Kaczkę można przyrządzić na wiele sposobów. W naszej kuchni Grzegorz Zawierucha przygotowuje tajską zupę, spring rolls i rillettes. Poznaj sprawdzone przepisy na dania z kaczki.
Tajska zupa z kaczki
Składniki na tajską zupę z kaczki:
- 1 cała kaczka
- 12‒15 ząbków czosnku
- 10 lasek cynamonu
- 8 gwiazdek anyżu
- 2 łyżki ziaren czarnego pieprzu
- korzeń galangal
- 6 łyżeczek przyprawy chińskiej 5 smaków
- pęczek kolendry
- 2 kostki cukru palmowego
- 70 ml sosu sojowego
- 70 ml sosu sojowego sezonowanego
- 70 ml słodkiego sosu sojowego
Do podania:
- 1 opakowanie makaronu ryżowego
- 2 garście kiełków soji lub fasoli (świeżych)
- szklanka selera naciowy pokrojonego w 1cm kawałki
Przyprawa zakwaszająca:
- 6 tajskich zielonych chili
- ½ korzenia galangal
- 5 ząbków czosnku
- garść listków kolendry
- 1/2 łyżeczki soli
- 50 ml octu
Garnisz:
- 6 ząbków czosnku
- 3 łyżki oleju sezamowego
- 1 łyżka płatków suszonego chili
Jak przyrządzić tajską zupę z kaczki
Kaczkę dokładnie myjemy, wkładamy do garnka napełnionego zimną wodą. Ilość wody powinna być taka, jak na niedzielny rosół.
Czosnek rozgniatamy nożem, kolendrę grubo siekamy, pieprz rozdrabniamy, miażdżąc go nożem, galangal kroimy w plastry. Wkładamy do garnka z kaczką. Przyprawę 5 smaków, cukier palmowy, anyż i cynamon układamy na gazie, pończosze lub lnianej ściereczce i dokładnie zawiązujemy, tworząc szczelną torebkę, którą wkładamy do garnka. Podczas gotowania wywar pozostanie klarowny i nie trzeba będzie go przecedzać.
Dolewamy sosy sojowe. Zupę gotujemy 2–3 godziny na wolnym ogniu. Gdy kaczka będzie miękka, wyjmujemy. Oddzielamy mięso od kości, porcjując je. Usuwamy przyprawy z zupy.
Przyprawa zakwaszająca
Wszystkie składniki wkładamy do blendera i dokładnie miksujemy do powstania lekko płynnej pasty. W razie potrzeby, gdy będzie zbyt gęsta, można dolać odrobinę octu.
Garnisz
Na patelnię wlewamy olej, wkładamy drobno posiekany czosnek i smażymy. Gdy będzie brązowy, dodajemy płatki chili, mieszamy.
Makaron ryżowy przyrządzamy według opisu na opakowaniu.
Do głębokiej miski wkładamy makaron ryżowy. Na wierzch wykładamy kiełki sojowe, seler naciowy, kolendrę oraz ok. 2 łyżek mięsa z kaczki pokrojonego na kawałki. Całość zalewamy wywarem z kaczki. Na stole kładziemy przyprawę do zakwaszenia i garnisz z chili i serwujemy sobie według smaku.
Spring rolls z kaczką
Składniki na spring rolls z kaczką:
- 1 pierś z kaczki
- 1 łyżeczka czerwonej pasty curry
- 3 łyżeczki jasnego sosu sojowego
- 100 g oleju kokosowego
- 200 g makaronu ryżowego vermicelli
- 80 g sałaty (miks)
- 80 g marynowanego imbiru
- 1/2 świeżego ogórka
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 pęczek posiekanej kolendry
- 200g kiełków soi w zalewie
- 4 łyżki oleju sezamowego
- 10 sztuk papieru ryżowego do spring rolls
Sos:
- 50 ml sosu sojowego
- 1 ząbek czosnku,
- sok z jednej limonka
- 1 łyżka miodu
- 1 papryczka chili
- 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
Jak przyrządzić spring rolls z kaczką
Kaczkę marynujemy w czerwonej paście curry i sosie sojowym. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy na 15 minut do zamarynowania. Makaron moczymy w zimnej wodzie ok. 30 minut. Po tym czasie wrzucamy do wrzątku na 1 minutę. Odsączamy. Imbir drobno siekamy, ogórka kroimy w kostkę, paprykę w cienkie paski. Wszytko mieszamy razem z sałatą, kiełkami i kolendrą. Skrapiamy olejem sezamowym. Na oleju kokosowym smażymy kaczkę. Po ostygnięciu kroimy w drobne paski.
Sposób składania:
Papier do spring rollsów moczymy w wodzie ok. 5 sekund, kładziemy na talerzu, na środek układamy sałatę, kaczkę oraz makaron. Zawijamy boki do środka, a następnie całość zawijamy w ruloniki.
Rillettes z kaczki
Składniki na rillettes z kaczki
- 600 g łopatki wieprzowej
- 4 kacze udka
- 400 g dobrej jakości słoniny
- 1 1/2 łyżeczki świeżego tymianku
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 3/4 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 3/4 szklanki wody
Jak przyrządzić rillettes z kaczki
Łopatkę kroimy w duża kostkę, słoninę w plastry 1 cm, nogi kaczki w całości. Wkładamy do naczynia i doprawiamy wszystkimi przyprawami. Dobrze mieszamy i zalewamy wodą. Pieczemy około 3h w 160 stopniach.
Po upieczeniu zlewamy płyn do miski, rozdrabniamy mięso widelcem i przekładamy do słoików. Wkładamy mięso do słoików, a na wierzch wlewamy płyn z pieczenia. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Serwujemy z chlebem, ogórkiem i kiełkami.
Zobacz także:
- Proste i smaczne dania wegetariańskie według przepisów Sebastiana Olmy
- Kuchnia o smaku umami: tabbouleh, wszechpalacek i tadżin. Pyszne dania Joanny Brodzik
- Dania idealne na karnawał. Przepisy Beaty Śniechowskiej
Autor: Luiza Bebłot
Źródło: Grzegorz Zawierucha
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN