Materiał promocyjny

Dania z miodem według przepisów Grzegorza Zawieruchy

Grzegorz Zawierucha
Grzegorz Zawierucha w Dzień Dobry TVN
Źródło: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
W Międzynarodowy Dzień Kubusia Puchatka w naszej kuchni króluje jego ulubiony przysmak, czyli miód. Pyszne dania z jego wykorzystaniem przygotowuje Grzegorz Zawierucha. Poznaj przepisy na pancake z masłem miodowym, ciasto z polewą miodowo-kolendrową, wołowinę z miodem i czosnkiem oraz pieczone warzywa w miodowej glazurze, czyli to, co misie lubią najbardziej!

Pancake z masłem miodowym

Składniki na pancake z masłem miodowym:

  • 120 g miękkiego masła
  • 1/4 szklanki miodu manuka (może być gryczany lub spadziowy)
  • 4 banany
  • 240 g ricotty
  • 3/4 szklanki maślanki
  • 3 rozdzielone jajka
  • 225 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru kokosowego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • szczypta soli
  • 1/4 szklanki grubo posiekanych prażonych orzechów włoskich

Jak przyrządzić pancake z masłem miodowym:

W miseczce dobrze mieszamy masło i miód. Zawijamy w folie i formujemy rulonik. Pozostawiamy w lodówce, aż masło stwardnieje.

Banany rozgniatamy, dodajemy ricottę, maślankę i żółtka. Mieszamy, aż składniki dobrze się połączą. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną łączymy w misce i dodajemy cukier. Przekładamy do miseczki z bananami.

Biała ubijamy ma sztywno. Dodajemy powoli do masy. Na dobrze rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju smażymy małe placuszki około 2-3 minuty z każdej strony. Kładziemy kilka plasterków banana i plasterek masła z miodem. Posypujemy posiekanymi orzechami.

Ciasto z polewą miodowo-kolendrową

Składniki na ciasto z polewą miodowo-kolendrową:

  • Ciasto
  • 220 g masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1/3 szklanki miodu
  • starta skórka z 1 pomarańczy
  • 2 łyżeczki prażonych ziaren kolendry
  • 4 jajka
  • 1 szklanka mąki orkiszowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g drobno zmielonych migdałów
  • Syrop miodowo-rozmarynowy
  • 1/3 szklanki miodu
  • 2 łyżeczki prażonych ziaren kolendry
  • Sok z 1 pomarańczy
  • Karmelizowane pomarańcze
  • plasterki z 1 pomarańczy
  • 5 łyżek miodu
  • 50 ml rumu
  • 1 łyżka masła

Jak przyrządzić ciasto z polewą miodowo-kolendrową

Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni. Formę 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Mikserem ubijamy masło, cukier, miód, skórkę z pomarańczy i nasiona kolendry na jasną i puszystą masę. Dodajemy jajka pojedynczo, dodając po 1 łyżce mąki do każdego i dokładnie ubijamy przed dodaniem kolejnych.

W drugiej misce łączymy proszek do pieczenia, mielone migdały i mąkę orkiszową. Wsypujemy powoli sypkie składniki do mokrych. Mieszamy, aż dobrze składniki się połączą. Ciasto przelewamy do formy i pieczemy około 50-60 minut.

W tym czasie mieszamy wszystkie składniki do syropu. Gotujemy 5 minut na małym rondlu, aż płyn lekko się zredukuje. Po wyjęciu ciasto lekko nakłuwamy i wlewamy syrop tak, aby dobrze wsiąkł.

Na patelni na masełku smażymy pomarańcze. Po chwili dodajemy miód i lekko karmelizujemy. Na końcu wlewamy rum i flambirujemy owoce. Jak lekko przestygną, układamy owoce na cieście.

Wołowina z miodem i czosnkiem

Składniki na wołowinę z miodem i czosnkiem:

  • 0,5 łaty wołowej
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1/4 szklanki sosu sojowego
  • łyżka sosu Worcestershire
  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1/4 łyżeczki płatków czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1/4 szklanki miodu
  • garść nasion sezamu
  • szczypiorek do posypania
  • szklanka ryżu jaśminowego

Jak przyrządzić wołowinę z miodem i czosnkiem

Mięso kroimy w 0,5 cm plastry. W miseczce mieszamy sos sojowy, sos Worcestershire, starty imbir, musztardę Dijon, płatki czerwonej papryki, czosnek granulowany i miód. Dobrze mieszamy.

Na dobrze rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju sezamowego smażymy mięso 2-3 minuty z każdej strony. Zmniejszamy ogień i wlewamy wcześniej przygotowany sos. Gotujemy na małym ogniu przez około 5 minut, aż sos lekko zgęstnieje. Po zdjęciu z patelni posypujemy posiekanym szczypiorkiem i sezamem. Podajemy z ryżem.

Pieczone warzywa w miodowej glazurze

Składniki na pieczone warzywa w miodowej glazurze:

  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 żółta cukinia
  • 2 średnie czerwone cebule
  • 2 średnie białe cebule
  • ¼ szklanki octu jabłkowego
  • 2 łyżki bulionu z kurczaka
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka kuminu
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki mielonego pieprzu

Jak przyrządzić pieczone warzywa w miodowej glazurze:

Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. W naczyniu żaroodpornym łączymy masło i olej. Dodajemy ocet, bulion, miód i przyprawy. Cebulę obieramy i przekrajamy na pół, a cukinie w 3 cm plastry.

Przykrywamy luźno folią aluminiową i pieczemy około 30 minut. Usuwamy folię i pieczemy jeszcze około 25 minut, aż cebula będzie miękka, a miód lekko zgęstnieje.

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości