Zapiekanka z warzyw korzennych - przepis Grzegorza Zawieruchy

Zapiekanka z warzyw korzennych
Zapiekanka z warzyw korzennych
Źródło: Carlo A/Getty Images
Dziś kuchnia Dzień Dobry TVN wraca do korzeni. Zagłębiamy się w polską ziemię i wykopujemy z niej prawdziwe skarby - warzywa okopowe. Jak zrobić zapiekankę z warzyw korzennych? Sprawdź przepis Grzegorza Zawieruchy.
Elegancja na talerzu. Mini tartaletki z gruszką, Gorgonzolą DOP dolce i karmelizowaną cebulką
Materiał promocyjny
Elegancja na talerzu. Mini tartaletki z gruszką, Gorgonzolą DOP dolce i karmelizowaną cebulką
Gorgonzola DOP to coś więcej niż tylko ser pleśniowy. To produkt z tradycją, który łączy w sobie historyczne korzenie, techniczne mistrzostwo i kulinarną kreatywność.

Zapiekanka z warzyw korzennych - przepis Grzegorza Zawieruchy

Składniki:

  • 1/4 szklanki masła (+ masło do smarowania naczynia)
  • 1/4 szklanki mąki
  • 500 ml mleka
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 i 1/2 szklanki startego żółtego sera
  • 50 g startego parmezanu
  • sól i pieprz do smaku
  • 4 szklanki pokrojonych w kostkę ziemniaków
  • 3 szklanki pokrojonej w kostkę rzepy
  • 3 szklanki pokrojonej w kostkę marchewki
  • Opcjonalnie:
  • 5 bulw topinamburu
  • 1 korzeń skorzonery
Tost francuski z Gorgonzolą DOP dolce, karmelizowaną śliwką i tymiankiem. Idealne połączenie smaków
Materiał promocyjny
Tost francuski z Gorgonzolą DOP dolce, karmelizowaną śliwką i tymiankiem. Idealne połączenie smaków
Gorgonzola DOP to duma włoskiej kuchni. Jest produkowana wyłącznie na wybranych obszarach Lombardii i Piemontu i powstaje zgodnie z wielowiekową tradycją.

Zapiekanka z warzyw korzennych - sposób przygotowania

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. W rondelku roztapiamy masło. Dodajemy mąkę. Gotujemy mieszając przez około 1 minutę.
  2. Po chwili dodajemy mleko i posiekany tymianek. Ubijamy, aż masa zgęstnieje.
  3. Dodajemy ser i mieszamy, aż sos zgęstnieje na gładką masę. Solimy i pieprzymy do smaku.
  4. W posmarowanym naczyniu wrzucamy warzywa pokrojone w kostkę. Doprawiamy kuminem, gałką muszkatołową i pieprzem cayenne.
  5. Zalewamy je przygotowanym sosem i przykrywamy pozostałym serem oraz parmezanem. Naczynie przykrywamy folią aluminiową i pieczemy około 30 minut. Pod koniec pozostawiamy pod przykryciem, aż ser nabierze złotego koloru.

Zobacz także:

podziel się: