Zapiekanka z warzyw korzennych - przepis Grzegorza Zawieruchy

Zapiekanka z warzyw korzennych
Zapiekanka z warzyw korzennych
Źródło: Carlo A/Getty Images
Dziś kuchnia Dzień Dobry TVN wraca do korzeni. Zagłębiamy się w polską ziemię i wykopujemy z niej prawdziwe skarby - warzywa okopowe. Jak zrobić zapiekankę z warzyw korzennych? Sprawdź przepis Grzegorza Zawieruchy.

Zapiekanka z warzyw korzennych - przepis Grzegorza Zawieruchy

Składniki:

  • 1/4 szklanki masła (+ masło do smarowania naczynia)
    • 1/4 szklanki mąki
      • 500 ml mleka
        • 2 gałązki świeżego tymianku
          • 1/2 łyżeczki kuminu
            • szczypta gałki muszkatołowej
              • 2 i 1/2 szklanki startego żółtego sera
                • 50 g startego parmezanu
                  • sól i pieprz do smaku
                    • 4 szklanki pokrojonych w kostkę ziemniaków
                      • 3 szklanki pokrojonej w kostkę rzepy
                        • 3 szklanki pokrojonej w kostkę marchewki
                          • Opcjonalnie:
                            • 5 bulw topinamburu
                              • 1 korzeń skorzonery

                                Zapiekanka z warzyw korzennych - sposób przygotowania

                                1. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. W rondelku roztapiamy masło. Dodajemy mąkę. Gotujemy mieszając przez około 1 minutę.
                                  1. Po chwili dodajemy mleko i posiekany tymianek. Ubijamy, aż masa zgęstnieje.
                                    1. Dodajemy ser i mieszamy, aż sos zgęstnieje na gładką masę. Solimy i pieprzymy do smaku.
                                      1. W posmarowanym naczyniu wrzucamy warzywa pokrojone w kostkę. Doprawiamy kuminem, gałką muszkatołową i pieprzem cayenne.
                                        1. Zalewamy je przygotowanym sosem i przykrywamy pozostałym serem oraz parmezanem. Naczynie przykrywamy folią aluminiową i pieczemy około 30 minut. Pod koniec pozostawiamy pod przykryciem, aż ser nabierze złotego koloru.

                                          Zobacz także:

                                          Autor: Diana Ryściuk

                                          Źródło: Grzegorz Zawierucha

                                          Źródło zdjęcia głównego: Carlo A/Getty Images

                                          podziel się:

                                          Pozostałe wiadomości