Kurczak w czosnku - przepis krok po kroku
Składniki na kurczaka w czosnku:
- kurczak (ok. 2 kg)
- 5 główek czosnku
- 3 łyżeczki soli morskiej
- łyżeczka grubo zmielonego czarnego pieprzu
- 200 g masła 82 proc.
- szklanka białego wytrawnego wina
Jak przygotować kurczaka w czosnku:
Załóż rękawiczki. Umyj kurczaka na zewnątrz i w środku, odetnij kuper, szyję schowaj do środka, skrzydełka przywiąż nicią do siebie i do korpusu. Natrzyj solą i pieprzem. Piekarnik nastaw na 180 st. C, grzałka góra-dół.
Umyj 2 główki czosnku i rozdziel na ząbki (pozostawiając je w łupinach). Postaw rondelek na gazie i rozpuść w nim masło, uważając, żeby się nie przypaliło. Kolejne 2 główki obierz, zmiażdż i dodaj do masła. Dodaj resztę soli i pieprzu. Na dno garnka włóż kurczaka grzbietem do dołu. Posmaruj roztopionym masłem w środku i na zewnątrz. Nieobrane ząbki czosnku włóż do wnętrza. Obok umieść całą ostatnią główkę czosnku. Wlej wino. Wstaw do piekarnika na 2 godziny. Co pół godziny podlewaj sokiem powstałym podczas pieczenia.
Wyjmij kurczaka z piekarnika. Postaw na kratce, otwórz pokrywkę. Zwiększ temperaturę do 220 st. C. Szczypcami wyciśnij główkę czosnku do miski. Dodaj 2 łyżki sosu spod kurczaka. Posmaruj mięso pędzlem i wstaw do piekarnika do czasu zrumienienia skórki (około 7 minut).
Przełóż kurczaka na półmisek, usuń nić i pokrój na porcje. Sos krótko zmiksuj, przelej do dzbanuszka. Podawaj mięso z pieczonymi ząbkami czosnku. Najlepiej smakuje ze świeżą bagietką i zieloną sałatą skropioną cytryną.
Tabbouleh - przepis krok po kroku
Składniki na tabbouleh:
- kilka pęczków natki pietruszki
- kasza bulgur lub kuskus
- 2-3 pomidory
Mieszanka baharat:
- 2 łyżki kminu rzymskiego
- 2 łyżki ziaren kolendry
- łyżka goździków
- 2 łyżki ziela angielskiego
- 2 łyżki czarnego pieprzu w ziarnach
- łyżka kardamonu
- gałka muszkatołowa
- laska cynamonu
- 1/2 łyżeczki szafranu
- 2 łyżki zmielonej słodkiej papryki
- 2 łyżki suszonej mięty
- loomi (suszona limonka)
Jak przygotować tabbouleh:
Ugotuj bulgur lub kuskus. Odcedź i włóż do miski. Natkę pietruszki opłucz, osusz i oderwij listki od gałązek. Drobno posiekaj, dodaj do miski z kaszą. Pokrój pomidory i wrzuć do miski. Dodaj mieszankę baharat.
Mieszanka baharat: kmin rzymski, kolendrę, goździki, ziele angielskie, czarny pieprz, kardamon, gałkę muszkatołową, cynamon i szafran wrzuć na suchą, rozgrzaną patelnię, chwilkę mieszaj i przykryj. Odczekaj chwilę, aż ziarna przestaną strzelać jak popcorn (około 45 sekund), i zdejmij z ognia, nie ściągając pokrywki. Odstaw do wystygnięcia. W moździerzu lub młynku połącz uprażone przyprawy ze słodką papryką, szuszoną miętą i loomi, utrzyj lub zmiel.
Wszechplacek pomarańczowy - przepis krok po kroku
Składniki na wszechpalacek pomarańczowy:
- 500 g mąki typ 450
- 200 g erytrolu
- 250 ml mleka 3,2 proc.
- 250 ml oleju rzepakowego
- 2 jajka
- łyżeczka sody
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 łyżek dżemu pomarańczowego
- łyżka kurkumy lub szafranu
- 2 łyżki likieru pomarańczowego
- 100 g skórki pomarańczowej
- 3 tabliczki gorzkiej czekolady
- pomarańcza
- ziarna czerwonego pieprzu
- łyżka mąki migdałowej
- łyżka masła do wysmarowania formy
Jak przygotować wszechpalacek pomarańczowy:
Nastaw piekarnik na 180 st. C. Mąkę odmierz miarką i napowietrz, przesypując przez sitko razem z sodą i proszkiem do pieczenia wprost do misy miksera. Tą samą miarką odmierz erytrol, wsyp do misy, a następnie wlej do niej mleko i olej. Dodaj jajka, powidła, miód, imbir i przyprawy. Nastaw mikser na niskie obroty. Na blachę wyłóż masło i wstaw na chwilę do piekarnika. Zwiększ obroty w mikserze.
Wyjmij blachę i rozsmaruj masło, pamiętając o brzegach. Wysyp ją mąką migdałową, obracając nią na wszystkie strony (najlepiej nad zlewem). Wylej na nią ciasto i wstaw do piekarnika na 45–50 minut. Po tym czasie uchyl drzwiczki i wbij w ciasto wykałaczkę albo patyk do szaszłyków. Jeśli jest suchy, ciasto jest gotowe i można je odstawić do wystygnięcia. Gotowe ciasto możesz polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą albo ogrzaną konfiturą pomarańczową.
Z podstawowym przepisem możesz dowolnie eksperymentować, dodając świeże owoce, kakao, rodzynki itd.
Tadżin z makreli atlantyckiej - przepis krok po kroku
Składniki na tadżin:
- 1 kg świeżej makreli atlantyckiej
- główka czosnku
- cukinia
- duży bakłażan
- 300 g fasolki szparagowej lub zielonego groszku
- 4 dojrzałe pomidory
- 2 papryki: zielona i żółta
- papryczka chili
- 200 g zielonych i czarnych oliwek
- 2 cytryny kiszone albo zwykłe
- pęczek natki pietruszki lub kolendry
- sól
- pieprz
- łyżeczka sumaku
- łyżeczka zataru
- 150 g oliwy z oliwek
Jak przygotować tadżin z makreli atlantyckiej:
Cytryny umyj i wymasuj, żeby się zrobiły soczyste. Z jednej wyciśnij sok, wlej go do pudełka, wsyp sumak i zatar, sól i pieprz, dodaj łyżkę oliwy i rozetrzyj w palcach. Rybę umyj pod bieżącą wodą i osusz papierowym ręcznikiem, włóż do marynaty i wymasuj w niej, uważając na ości. Odstaw pod przykryciem do lodówki.
Umyj i obierz warzywa. Pietruszkę opłucz, osusz i posiekaj (nie najdrobniej). Cukinię i bakłażan pokrój w plastry, resztę – jak lubisz. Czosnek obierz i pokrój w cieniutkie plasterki. Na dno naczynia do tadżinu wlej tyle oliwy, żeby cienko przykryła dno. Ułóż plastry cukinii jak najściślej obok siebie, na nie wyłóż bakłażan, celując nim w przerwy, i posyp czosnkiem. Teraz pora na warstwę makreli i pierścień z kawałków papryki dookoła brzegu garnka. Na wierzch połóż resztę bakłażana, trochę soli, czosnku i oliwy. Dodaj fasolkę (albo groszek lub szparagi), pomidory, oliwki, pietruszkę i udekoruj wierzch pokrojoną w plastry cytryną.
Tadżinową wieżę zalej resztą oliwy, zakryj kominem i ustaw na szerokim palniku ustawionym na małą moc. Gotuj 45 minut.
Zobacz także:
- Zdrowe dania na początek nowego roku: warzywne makarony i czekoladowy deser z awokado
- Smaczne dania na parze: filet z indyka z młodą marchwią i warzywne curry z soczewicą
- Dieta faceta. Przepisy Hanny Stolińskiej i Grzegorza Zawieruchy
Autor: Izabela Dorf
Źródło: Joanna Brodzik
Źródło zdjęcia głównego: Krzysztof Kowalski/Dzień Dobry TVN