Pasta fasolowa czerwona - przepis Grzegorza Zawieruchy
Składniki na pastę fasolową czerwoną:
- puszka czerwonej fasoli (220g),
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
- 1 pęczek szczypiorku,
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki,
- 1/2 łyżeczki oregano,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
Fasolę płuczemy z zalewy i przekładamy do głębokiej miski. Widelcem ugniatamy fasolę na gładką masę. Dodajemy przecier pomidorowy, posiekany szczypiorek, paprykę wędzoną i oregano. Dobrze mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Pasta fasolowa biała - przepis Grzegorza Zawieruchy
Składniki na pastę fasolową białą:
- 400 g białej fasoli z puszki,
- 3 ząbki czosnku,
- 1/2 sok z cytryny,
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego,
- 1/2 łyżeczki soli morskiej,
- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek,
- 1 łyżka prażonego sezamu,
- garść słupków warzywnych: marchewka, seler naciowy.
Sposób przygotowania pasty fasolowej białej:
Na rozgrzanej patelni wlewamy odrobinę oliwy i prażymy czosnek. Blendujemy odcedzoną fasolę i czosnek wraz z oliwą i kminem rzymskim. Całość doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Miksujemy na gładką masę, powoli wlewając oliwę. Przed podaniem posypujemy prażonym sezamem i serwujemy ze słupkami warzywnymi.
Zobacz także:
- Fasola - jak ją gotować? Odmiany fasoli i jej wartości odżywcze
- Wartość odżywcza i właściwości fasoli mung. Jak ją przygotować?
- Ciecierzyca, soczewica i fasola. Rośliny strączkowe w kuchni - przepisy
- Pasztet i smalczyk z fasoli. Poznaj ciekawe przepisy na dania ze strączkami
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Grzegorz Zawierucha
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN