Grillowane ziemniaki z marchewką i selerem - przepis Grzegorza Zawieruchy
Składniki:
- 1 kg małych ziemniaków (baby)
- 1 mały korzeń selera
- 1 duża marchewka
- 2 łyżki oliwy z orzecha włoskiego
- 2 papryczki chili
- 1 ząbek czosnku
- ½ szklanki octu ryżowego
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka startego imbiru
- ½ szklanki orzeszków ziemnych niesolonych
- 2 łodygi z selera naciowego
- garść liści selera naciowego
- 1 szklanka posiekanej kolendry
- ½ szklanki posiekanej mięty
Grillowane ziemniaki z marchewką i selerem - sposób przygotowania
- Włóż ziemniaki (w całości), seler oraz marchewkę pokrojone w 3cm kawałki do dużego garnka i zalej zimną wodą i dopraw solą. Doprowadzić do wrzenia; zmniejszyć ogień i dusić do miękkości przez 10–15 minut. Po tym czasie odcedzamy i odkładamy na bok.
- Na dużej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy ugotowane warzywa i obsmażamy, aż się dobrze zarumienią. Doprawiamy solą, pieprzem oraz czosnkiem granulowanym.
- W międzyczasie w małym rondelku na średnim ogniu gotujemy chili, czosnek, ocet, brązowy cukier i imbir, mieszając, aż cukier się rozpuści (około 3 minuty)
- Wkładamy warzywa, ciepłą mieszankę octu i orzeszki ziemne grubo posiekane do dużej miski, czekamy, aż ostygną. Dodajemy seler, chili pokrojoną w plasterki, liście selera, kolendrę i miętę i ponownie mieszamy, aby połączyć smaki. na koniec w razie konieczności doprawiamy solą i pieprzem
Zobacz także:
- Pasta z fasoli w dwóch odsłonach z przepisu Grzegorza Zawieruchy
- Niecodzienne dania na co dzień według Grzegorza Zawieruchy
- Jak zrobić ciasteczka korzenne?
Autor: Diana Ryściuk
Źródło: Grzegorz Zawierucha
Źródło zdjęcia głównego: Tatiana Volgutova/Getty Images
podziel się: