Joanna Brodzik o gotowaniu
Joanna Brodzik zdecydowała się pokazać swoje mniej znane oblicze i wydała książkę o gotowaniu "Umami. Opowieści i przepisy". - Nie jest to książka z najpiękniejszymi zdjęciami i przepisami. To moja wyśniona opowieść kulinarna, czyli wyraz mojej pasji do łączenia ze sobą historii dotyczących przypraw i potraw - mówiła w Dzień Dobry TVN Joanna Brodzik.
Aktorka wyznała, że największą kulinarną inspiracją była dla niej babcia. - Jedzenie to nie tylko spożywanie tego, co finalnie trafi na talerz, ale spotkania z ludźmi. Ona bardzo to kultywowała. Przy niewielkim stole potrafiła zmieścić ponad dwadzieścia osób. To postanowiłam sobie od niej przywłaszczyć - dodała.
Książka Joanny Brodzik poza pięknymi opowieściami i sprawdzonymi przepisami podpowiada, co zrobić z nadmiarem jedzenia i jak go nie marnować. - Pochodzę z niezamożnej rodziny z małego miasteczka, która doświadczyła też wielkiego głodu i zesłania na Syberię. W DNA mam głęboki szacunek do kromki chleba. Nie wyobrażam sobie, żeby marnować jedzenie - mówiła.
Co najbardziej lubi w gotowaniu?
Aktorka wyznała, że największą przyjemność sprawia jej nie samo przygotowywanie posiłków, a obserwowanie tego, jak jej goście jedzą. - Największą przyjemność odczuwam, gdy ktoś przy tym jedzeniu płacze. Zdarzyło mi się to dwa razy i to jest doświadczenie bezcenne - wyznała.
Joanna Brodzik w rozmowie z Dorotą Wellman i Marcinem Prokopem zdradziła także, która potrawa jest jej popisową. Co to za danie? Dowiecie się tego z dalszej części rozmowy.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki znajdziesz na platformie Player.pl.
Zobacz także:
- Żona Michała Wiśniewskiego pokazała zabawne zdjęcia ich syna. Fani są jednogłośni: "Ale słodziak!"
- Ewa Farna jest w drugiej ciąży. "Będzie sprawa mocno sercowa"
- Dorota Szelągowska składa życzenia Darkowi Stolarzowi. Fani zachwyceni tortem: "W dechę"
Autor: Katarzyna Oleksik
Źródło zdjęcia głównego: Jerzy Dudek/East News