Przepisy Grzegorza Zawieruchy

Pasta z fasoli w dwóch odsłonach z przepisu Grzegorza Zawieruchy

Przepisy Grzegorza Zawieruchy

Autor:
Teofila
Siewko
Źródło:
Grzegorz Zawierucha
Grzegorz Zawierucha

Grzegorz Zawierucha w kuchni Dzień Dobry TVN przedstawił swój przepis na pastę fasoli w dwóch odsłonach. Sprawdź, jak przygotować pyszną pastę z czerwonej i białej fasoli, które idealnie sprawdzą się jako dodatek do kanapek i warzyw.

Pasta fasolowa czerwona - przepis Grzegorza Zawieruchy

Składniki na pastę fasolową czerwoną:

  • puszka czerwonej fasoli (220g),
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
  • 1 pęczek szczypiorku,
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki,
  • 1/2 łyżeczki oregano,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Fasolę płuczemy z zalewy i przekładamy do głębokiej miski. Widelcem ugniatamy fasolę na gładką masę. Dodajemy przecier pomidorowy, posiekany szczypiorek, paprykę wędzoną i oregano. Dobrze mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Pasta fasolowa biała - przepis Grzegorza Zawieruchy

Składniki na pastę fasolową białą:

  • 400 g białej fasoli z puszki,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1/2 sok z cytryny,
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego,
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej,
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka prażonego sezamu,
  • garść słupków warzywnych: marchewka, seler naciowy.

Sposób przygotowania pasty fasolowej białej:

Na rozgrzanej patelni wlewamy odrobinę oliwy i prażymy czosnek. Blendujemy odcedzoną fasolę i czosnek wraz z oliwą i kminem rzymskim. Całość doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Miksujemy na gładką masę, powoli wlewając oliwę. Przed podaniem posypujemy prażonym sezamem i serwujemy ze słupkami warzywnymi.

Zobacz także:

Autor:Teofila Siewko

Źródło: Grzegorz Zawierucha

Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości