Zielona sałatka z serem kozim - przepis Grzegorza Zawieruchy
- 4 zielone szparagi
 - 2-3 duże białe szparagi
 - ½ brokuła
 - 3 dymki
 - 2 okrągłe cukinie
 - 1 szklanka łuskanego groszku
 - 1/2 szklanki groszku cukrowego
 - 400 g sera koziego twarogowego
 - 100 ml oliwy z oliwek
 - 1 łyżka świeżej mięty
 - 1-2 łyżki świeżej bazylii
 - sól i pieprz do smaku
 
Zielona sałatka z serem kozim - sposób wykonania
- Obieramy warzywa. Cukinie kroimy w kosteczkę, szparagi (białe obieramy jak ziemniaki) na około 3 cm kawałki, a brokuł na mniejsze różyczki.
 - Gotujemy około 3 minuty szparagi, brokuł i cukinie. Następnie blanszujemy.
 - To samo robimy z groszkiem cukrowym i łuskanym groszkiem.
 - Ugotowane warzywa wrzucamy do jednej miski. Dodajemy świeżo posiekaną dymkę i pokruszony ser kozi.
 - W miseczce mieszamy oliwę z posiekanymi ziołami (miętą i bazylią). Doprawiamy solą i pieprzem.
 - Zalewamy sałatkę oliwą i dobrze mieszamy.
 
Zobacz także:
- Zapiekanka z warzyw korzennych - przepis Grzegorza Zawieruchy
 - Wielkanocne ciasto z jajkami z przepisu Grzegorza Zawieruchy
 - Niecodzienne dania na co dzień według Grzegorza Zawieruchy
 
Źródło: Grzegorz Zawierucha
Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Jagielski/East News
podziel się: