasie
                • oliwa z oliwek
                  • pęczek białych szparagów
                    • sól i pieprz
                      • pęczek zielonych szparagów

                        Składniki na sos:

                        • 4 łyżki oliwy z oliwek
                          • sok z połowy cytryny
                            • sól i pieprz
                              • 3-4 liście czosnku niedźwiedziego

                                Dodatkowo:

                                • 4 plasterki szynki parmeńskiej
                                  • mozarella

                                    Przygotowanie:

                                    Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Chleb porwij na mniejsze kawałki, ułóż na blaszce i skrop oliwą z oliwek. Białe szparagi obierz, pokrój na kilkucentymetrowe kawałki, przypraw solą i pieprzem. Również skrop oliwą z oliwek i ułóż obok chleba. Wstaw do piekarnika na 10 minut.

                                    W tym czasie z zielonych szparagów odetnij po 1 cm od spodu i obierz również od spodu na wysokość około 2-3 cm. Szparagi przekrój wzdłuż na połowę i pokrój na kilkucentymetrowe kawałki.

                                    Oliwę wymieszaj z sokiem z cytryny, solą, pieprzem i posiekanym czosnkiem niedźwiedzim.

                                    Podpieczone kawałki chleba wymieszaj z białymi szparagami, zielonymi i z sosem. Dokładnie wymieszaj i ułóż na talerzach.

                                    Posyp szynką pokrojoną na paseczki oraz kawałkami mozarelli.

                                    Dorsz w czosnku niedźwiedzim

                                    Składniki:

                                    • 2 polędwice z dorsza
                                      • oliwa z oliwek
                                        • sól i pieprz
                                          • pęczek czosnku niedźwiedziego
                                            • 500 g młodych ziemniaków
                                              • 300 ml jogurtu naturalnego

                                                Przygotowanie:

                                                Polędwice z dorsza przekrój na połowę, każdy kawałek przypraw solą i pieprzem. Skrop oliwą z oliwek. Następnie zawiń w kilka liści czosnku niedźwiedziego. Zapakuj próżniowo w worki do gotowania sous vide. Umieść w piekarniku i ustaw temperaturę na 52 st. C. Gotuj około 20 minut.

                                                Ugotuj młode ziemniaki. Połowę jogurtu zmiksuj z pozostałym czosnkiem niedźwiedzim na gładki krem i niedbale wymieszaj z drugą połową jogurtu. Dwukolorowy krem wyłóż na talerz, na to ułóż ugotowane lekko rozgniecione ziemniaki, a na górę ułóż rybę.

                                                Całość ozdób ziołami.

                                                Beza Pavlova z rabarbarem

                                                Składniki:

                                                • 500 g rabarbaru
                                                  • 50 g cukru
                                                    • sok i skórka z jednej pomarańczy
                                                      • 300 g śmietany 30%
                                                        • 2 opakowania cukru z prawdziwą wanilią
                                                          • 6 dużych białek
                                                            • szczypta soli
                                                              • 350 g cukru
                                                                • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej

                                                                  Przygotowanie:

                                                                  Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Rabarbar pokrój w 1 cm kawałki. Wymieszaj z cukrem, skórką i sokiem pomarańczowym. Ułóż na blaszce do pieczenia i wstaw do piekarnika na 10 minut. Ważne, aby rabarbar był miękki, ale ciągle jędrny.

                                                                  Rabarbar wyjmij i schłodź w lodówce. W piekarniku ustaw temperaturę na 110 st. C. Białka ubij na sztywno, dodając cukier porcjami. Do sztywnej piany dodaj mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszaj.

                                                                  Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia tak, aby papier lekko wystawał z każdego brzegu.

                                                                  Ubitą pianę dokładnie rozprowadź po całości i wstaw blaszkę do piekarnika. Piecz przez około 1,5 godziny, aż beza przeschnie, ale w środku będzie jeszcze lekko ciągnąca.

                                                                  Po upieczeniu wystudź bezę, zdejmij papier. Ubij bitą śmietanę, wyłóż na bezę, a na górę daj rabarbar.

                                                                  Zobacz także:

                                                                  Źródło: Piotr Kucharski

                                                                  Źródło zdjęcia głównego: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN

                                                                  podziel się:

                                                                  Pozostałe wiadomości

                                                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                  Materiał promocyjny

                                                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana