Pasta z fasoli w dwóch odsłonach z przepisu Grzegorza Zawieruchy

Źródło: Dzień Dobry TVN
Zawierucha w fasoli
Zawierucha w fasoli
Kluski w każdej postaci
Kluski w każdej postaci
Garnek pełen pyszności
Garnek pełen pyszności
Pistacjowy zawrót głowy
Pistacjowy zawrót głowy
Orzechy w roli głównej w kuchni Grzegorza Zawieruchy
Orzechy w roli głównej w kuchni Grzegorza Zawieruchy
Męska kuchnia na zdrowie
Męska kuchnia na zdrowie
Świąteczna zawierucha
Świąteczna zawierucha
Grzegorz Zawierucha w kuchni Dzień Dobry TVN przedstawił swój przepis na pastę fasoli w dwóch odsłonach. Sprawdź, jak przygotować pyszną pastę z czerwonej i białej fasoli, które idealnie sprawdzą się jako dodatek do kanapek i warzyw.

Pasta fasolowa czerwona - przepis Grzegorza Zawieruchy

Składniki na pastę fasolową czerwoną:

  • puszka czerwonej fasoli (220g),
    • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
      • 1 pęczek szczypiorku,
        • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki,
          • 1/2 łyżeczki oregano,
            • sól i pieprz do smaku.

              Sposób przygotowania:

              Fasolę płuczemy z zalewy i przekładamy do głębokiej miski. Widelcem ugniatamy fasolę na gładką masę. Dodajemy przecier pomidorowy, posiekany szczypiorek, paprykę wędzoną i oregano. Dobrze mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

              Pasta fasolowa biała - przepis Grzegorza Zawieruchy

              Składniki na pastę fasolową białą:

              • 400 g białej fasoli z puszki,
                • 3 ząbki czosnku,
                  • 1/2 sok z cytryny,
                    • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego,
                      • 1/2 łyżeczki soli morskiej,
                        • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
                          • 1/4 szklanki oliwy z oliwek,
                            • 1 łyżka prażonego sezamu,
                              • garść słupków warzywnych: marchewka, seler naciowy.

                                Sposób przygotowania pasty fasolowej białej:

                                Na rozgrzanej patelni wlewamy odrobinę oliwy i prażymy czosnek. Blendujemy odcedzoną fasolę i czosnek wraz z oliwą i kminem rzymskim. Całość doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Miksujemy na gładką masę, powoli wlewając oliwę. Przed podaniem posypujemy prażonym sezamem i serwujemy ze słupkami warzywnymi.

                                Zobacz także:

                                Autor: Teofila Siewko

                                Źródło: Grzegorz Zawierucha

                                Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                podziel się:

                                Pozostałe wiadomości