Zielona sałatka z serem kozim - przepis Grzegorza Zawieruchy

Kuchnia Dzień Dobry TVN, zielona sałatka z kozim serem
Zielona sałatka z serem kozim - przepis Grzegorza Zawieruchy
Źródło: Mateusz Jagielski/East News
Wielkanoc nie może się obyć bez sałatek. W kuchni Dzień Dobry TVN swoimi propozycjami podzielił się Grzegorz Zawierucha. Jak zrobić zieloną sałatkę z serem kozim? Sprawdź pyszny przepis.

Zielona sałatka z serem kozim - przepis Grzegorza Zawieruchy

  • 4 zielone szparagi
  • 2-3 duże białe szparagi
  • ½ brokuła
  • 3 dymki
  • 2 okrągłe cukinie
  • 1 szklanka łuskanego groszku
  • 1/2 szklanki groszku cukrowego
  • 400 g sera koziego twarogowego
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżka świeżej mięty
  • 1-2 łyżki świeżej bazylii
  • sól i pieprz do smaku

Zielona sałatka z serem kozim - sposób wykonania

  1. Obieramy warzywa. Cukinie kroimy w kosteczkę, szparagi (białe obieramy jak ziemniaki) na około 3 cm kawałki, a brokuł na mniejsze różyczki.
  2. Gotujemy około 3 minuty szparagi, brokuł i cukinie. Następnie blanszujemy.
  3. To samo robimy z groszkiem cukrowym i łuskanym groszkiem.
  4. Ugotowane warzywa wrzucamy do jednej miski. Dodajemy świeżo posiekaną dymkę i pokruszony ser kozi.
  5. W miseczce mieszamy oliwę z posiekanymi ziołami (miętą i bazylią). Doprawiamy solą i pieprzem.
  6. Zalewamy sałatkę oliwą i dobrze mieszamy.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości