Zielona sałatka z serem kozim - przepis Grzegorza Zawieruchy
- 4 zielone szparagi
- 2-3 duże białe szparagi
- ½ brokuła
- 3 dymki
- 2 okrągłe cukinie
- 1 szklanka łuskanego groszku
- 1/2 szklanki groszku cukrowego
- 400 g sera koziego twarogowego
- 100 ml oliwy z oliwek
- 1 łyżka świeżej mięty
- 1-2 łyżki świeżej bazylii
- sól i pieprz do smaku
Zielona sałatka z serem kozim - sposób wykonania
- Obieramy warzywa. Cukinie kroimy w kosteczkę, szparagi (białe obieramy jak ziemniaki) na około 3 cm kawałki, a brokuł na mniejsze różyczki.
- Gotujemy około 3 minuty szparagi, brokuł i cukinie. Następnie blanszujemy.
- To samo robimy z groszkiem cukrowym i łuskanym groszkiem.
- Ugotowane warzywa wrzucamy do jednej miski. Dodajemy świeżo posiekaną dymkę i pokruszony ser kozi.
- W miseczce mieszamy oliwę z posiekanymi ziołami (miętą i bazylią). Doprawiamy solą i pieprzem.
- Zalewamy sałatkę oliwą i dobrze mieszamy.
Zobacz także:
- Zapiekanka z warzyw korzennych - przepis Grzegorza Zawieruchy
- Wielkanocne ciasto z jajkami z przepisu Grzegorza Zawieruchy
- Niecodzienne dania na co dzień według Grzegorza Zawieruchy
Źródło: Grzegorz Zawierucha
Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Jagielski/East News
podziel się: