Pancake z masłem miodowym
Składniki na pancake z masłem miodowym:
- 120 g miękkiego masła
- 1/4 szklanki miodu manuka (może być gryczany lub spadziowy)
- 4 banany
- 240 g ricotty
- 3/4 szklanki maślanki
- 3 rozdzielone jajka
- 225 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru kokosowego
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- szczypta soli
- 1/4 szklanki grubo posiekanych prażonych orzechów włoskich
Jak przyrządzić pancake z masłem miodowym:
W miseczce dobrze mieszamy masło i miód. Zawijamy w folie i formujemy rulonik. Pozostawiamy w lodówce, aż masło stwardnieje.
Banany rozgniatamy, dodajemy ricottę, maślankę i żółtka. Mieszamy, aż składniki dobrze się połączą. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną łączymy w misce i dodajemy cukier. Przekładamy do miseczki z bananami.
Biała ubijamy ma sztywno. Dodajemy powoli do masy. Na dobrze rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju smażymy małe placuszki około 2-3 minuty z każdej strony. Kładziemy kilka plasterków banana i plasterek masła z miodem. Posypujemy posiekanymi orzechami.
Ciasto z polewą miodowo-kolendrową
Składniki na ciasto z polewą miodowo-kolendrową:
- Ciasto
- 220 g masła
- 1 szklanka cukru pudru
- 1/3 szklanki miodu
- starta skórka z 1 pomarańczy
- 2 łyżeczki prażonych ziaren kolendry
- 4 jajka
- 1 szklanka mąki orkiszowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g drobno zmielonych migdałów
- Syrop miodowo-rozmarynowy
- 1/3 szklanki miodu
- 2 łyżeczki prażonych ziaren kolendry
- Sok z 1 pomarańczy
- Karmelizowane pomarańcze
- plasterki z 1 pomarańczy
- 5 łyżek miodu
- 50 ml rumu
- 1 łyżka masła
Jak przyrządzić ciasto z polewą miodowo-kolendrową
Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni. Formę 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Mikserem ubijamy masło, cukier, miód, skórkę z pomarańczy i nasiona kolendry na jasną i puszystą masę. Dodajemy jajka pojedynczo, dodając po 1 łyżce mąki do każdego i dokładnie ubijamy przed dodaniem kolejnych.
W drugiej misce łączymy proszek do pieczenia, mielone migdały i mąkę orkiszową. Wsypujemy powoli sypkie składniki do mokrych. Mieszamy, aż dobrze składniki się połączą. Ciasto przelewamy do formy i pieczemy około 50-60 minut.
W tym czasie mieszamy wszystkie składniki do syropu. Gotujemy 5 minut na małym rondlu, aż płyn lekko się zredukuje. Po wyjęciu ciasto lekko nakłuwamy i wlewamy syrop tak, aby dobrze wsiąkł.
Na patelni na masełku smażymy pomarańcze. Po chwili dodajemy miód i lekko karmelizujemy. Na końcu wlewamy rum i flambirujemy owoce. Jak lekko przestygną, układamy owoce na cieście.
Wołowina z miodem i czosnkiem
Składniki na wołowinę z miodem i czosnkiem:
- 0,5 łaty wołowej
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1/4 szklanki sosu sojowego
- łyżka sosu Worcestershire
- 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 1/4 łyżeczki płatków czerwonej papryki
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1/4 szklanki miodu
- garść nasion sezamu
- szczypiorek do posypania
- szklanka ryżu jaśminowego
Jak przyrządzić wołowinę z miodem i czosnkiem
Mięso kroimy w 0,5 cm plastry. W miseczce mieszamy sos sojowy, sos Worcestershire, starty imbir, musztardę Dijon, płatki czerwonej papryki, czosnek granulowany i miód. Dobrze mieszamy.
Na dobrze rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju sezamowego smażymy mięso 2-3 minuty z każdej strony. Zmniejszamy ogień i wlewamy wcześniej przygotowany sos. Gotujemy na małym ogniu przez około 5 minut, aż sos lekko zgęstnieje. Po zdjęciu z patelni posypujemy posiekanym szczypiorkiem i sezamem. Podajemy z ryżem.
Pieczone warzywa w miodowej glazurze
Składniki na pieczone warzywa w miodowej glazurze:
- 2 łyżki miękkiego masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 żółta cukinia
- 2 średnie czerwone cebule
- 2 średnie białe cebule
- ¼ szklanki octu jabłkowego
- 2 łyżki bulionu z kurczaka
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka kuminu
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki mielonego pieprzu
Jak przyrządzić pieczone warzywa w miodowej glazurze:
Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. W naczyniu żaroodpornym łączymy masło i olej. Dodajemy ocet, bulion, miód i przyprawy. Cebulę obieramy i przekrajamy na pół, a cukinie w 3 cm plastry.
Przykrywamy luźno folią aluminiową i pieczemy około 30 minut. Usuwamy folię i pieczemy jeszcze około 25 minut, aż cebula będzie miękka, a miód lekko zgęstnieje.
Zobacz także:
- Anielskie ciasto czekoladowe, buffalo wings i inne dania na poprawę nastroju
- Tradycyjna kuchnia z kaszą w roli głównej. Zdrowe, bezmięsne przepisy
- Proste i ciekawe przystawki karnawałowe Aleksandry Juszkiewicz
Autor: Luiza Bebłot
Źródło: Grzegorz Zawierucha
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN